Dental Tribune Bulgaria

Д-р Паскал Мание: Вземете за свой модел природата!

By Уляна Винчева
September 03, 2012

 На 22 и 23 юни 2012 г. Българската академия по дентална козметика осигури незабравима среща на близо 100 български лекари по дентална медицина в луксозния комплекс „Рейнбоу Плаза“ в София със световните експерти в своята област д-р Паскал Мание и д-р Ян Бакъл. Големият лектор в сферата на естетичната дентална медицина д-р Паскал Мание впечатли българската аудитория с прекрасната си презентация, която беше произведение на изкуството и като мисъл, и като форма. Използвахме случая и в рамките на събитието разговаряхме с д-р Паскал Мание за неговите ментори, вдъхновения, концепции и бъдещи планове. Получи се интересен разговор. Вижте сами.

 Каква е разликата между възприятието за красота в Америка и в Европа?
Очевидно е, че когато говорим за представата за красива усмивка, съществуват различия между възприятията в Европа и в Америка. Въпреки че не виждам разлика между хората от двете страни на Океана, проблемът е, че те са били изложени на различни културни влияния. Ето защо не смятам, че пациентите в Америка желаят нещо принципно различно. Но единственото, което те познават, е предложеното им от американската действителност. Тяхната представа за красива усмивка изхожда от времето на първите филмови продукции, когато на актьорите са били изработвани специални временни конструкции, които те са носели само по време на снимките, за да подобрят външния си вид. Тези временни конструкции са били силно опакерни, за да се маскира естественият цвят на зъбите, били са много бели, много симетрични. И тъй като Холивуд е източник на много нови тенденции, това е насадило представата за тъй наречената днес холивудска усмивка. Ние в Европа сме на другата крайност, която аз бих нарекъл „хиперреализъм“, при която зъботехници като Вили Гелар или Клаус Мутертит моделират зъби, като им придават изключително силна цветова характеристика. Виждал съм зъботехници да поставят амалгама върху керамични корони, за да им придадат по-голяма реалистичност и индивидуалност. Така че съществуват две крайности – „холивудска усмивка“ в Америка и „хиперреализъм“ в Европа. Но според мен в това се крие истинската красота да съм европеец, живеещ в Съединените щати, да имам възможност да се срещна с тези два свята и да постигна нещо, което бих определил като оптимален баланс. И именно към това сме се стремили винаги – да създаваме усмивки, които притежават собствен чар, което означава липса на абсолютна симетрия и перфекционизъм, но които същевременно са „чисти“, блестящи, с присъщата за американските усмивки свежест. В Америка всеки си избелва зъбите, всичко е блестящо бяло. В Европа не отдаваме толкова голямо значение на цветовата характеристика на възстановяванията. Добре би било да се възползваме от предимствата и на двете концепции. В Европа сме прекалено реалистични, а американците са прекалено изкуствени. Умелото съчетаване на двете тенденции би позволило постигането на добър баланс. Американската академия по козметична дентална медицина вече възприема този принцип и прокарва идеята за създаване на усмивки с повече виталност, с по-големи вариации между централните и латералните резци, по-естествени усмивки, които същевременно са „чисти“, блестящи и избелени.

 Керамичните фасети ли са все още най-естетичното и консервативно средство за постигане на блестящи естетични резултати?
Според мен адхезивните керамични възстановявания определено са най-добрите възстановявания, но искам да допълня, че един материал или една техника не могат да са подходящи за всички случаи. Това е невъзможно. Така че би било погрешно да се твърди, че адхезивните фасети са единственото решение. Те са едно от възможните решения, което има своите показания, с които трябва да се съобразяваме. Тенденцията е към все по-консервативно препариране. Аз съм противник на фасетите без препариране на зъбите, но съм привърженик на минимално инвазивния подход, който да бъде максимално консервативен и щадящ. Адхезивните техники ни дават възможност да постигнем тази цел, а керамиката осигурява красивата повърхностна текстура и дългосрочна стабилност. Но много добри резултати могат да се постигнат и с помощта на композитни възстановявания, включително и с директни композитни възстановявания. Така че отговорът ми на въпроса е „да“, но при съблюдаване на показанията.

Пълното интервю е във септемврийския брой на в-к "Дентал Трибюн"

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International