Dental Tribune Bulgaria

Светила на световната имплантология изнесоха лекции на национален форум в Правец

By Сияна Божидарова
March 29, 2012

 На 24 и 25 март хотел „Риу Правец Ризорт“, гр. Правец, събра 180 гости в рамките на „Научен форум по имплантология”, организиран от фирма „Медина Био“.

Богатата научна програма на събитието включваше презентации на лектори от Израел и от академичните среди на България, които представиха съвременни методи на лечение и клинични случаи от бурно развиващата се през последните години дентална имплантология.
Събитието откри д-р Иван Дошков – управител на фирма „Медина Био“, която е ексклузивен представител на израелския производител на импланти и аксесоари Alpha Bio Tec. Форумът осигури трибуна за съвместно представяне както на български разработки, така и на уникални методи и резултати, разработени от израелски специалисти.
Деловата програма на форума започна с презентацията „Имплантатна рехабилитация при скелетни реконструкции в лицево-челюстната зона“ на доц. д-р Антон Джоров – водещ специалист в областта на ортогнатичната и реконструктивната хирургия в България и завеждащ диагностично-лечебната дейност на Специализираната болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия –Университетска, София.
Доц. д-р Христина Лалабонова изнесе лекция по темата „Нискоинтензивното лазерно лъчение в хирургичния протокол на денталната имплантология“. Доц. Лалабонова е ръководител на Катедрата по лицево-челюстна хирургия, ФДМ–МУ, Пловдив; началник на Клиниката по лицево-челюстна хирургия, УМБАЛ „Св. Георги“; заместник-декан на ФДМ–МУ, Пловдив, член на Управителния съвет на Сдружението на оралните и лицево-челюстните хирурзи в България и секретар на Българското научно стоматологично дружество.
Д-р Радослав Симов, който е имплантолог и орален и лицево-челюстен хирург, говори за „Предимплантологични аугментационни техники с костни автотрансплантанти“. Представяйки свои клинични случаи, той засегна аугментационни техники с автоложна кост от най-често използваните донорни области: калвария, илиачна кост, ментум и тяло на долната челюст. Д-р Симов практикува в клиника „Медикус Алфа“, Пловдив, и в Отделението по пластична и краниофациална хирургия, УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив. Асистент е в Катедрата по пластична и краниофациална хирургия на Медицинския университет, Пловдив.
Ръководителят на Ка­тед­рата по протетична дентална медицина и ортодонтия, ФДМ, МУ–Варна доц. д-р Методи Абаджиев представи в рамките на форума лекция на тема „Употребата на PRGF в имплантологичната практика“ , като онагледи тезата за бързия оздравителен процес при употребата на PRGF с два клинични случая. Д-р Радослав Славчев – началник на Отделение по лицево-челюстна и пластична хирургия в МБАЛ „Tокуда болница София”, изнесе лекция, която третираше употребата на липофилинг при оформяне на лицевия контур.
Следобедната част на деловия ден принадлежеше на двамата лектори от Израел – д-р Фарес Каблан и д-р Офир Фромович. Д-р Фарес Каблан е хирург иноватор, който в обширна и богато илюстрирана с клинични случаи презентация представи нови революционни методи за костно аугментиране.
Д-р Каблан е експерт по лицево-челюстна хирургия, старши консултант по лицево-челюстна хирургия в Poria Hospital, Израел. Специализира в лечение на атрофирали кости и разработва нови методи и подходи за присаждане на тъкани. Разработките му са представени по време на годишните срещи на Academy of Osseointegration, USA през 2010 и 2011 г.
Първият представен от лектора изключително нов и опростен метод за 3D костна аугментация е чрез т. нар. Клиновидна техника на д-р Фарис Каблан, която представлява влагане на автогенни костни трансплантанти с костен блок от ретромоларното пространство. Костният блок се партикулира и от него се оформят минимум три костни клина, които се поставят в специално направени трансверзални срезове в зоната, подлежаща на аугментиране. След това там се поставя костозаместител и всичко това се покрива с мембрана.
Вторият метод, представен от д-р Каблан, най-общо представлява употреба на свободен трансплантант от автогенна мастна тъкан, взет най-често от мастното тяло на бузата с цел покриване на зоната на костно аугментиране, без високо мобилизиране на тъканите, и прекратяване по този начин на напрежението.
Лекторът онагледяваше представянето на своите нови техники с множество клинични случаи. Последната част от неговата лекция разгледа темата „Преместване на мандибуларен нерв като рутинно лечение на атрофирал мандибуларен гребен“, която отново бе представена чрез много случаи от практиката на д-р Каблан.
Последна в рамките на форума бе презентацията на д-р Офир Фромович от Израел – иноватор и предприемач, основател на компанията за производство на система за дентални импланти Alpha Bio Tec (закупена от Nobel Group през 2008г.). Той разработва и патентова оригиналния спираловиден имплант, с който се постига невероятна първична стабилност дори и в рискови ситуации. Понастоящем работи и като научен сътрудник към Лабораторията по дентални технологии, Periodontal Department, Hadassah School for Dental Medicine, Йерусалим, Израел. От 20 г. има своя частна дентална практика в Petech–Tikva, Израел.
Присъстващите имаха възможност да се запознаят с един респектиращ бизнесмен, учен, но преди всичко – имплантолог, който сподели, че поставя 3000 импланта всяка година. Д-р Фромович представи своята философия за имплантологията като цяло и отдели специално внимание на дизайна на импланта, като обясни, че създавайки нови продукти, водещата му мисъл винаги е била да улесни както живота на пациента, така и своя, като лекар по дентална медицина. Акцент във философията му е създаването на фини, тънки импланти, като девизът „В хармония с природата“ подчертава същността на системата Alpha Bio Tec.
Като активен участник в разработването на софтуерни продукти за обучение по имплантология, лекторът представи и софтуер за работа с пациенти и подчерта, че едно от най-важните неща в практиката е общуването с пациентите и запоз­наването им с плана на лечението, така че да направят информиран избор.
Да, в залата се прокраднаха коментари, че презентациите са „твърде фирмени“, но от организаторския екип никога не са крили, че форумът има за цел да представи съвременни методи за лечение в денталната имплантология в съчетание със запознаване с продуктите на Alpha Bio Tec, които помагат за практичес­кото реализиране на тези методи и техники.
Организаторите от „Медина Био“ се бяха погрижили за всеки детайл, така че да осигурят едно изключително преживяване за гостите на форума – както първокласни лектори и актуални теми, така и чудесни условия за отдих и забавления в прекрасния петзвезден комплекс „Риу Правец“. Събитието завърши с впечатляващ финал – богата и изискана вечерна програма с деликатесни блюда и много джаз от Мишо Йосифов секстет и изключителното дамско трио Sentimental Swingers, които определено заслужиха нашите овации. Имахме удоволствието да присъстваме не просто на добре организирано събитие, а на форум от световна класа!

 

Фирма „Медина Био“ е българо-израелско дружество, основано през 2006 г. от д-р Халил Зейна и д-р Иван Дошков. Компанията е специализирана във внос и дистрибуция на дентални импланти, аксесоари към тях и инструменти и е ексклузивен представител на израелската система Alpha Bio Tec – компания с 20-годишна история, автор на множество иновативни продукти, които са проектирани така, че да предоставят на зъболекарите пълен набор от импланти, аксесоари и инструменти за ефикасно имплантологично лечение на много широк спектър от клинични случаи.
Alpha Bio Tec безкомпромисно поддържа система за контрол на качеството и удовлетворява основните стандарти за контрол на качеството: ISO 13485:2003 от Canadian Medical Devices Conformity Assessment System, ISO 9001:2000 и Council Directive 93/42/EEC. Продуктите на Alpha Bio Tec имат маркировка CE на Европейския съюз и са одобрени за разпространение в САЩ.
Имплантите, протетиката и допълнителните материали, произвеждани от Alpha Bio Tec, естествено се интегрират в човешкото тяло, намаляват времето за следоперативно възстановяване, предпазват от усложнения и осигуряват издръжливост за години напред. Повърхността на имплантите на Alpha Bio Tec преминава комплексен процес на обработка, което увеличава значително способността на имплантите за срастване с костта (osseointegration).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International