Dental Tribune Bulgaria

Български дентален център със световна награда за качество и професионализъм

By Уляна Винчева
August 29, 2011

  „Дентален център Д-р Гайс“ стана носител на наградата на B.I.D. за качество и професионализъм International Arch of Europe Awards за 2011 г.
Business Initiative Directions (B.I.D.) е водеща световна организация, която повече от 20 години връчва награда за качество въз основа на принципи, съпоставими по значимостта си с наградите „Деминг“ (за японски компании), „Балдридж“ (за САЩ) и EFQM (за Европа). Президентът на организацията от 1986 г. насам – Хосе Прието, е и основател на споменатите принципи, а именно CQ 100 TQM (Total Quality Management). През 1973 г. той сформира екип от инженери, физици, математици, социолози, икономисти, журналисти, архитекти и дизайнери, които дават своя принос за неспиращото развитие на концепцията. Благодарение на своите международни партньори B.I.D. осъществява дейността си, насочена към споделяне на образец за качество между водещи компании в цял свят в сферата на иновациите, технологиите и науката. BID връчва ежегодна награда за качество и професионализъм International Arch of Europe вече повече от 20 години. Организацията има изградени структури в над 72 държави, които правят собствени, независими проучвания, като анализират обширни сегменти от публичните и частните източници на информация – запитвания към клиенти (пациенти), университети, издателства, търговски връзки и изложения, фирми консултанти, медии, реклама, търговски камари, посолства и търговските отделения към тях. Получената информация се предоставя на експерти от различни сфери, за да подберат най-подходящите кандидати, а измежду тях и победителите. Това става след тайно гласуване от предишните носители на наградата. По време на проучването, а дори и след това наблюдаваните компании/личности не са информирани, че са обект на такъв анализ. Не се информира никой от номинираните, а само спечелилите първото място. При оценката се прилагaт критериите, заложени в принципа Total Quality Management:
• Удовлетворение на клиента
• Стратегии за комуникация
• Сравнителен анализ
• Информираност и анализ на данни
• Лидерство
• Планиране и процес на взимане на решения
• Човешки ресурси
• Продължаващо обучение и практика
• Продуктови процеси
• Финансов резултат
• Бизнес ефект
Доктор Гайс е първият дентален лекар, избран измежду представители от 116 държави в своята област в рамките на наградите на B.I.D. за качество и професионализъм International Arch of European Awards за 2011 г. Сред гласувалите му доверие са компании като RAO – руска енергийна компания с над 600 000 служители; Reliance Industries – най-големият конгломерат в Индия с годишен оборот от 35.9 милиарда долара и печалба от 4.85 милиарда; Turner Construction Company – американската компания, менажирала проекта Бурж Дубай, чиито приходи са в размер на 9.6 милиарда долара и активност в стотици държави; AnsaldoEnergia – италианският енергиен партньор на Русия, и много други.
Признанието за приноса на д-р Гайс към денталната медицина се състоя на официална галавечеря на 26 и 27 юни в хотел „Интерконтинентал“, гр. Франкфурт. На събитието присъстваха представители на компании от 72 държави, както и лидери в бизнес средите, професионалисти в икономиката, изкуствата, корпоративния имидж, експерти по качеството, а също личности и представители на дипломатическия корпус. Грандиозното мероприятие беше широко отразено от представители на 26 от най-влиятелните световни медии, като CNN, Independent, Forbes, DW, „Бизнес взгляд“ и др
Българските парламентьори също демонстрираха своето уважение към получената от д-р Гайс награда. На 14.07.2011 г. той бе поканен като специален гост на редовно заседание на Комисията по здравеопазването, където народните представители му предоставиха възможност да представи приза, с който бе отличен.
Срещнахме се с д-р Гайс, за да му поднесем своите поздравления, както и за да ни разкаже повече за наградите за качество на B.I.D.
Д-р Гайс, поздравления за получената награда! Как я оценявате?
Изключително щастлив съм, че от името на България присъствах във Франкфурт на международен форум на такова високо равнище за качество и професионализъм.
Особено съм горд, защото бях избран да получа наградата в нашата категория между представителите на 116 държави. Смятам, че този успех не е персонален, а е национален. Това е доказателство, че България може да дава най-доброто качество в областта на денталната медицина. Искрено се надявам догодина да има други представители от България, които да получават още по-големи награди.
Разкажете ни малко повече за историята на наградите за качество B.I.D. Как се e формирала идеята за тези награди?
Всичко започва след края на Втората световна война, когато американският генерал Макартър, придружен от 200 учени и специалисти, сред които е и д-р Деминг, отива в Япония с цел да съживи японската икономика. Там д-р Деминг споделя своите теории, в които се дава превес на качеството и се цели намаляване на разходите. Идеите му остават несподелени в Америка, но пък се прие­мат с отворени обятия в Япония. Това, което възприемат японските производители, е именно стремежът към максимално високо качество на продукцията. Това води до превъзходството им на американския пазар пред местните производители, залагащи на количеството.
През 70-те и 80-те години принципът Total Quality Management се възприема и от гиганти като IBM, Xerox, Ford, като това им помага да отвоюват позициите си, загубени при конкуренцията с японските фирми. Въпреки че този принцип печели популярност в частния сектор, през последните години той се възприема и от някои публични организации по света.
Какво всъщност означава Total Quality Management?
Това не е програма, а систематичен, интегриран и организационен начин на живот, насочен към усъвършенстване на организацията. Тази система от принципи не е цел, а средство за постигане на максимално качество на услугата, лидерство на пазара и удовлетворение сред клиентите. Ако клиентът не остане доволен от услугата, тя не може да се окачестви като квалитетна, а процесът, който я създава, се е провалил.
Благодарим ви за това интервю и ви пожелаваме още много награди и отличия!

Д-р Гайс Бадер е роден в Латакия, Сирия. Живее в България от 1986 година. През 1994 г. завършва Факултета по дентална медицина към Медицинския университет–София. От 1996 г. до 1997 г. специализира орална хирургия във Военномедицинска академия. Продължава специализацията си и завършва орална хирургия в Катедрата по лицево-челюстна хирургия и пластика във Факултета по дентална медицина–София. Посещава специализирани курсове по орална имплантология, Bone Grafting, Sinus Lift, естетична и козметична дентална медицина, функционална оклузия (Dawson Academy), пародонтална хирургия, курс „Филъри и ревитализанти в областта на лицето“, участвал е в редица симпозиуми и конгреси по дентална медицина в България и чужбина. Той е консултант в Медико-стоматологичен център на Многофункционална болница за активно лечение „Царица Йоанна“–София. Член на Българската академия по козметична дентална медицина. Д-р Гайс Бадер е един от лекарите по дентална медицина, избрани за тв шоуто „Пълна промяна“, като са му поверени най-голям брой участници – 11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International