Dental Tribune Bulgaria

Денталният свят взема мерки срещу епидемията от коронавирус

By Brendan Day, DTI
February 17, 2020

ЛАЙПЦИГ, Германия: През изминалия месец една новина превзе световните медии и доминира над всичко останало – възникването на огнище на коронавирус в град Ухан. От 10 февруари 2020 г. насам са регистрирани над 40 620 случая на вируса, 910 от които са завършили със смърт в резултат на вируса. В отговор на това редица дентални асоциации и организации дават насоки как специалистите по дентална медицина да ограничат разпространението на вируса.

Този специфичен коронавирус е идентифициран през декември 2019 г. в град Ухан, един от най-големите градове в Китай, където се смята, че е прихванат за първи път на пазар за животни и морска храна. На 23 януари 2020 г. е наложена забрана за пътуване от и до Ухан, въпреки че голям брой държави изведоха гражданите си от този регион след въвеждането на забраната. Също така Световната здравна организация обяви случващото се за извънредна ситуация с международно значение, касаещо общественото здраве, поради тежестта на епидемията. 

   Разпространяван чрез въздушните капки, които се отделят, когато заразен индивид кашля или киха, уханският коронавирус се смята за силно заразен, а броят на регистрираните случаи нараства всеки ден от идентифицирането му. „Предава се изключително бързо и почти сигурно е, че ще се превърне в пандемия“, споделя пред New York Times д-р Anthony S. Fauci, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания. 

   От избухването на епидемията редица национални органи издадоха ръководства за дентални и медицински специалисти, свързани с уханския коронавирус. Например Public Health England създаде уебстраница, която редом с другите средства за информация препоръчва да се изолират и да не се провеждат физически прегледи на всички пациенти, за които с основание съществуват съмнения, че са имали контакт с вируса, а Австралийската дентална асоциация насърчава прилагането на повишен инфекциозен контрол и хигиенни мерки в денталните практики. 

   Същевременно екипът, отговарящ за организацията на Международното дентално изложение и среща (International Dental Exhibition and Meeting – IDEM), уверява участниците и изложителите, че събитието все още остава насрочено да се проведе в Сингапур от 24 до 26 април 2020 г. „Продължаваме да следим отблизо новопоявилия се коронавирус и ще приложим на мястото на събитието предпазни мерки“, споделят в имейл организаторите на IDEM. 

  „В случай че възникне ситуация на пандемия, може да преразгледаме позицията си дали да продължим да бъдем домакин на IDEM и своевременно ще ви информираме за всички промени“, допълват те. 

   Световната дентална федерация (FDI), която ще бъде домакин на годишния Световен дентален конгрес в Шанхай в Китай през септември тази година, също съобщи актуални новини относно плановете си. „Безопасността и сигурността на всички участници в Световния дентален конгрес на FDI винаги е наша основна грижа“, заявяват от FDI. 

  „Продължаваме да следим развитието в Китай и поддържаме връзка с нашите местни партньори за оценка на ситуацията всеки ден. Понастоящем конгресът е насрочен да се проведе по план, тъй като очакваме ситуацията да бъде вече под контрол дотогава“, казват още те. 

   Последствията от уханския коронавирус се усещат също и от някои от най-големите компании в денталната индустрия. Както съобщиха от Dental Tribune International, производителят на прозрачни алайнери Align обявиха в скорошен конферентен разговор, че очакват между 20 000 и 25 000 продажби на Invisalign по-малко в Китай през първата четвърт на 2020 г. поради епидемията от вируса. Допълнителните финансови загуби, свързани с временното прекратяване на производствения процес в заводите на Align в Китай, се очаква да бъдат между 3 и 4 милиона щатски долара.

Comments are closed here.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International