Dental Tribune Bulgaria

Доклад за настоящата ситуация с COVID-19 в денталните клиники в Ухан

В онлайн презентация проф. Zhuan Bian обясни какви мерки са взети в неговата клиника в Ухан, Китай, след избухване на пандемията от SARS-CoV-2. (Снимка: German Association of Oral Implantology)
By Franziska Beier, DTI
April 29, 2020

Ухан, Китай: Като декан на Факултета и болницата по стоматология към Университета в Ухан проф. Zhuan Bian разполага с опит от първа ръка за работната ситуация на лекарите по дентална медицина и техния екип в Ухан, столицата на провинцията Хубей, където първоначално избухна SARS-CoV-2. По време на онлайн уебинар, организиран от Немската асоциация по орална имплантология, той описа как пандемията от COVID-19 е променила ежедневната работа на неговия екип и сподели процедури за контрол на инфекцията, които той счита за най-важни за денталните работници.

Според думите на проф. Bian първият пациент, носещ новия вирус, който официално бе назован от СЗО SARS-CoV-2 в началото на януари, е бил хоспитализиран в средата на декември 2019 г. Поради бързо нарастващия брой на заразените на 20 януари Националната здравна комисия на Китайската народна република определи, че COVID-19 спада към група „В“ според класификацията на инфекциозните заболявания, което налага подсилени превантивни мерки за всички здравни работници. Три дни по-късно бе обявено извънредното положение в Ухан, чиито жители наброяват 11 милиона, а това бе съпътствано от нова политика относно денталните услуги – бе разрешено лечение единствено на спешни случаи. Частните практики из цял Китай бяха затворени, ако епидемичното положение в съответната област го налагаше. Към момента обаче тези извън провинция Хубей постепенно започват да подновяват дейността си.    

Предпазни мерки срещу COVID-19 за денталните лекари 

В презентацията си проф. Bian съобщи, че към 25 февруари 3000 медицински работници, включително зъболекари, са били заразени в Китай. Той обясни, че лекарите по дентална медицина и техният екип са изложени на завишен риск от инфектиране със SARS-CoV-2 поради близкия контакт с пациента, възможно разпръскване на телесни течности – кръв, слюнка, секрети, генериране на аерозол при работа с турбина и ултразвуков наконечник, както и патогенни микроорганизми, които могат да попаднат по различни дентални инструменти. 

С цел защита на екипа в клиниката на д-р Bian са предприети засилени превантивни мерки. По време на лечение денталните работници носят допълнителни предпазни средства като медицински маски, шапки, ръкавици, очила или шлемове, калцуни до нивото на коленете и хирургични еднократни престилки. Процедури, създаващи разпръскване на телесни течности и аерозол, трябва да се избягват или да се ограничат до минимум. Ако тези процедури са наложителни, проф. Bian препоръчва употребата на кофердам и широк накрайник на аспирацията. Понеже интраоралните рентгенографии провокират засилено слюноотделяне и кашлица, той съветва те да бъдат заменени с екстраорални. 

„Местното дентално общество е изключително разтревожено от аерозола. Аерозол, съдържащ вируса, би бил много опасен. До момента не съм открил в литературата данни за хора, заразени от контаминиран аерозол. Разбира се, не съм открил и такива, отричащи това твърдение. Това прави темата още по-сложна. При съмнение, че аерозолът е контаминиран с вируса, ние изключваме климатика, така че той да не разнася замърсен въздух от единия кабинет в останалите, а в спешния кабинет всеки ден стерилизираме въздуха двукратно“, споделя д-р Bian в дискусията след презентацията.    

На въпрос, засягащ ефективността на водите и разтворите за жабурене за унищожаване на SARS-CoV-2, той съобщава: „На този етап не разполагаме с информация дали някой разтвор е по-ефективен от останалите, но смятам, че жабуренето би намалило потенциалната концентрация на вируса в устата. Затова смятам, че е резонна мярка, и съм снабдил моята практика с разтвори за жабурене“.  

Скрийншот от презентацията на проф. Bian показва как са се засилили предпазните мерки в неговата практика след избухването на SARS-CoV-2. (Снимка: Zhuan Bian)

Редовно оценяване на денталния екип и на пациентите

Здравните работници във Факултета и болницата по стоматология към Университета в Ухан редовно биват оценявани за симпоми на COVID-19 и се измерва температурата им. Всеки, проявяващ някакви респираторни проблеми, незабавно прекратява работа. Същото се отнася и ако членове на семейството на медицинските работници проявяват някакви симптоми. Същевременно се води статистика и се събират данни за пътя на разпространение на инфекцията с SARS-CoV-2.     

„Почти невъзможно е да се различат асимптоматични от незаразни пациенти. Затова предпазните средства са от ключово значение.“ 

От 22 януари правителството на Ухан прие разпоредба, според която наложи управителите на всички публични заведения да изискват всички клиенти да носят маска преди постъпване в обекта. Следователно пациентите биват приканвани да носят маска преди и след лечението. В допълнение се измерва температурата им и се оценява цялостното им здравословно състояние.   

Проф. Bian подчертава: „Почти невъзможно е да се различат асимптоматични от незаразни пациенти. Затова предпазните средства са от ключово значение“. 

Големите дентални събития и конференции са отложени или отменени

Аналогично на случващото се в много други страни, в Китай също бяха отложени големи дентални изложения поради пандемията от COVID-19. Както Dental Tribune International съобщи, Световният дентален конгрес, който се организира от Световната дентална федерация и беше планиран да се проведе в Шанхай от 1 до 4 септември, беше отменен.  

Dental South China International Expo, който тази година празнува 25-ата си годишнина, беше отложен за по-късна дата. Първоначалният план предвиждаше да се проведе между 2 и 5 март в Гуанджоу. 

Dental South China International Expo 2020  е отложен за по-късна дата. (Снимка: Dental South China International Expo)

Онлайн обученията никога досега не са били толкова важни

D-r Michael Yu, главен редактор на „Dental Tribune Китай“, съобщи пред Dental Tribune International, че макар денталните практики в повече от 20 провинции постепенно да подновяват работа от средата на март, много китайски зъболекари търпят финансови загуби, понеже през февруари и март не са генерирали съществени приходи. 

Той споделя, че онлайн обученията са станали особено популярни сред колегите му по време на карантината. Голямо количество професионална информация е била споделена от лектори чрез уебинари.

Според данни на СЗО към 6 април заболелите от COVID-19 в Китай наброяват  83 005 души, а смъртните случаи са 3340. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International