Dental Tribune Bulgaria

Д-р Ивайло Симеонов стана „Зъболекар на 2011 година“

By DT България
February 10, 2011

 На 9 февруари, Деня на Света Аполония – покровителка на зъболекарите и страдащите от зъбни болки, за 12-и път бе връчена престижната ежегодна награда „Зъболекар на годината“. Неин носител стана д-р Ивайло Симеонов, а поздравления и статуетка той получи от д-р Мария Джорова, председател на Сдружението на българските зъболекари. „Наградата е изключително ценна, защото носителят й всяка година се избира от гилдията“, коментира още тя по време на организираната пресконференция в БТА.
Д-р Ивайло Симеонов е роден през 1972 г. През 1997 г. завършва висшето си образование в Стоматологичния факултет на Медицинска академия в София. От 2007 г. има самостоятелна практика. Д-р Симеонов е бил член на Управителния съвет на БАОИ (Българска асоциация по орална имплантология).
На второ място в тазгодишната класация е Елена Василева от гр. Девин, а на трето са двама зъболекари – Пламен Бързашки от Смолян и Светлана Василева–Мурат от София. В пресконференцията участваха и членовете на Управителния съвет на сдружението д-р Светлана Василева–Мурат и д-р Георги Коновски.
Зъболекарите от сдружението призоваха обществото да бъде по-активно и да изисква информация от държавата, абдикирала от грижата за денталното здраве на нацията.
„От около 7500 зъболекари в страната по-малко от 3000 работят с НЗОК“, призна д-р Джорова. Причината, която изтъкнаха участниците в пресконференцията, е, че зъболекарите не искат да лъжат пациентите си, че държавата покрива някаква част от лечението им. Годишният пакет за зъболечение, който се пада на здравно осигурен българин, на практика не стига за нищо. „Държавата се грижи само за обеззъбяването на хората, а не за зъболечението им, редно е да се отпускат повече пари за профилактика“, обясни д-р Светлана Спасова–Мурат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International