Dental Tribune Bulgaria

Зъболекари, прилагащи козметични инжекционни процедури, настояват за подсигуряване на защита

By Brendan Day, Dental Tribune International
August 09, 2021

Лондон, Великобритания: След едногодишно проучване Сборната парламентарна група за красота, естетика и уелнес (All-Party Parliamentary Group on Beauty, Aesthetics and Wellbeing – APPG) публикува доклад относно регулациите, засягащи нехирургичните естетични процедури, като инжекции с дермални филъри и ботулинов токсин например (последният е популярен под името ботокс). Предвид факта, че тези интервенции се предлагат все по-широко в денталните практики във Великобритания, Британската дентална асоциация предупреждава зъболекарите да се уверят, че са взели всички предпазни мерки, за да се защитят при извършване на тези услуги.

APPG стартира проучването през юни 2020 г.  като отговор към нарастващия интерес към тези козметични процедури през последните години, както и поради притеснения относно незадоволителната юридическа и регулаторна рамка, касаеща тези манипулации. В своя заключителен доклад, публикуван на 21.07.2021 г., групата отправи 17 препоръки към правителството на Великобритания, като например, че то трябва да:

●    определи стандарт за минимално изискуемо ниво на обучение;

●    издаде закон, с който да регламентира национална рамка за лицензиране;

●    регламентира изписването на дермални филъри само с рецепта;

●    разработи и публикува схема за психологически подбор на пациентите преди терапия.

„Пациентите винаги трябва да бъдат поставени на първо място и аз съм отдадена на идеята да защитя тяхната безопасност, да подсигуря коректна информация, от която те се нуждаят, за да вземат информирано решение относно козметичните процедури, и да направя обученията на най-високо ниво, достъпни за всички практикуващи“, коментира Nadine Dorries, британският министър по безопасност на пациентите.

„Този доклад е израз на нашето споделено осъзнаване на последиците от подобен тип интервенции и аз очаквам с нетърпение да разгледам направените препоръки за това как да продължим да подобряваме безопасността на хората“, допълва тя.

В контекста на денталната практика субстанции като ботокс могат да бъдат инжектирани в хиперактивни мускули, за да се намали активността им. В резултат на това той се прилага за лечение на редица състояния, включително бруксизъм и дисфункция на темпоромандибуларната става и дори за стимулиране на остеоинтеграцията на дентални импланти. Поставянето му обаче за чисто козметични цели стана изключително популярно през последните години – до такава степен, че миналата година Комитетът за рекламни практики (Committee of Advertising Practice) и Регулаторната агенция по лекарствени и здравни продукти (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) публикуваха указ, забраняващ на зъболекарите да рекламират директно ботокс, предвид че това е препарат, изписван само с рецепта.

В изявление към медиите по този казус д-р  Len D’Cruz, директор по обезпечеността към Британската дентална асоциация, казва: „Нашите застраховани клиницисти са обезпечени да използват и прилагат козметични инжекционни процедури в областта на лицето над долния ръб на мандибулата“.

„Инжекционните козметични процедури в периоралната област са полезно допълнение към денталното лечение, когато се изпълняват от подходящо обучен клиницист. Освен това пациентите са защитени от регулациите за обезпеченост и от процеса за справяне с оплаквания, ако нещо се обърка“, допълва той.

„Генералният дентален съвет (General Dental Council) счита тези интервенции в сферата на компетентност на зъболекарите, стига те да са преминали през адекватно обучение преди това“, подчертава D’Cruz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International