Как да наемете правилните служители?

Search Dental Tribune

Как да наемете правилните служители?

(Изображение: www.freeimages.com)
Д-р Mark Sanchez, основател и главен изпълнителен директор на tops Software

Д-р Mark Sanchez, основател и главен изпълнителен директор на tops Software

чт. 26 януари 2017

запази

Изненадващо е колко често срещам дентални лекари, които споделят за предизвикателствата, с които се сблъскват при наемане на персонал в своята клиника. Намирането и задържането на добри кадри действително може да бъде трудно. Всъщност неудачният избор на служител може да излезе много по-скъпо, отколкото повечето хора осъзнават. Например наемате на работа някой, който напуска след едва четири месеца – вашите загуби се равняват на четирите месечни заплати, които сте изплатили на този служител.

Всъщност, ако вземете предвид и времето, което сте прекарали в търсене на този служител, както и за неговото обучение, а също и времето, което другите членове на персонала ще отделят, за да покрият задълженията на напусналия служител, докато всичко започне отначало, ще установите, че разходите ви надвишават 10 до 15 пъти неговата четиримесечна заплата. С тази статия се надявам да ви дам няколко идеи за това как да наемете и задържите добър персонал, като същевременно спестите време и пари при изграждането на екипа ви.

Представям ви моята кратка версия на курса, който водя, за наемане на подходящ персонал в денталната клиника. Съществуват четири „ключа“ към наемане и запазване на правилните служители. Ето и някои от основните принципи:

  • Направете списък – идентифицирайте уменията, характеристиките и целите, които очаквате от потенциалните си служители. Ако даден кандидат не отговаря на тези критерии, преминете към следващия.
  • Създайте си процес за наемане на персонал – започнете с телефонни интервюта, последвани от срещи на живо. След това трябва да разработите и система за отсяване на препоръки. Разговаряйте не само с познати и приятели на кандидатите; свържете се с техни бивши работодатели от последните 10–15 години.
  • Изградете база данни – водете списък с евентуални бъдещи служители. НИКОГА не наемайте някого по спешност. Имайте предвид няколко души, преди реално да имате нужда от тях. Бъдете информирани кой от тях е на разположение в даден момент. Помолете доверени ваши служители също да търсят нови членове на екипа. Никога не знаете откъде ще се появи идеалният кандидат. Имайте предвид дори и вашите приятели, колеги и роднини.
  • Създайте култура – това е важно и започва с вас самите. Вие сте отговорни за създаването на идеалната работна среда, както и за намирането на персонал, който ще допринесе за тази култура. Искате ли да работите с интелигентни и доволни хора? Всички мечтаем да работим с хора, които искат да се забавляват. Още повече – трудолюбиви хора, които искат да се забавляват. Или предпочитате по-формална работна атмосфера? Това ни отвежда по-навътре в културата на вашата клиника. Кои характеристики на практиката, която управлявате, допринасят за създаването на страхотна работна среда? Именно тези характеристики трябва да подхранваме в качеството ни на собственици и управители.
  • Ние сме екип. Споделяме общи цели.
  • Ние сме семейство. Прекарваме повече време заедно, отколкото с истинските си семейства. Нека не бъде напразно.
  • Усещане за свобода – наемете хора, на които можете да делегирате задачи, и им имайте доверие, че ще свършат работата си добре.
  • Забавлявайте се! Тази точка е личният ми фаворит. Ако не харесвате това, което правите, защо изобщо го правите? Всички ние вземаме денталната медицина и управлението на практиката много на сериозно и се забавляваме, докато работим. Това са част от съветите, които мога да ви дам за наемане и задържане на персонала на мечтите ви. При повечето американски фирми успеваемостта при набиране на нови служители е едва 40%. Това до голяма степен се дължи на пренебрегване на много от ключовите стъпки, изброени по-горе. Ако ги следвате, лесно можете да си поставите за цел достигане на 90% успеваемост. Аз винаги имам доста добра представа за някого, преди изобщо да съм се срещнал с него или нея за първи път.

Ще завърша с едно приятелско предложение: ако някога интервюирате някого и имате лошо предчувствие, не забравяйте, че винаги е по-добре да не наемете добър кандидат, отколкото да наемете лош такъв.

А добрият кандидат, който по някаква причина ви се е изплъзнал, може автоматично да бъде добавен към вашата база данни за бъдещи контакти. Пожелавам ви успех в създаването на вашия перфектен екип!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement