Dental Tribune Bulgaria
Калифорнийската дентална асоциация смята, че подсилвайки протоколите си за безопасност, публикувайки образователна информация в социалните медии и използвайки теледенталната медицина с цел да останете в контакт с пациентите си, можете потенциално да привлече повече човекопоток към практиката ви. (Снимка: Geobor/Shutterstock)

Как да увеличим потока от пациенти след карантината заради
SARS-CoV-2

By Iveta Ramonaite, DTI
July 20, 2020

Сакраменто, Калифорния, САЩ: Денталната медицина наскоро оглави листата на най-високорисковите професии от гледна точка на заразяване със SARS-CoV-2 и макар зъболекарите постепенно да се завръщат към рутинната си работа, много пациенти се страхуват да посетят денталната практика. Калифорнийската дентална асоциация (California Dental Association, CDA) публикува набор от препоръки как денталният персонал да вдъхне увереност и сигурност у пациентите, чиито часове са били отменени или отложени поради пандемията.

Преди повторното отваряне на денталните практики по света редица експерти анализираха наличните препоръки за възобновяване на денталната дейност с цел подпомагане на вземането на решения след фазата на тотална изолация. И въпреки че съществуват комплексни национални препоръки, скорошно изследване на Института за здравна политика към Американската дентална асоциация (American Dental Association’s Health Policy Institute) установи, че към дата 29 юни 55.5% от отворените практики са регистрирали по-малък поток от пациенти. Това може да се дължи на притеснения от потенциален пренос на инфекции.

Възстановяването на доверието на пациентите може да отнеме време. Следователно е наложително да съблюдаваме актуалните препоръки за това как да гарантираме безопасни работни протоколи в практиките си и как да уверим пациентите си, че екипът прави всичко по силите си да осигури комфорта и сигурността на пациентите си.

Подсилени протоколи за безопасност

CDA смята, че ако информираме пациентите си за това какво да очакват по време на първата си визита в денталния кабинет след карантината, това би създало усещане за сигурност у пациентите. Денталният екип трябва да използва имейли, съобщения и социални медии, за да информира пациентите за обновените протоколи за почистване и дезинфекция. Акцентът на тази комуникация трябва да пада върху увереност, доверие, безопасност и успокоение. Освен това вероятно ще е от полза денталният екип да е обучен за последните нововъведения още преди възобновяване на работа и да е информиран за актуалната информация относно COVID-19.

Нещо, което асоциацията не споменава, но което също може да се окаже полезно, е да информираме пациентите за евентуални допълнителни такси за лични предпазни средства. Денталните практики могат да използват тези такси с цел да погасят част от генерираните загуби по време на пандемията и да попълнят наличностите си. Тази информация би помогнала на пациентите приблизително да калкулират разходите си за дентално лечение.

Друга информация, която си струва да предоставим на пациентите, е свързана с временните изисквания за носене на маска при влизане в сградата и максималния допустим брой пациенти в клиниката. Предвид, че пациентите за първи път се сблъскват с подобна ситуация, може би е добре да създадете колонка с въпроси и отговори в уебсайта на практиката с цел да улесните комуникацията и да осигурите прозрачност относно взетите предпазни мерки.

Лекарите по дентална медицина могат да открият тук още полезни маркетингови и комуникационни идеи, като например образци на имейли и напомняне за предстоящо посещение.

Възползвайте се от социалните медии

Наскоро Dental Tribune International публикува две статии, които дават съвети на денталните специалисти как да използват социалните медии, за да привлекат нови пациенти и да влязат в контакт с местната общност. Социалните медии дават възможност пациентите да видят как изглежда един типичен ден на техния зъболекар. Освен да публикуват образователни материали, свързани например с новите протоколи за безопасност, лекарите по дентална медицина могат да споделят интересни снимки и видеа.

CDA препоръчва да споделите кратки видеа, които да демонстрират протокола за почистване след всеки пациент, с цел да покажете как екипът се грижи за осигуряване на безопасна работна среда. Освен това едно видео, което представя новостите в практиката, би помогнало на пациентите да са наясно какво ги очаква по време на посещението им в кабинета. И последно, може би на пациентите би им било интересно да прочетат мнения на други пациенти или да гледат видеа на тема съвети за орално здраве и грижа.

Теледентална медицина

Dental Tribune International съобщи наскоро, че някои пациенти сами са провели някои дентални манипулации върху себе си поради невъзможност да запазят час при зъболекар по време на карантината. Теледенталната медицина помогна на лекарите по дентална медицина да останат свързани с пациентите си по време на пандемията. Чрез теледенталната медицина те извършваха диагностични тестове, консултации и лечения без риск от контакт с вируса.

Според CDA провеждането на десетминутен виртуален преглед би помогнало да изградите взаимно доверие с боязливи пациенти и би намалило стреса и безпокойството им. Статия, качена на уебсайта на CDA, със заглавие „Теледентална медицина: различният начин за осигуряване на дентална грижа“, дава допълнителна информация относно провеждането на виртуални визити.

Важността на оралната хигиена

Трябва да напомним на пациентите, че тяхното орално и цялостно здраве е от ключова важност. Това може да се случи посредством социалните медии или по време на виртуални визити чрез разясняване на връзката между оралното и цялостното здраве на организма и чрез предлагане на съвети за поддържане на оптимална дентална хигиена между посещенията.

CDA отбелязва, че зъболекарите трябва да подчертаят важността на регулярните дентални визити и да мотивират пациентите си навреме да запазят следващия си час при зъболекар. И не на последно място, лекарите по дентална медицина трябва да бъдат търпеливи и да проявят разбиране, ако на пациентите и на екипа им е необходимо повече време, за да се адаптират към нововъведените протоколи за предлагане и получаване на дентална грижа.   

Ред. бел.: Допълнителни материали за това как да информирате пациентите си какво да очакват при завръщането си в денталния кабинет можете да откриете на уебсайта на Американската дентална асоциация.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International