Кариогенните бактерии могат да персистират при децата след лечението на кариеса

Search Dental Tribune

Кариогенните бактерии могат да персистират при децата след лечението на кариеса

Денталният кариес е най-често срещаната хронично развиваща се патология сред малките деца. (Photo courtesy of Ilya Andriyanov/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

чт. 31 януари 2013

запази

В наскоро проведено проучване американските учени откриват, че определени щамове бактерии, свързани със зъбния кариес, доминират в устната кухина на децата цяла година след завършване на лечението.

Проучването, проведено преди година в денталното училище към Oregon Health and Science University, се фокусира върху деца на възраст между 3 и 5 години с диагноза кариес на ранното детство, на които е извършено пълно саниране в детското отделение на клиниката, включващо апликации на хлорхексидин глюконат, възстановявания от амалгама, композитни материали и корони. Взети са проби от плаката на всеки участник преди терапията, две до четири седмици след лечението и на контролен преглед шест месеца по-късно.

По време на изследването учените открили 37 щама Streptococcus mutans и два щама Streptococcus sobrinus. Тези бактерии са пряко свързани с развитието на денталния кариес. Въпреки че терапията при много пациенти е намалила разнообразието от бактериални стрептококи от няколко различни щама до един или два водещи щама след шестмесечна продължаваща терапия, учените успели да идентифицират шест нови щама от групата на S. Mutans, които се появяват една година след рехабилитацията. Те допускат, че е възможно това да е резултат от реинфекция по време на лечението или от друг източник.

В допълнение някои от щамовете се оказали резистентни на ксилитол, което говори за повишен кариогенен потенциал. Ксилитолът е сладък алкохол, способен да потиска формирането на плаката и да намалява бактериалния растеж, който се използва в продукти като дъвката. Учените се надяват, че проучването ще даде повече информация относно употребата на ксилитол за поддържаща превантивна терапия при деца с кариес на ранното детство и да доведе до нови приложения в индивидуалната дентална грижа, сподели Dr. Curtis Machida, главен изследовател и професор по бионаука и детска дентална медицина.

Проучването е публикувано онлайн в декемврийското издание на Journal of Oral Microbiology.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement