Изследователи разработват бърз тест за установяване на пародонтит

Search Dental Tribune

Изследователи разработват бърз тест за установяване на пародонтит

Изследователи в областта на денталната медицина разработват тест за бързо откриване на наличието и развитието на пародонтит. (Снимка: TORWAISTUDIO/Shutterstock)

чт. 3 ноември 2022

запази

Бирмингам, Великобритания: Връзката между пародонтита и редица системни заболявания като сърдечносъдови проблеми, диабет тип 2 и ревматоиден артрит вече е добре установена. Изследователи от Университета в Бирмингам разработват бърз тест, който да помага за установяване на пародонтит. Целта е да се подобри цялостното здравословно състояние на пациентите с този тип съпътстващи заболявания.

Този тест се разработва от професор Tim Albrecht, част от Факултета по химия към университета. Заедно с него работи и д-р Melissa Grant, представител на Факултета по дентална медицина. Иновативната система за тестване се състои от специализирана сонда и детектор, които осигуряват точно измерване на определен вид биомаркери на протеинова основа, които показват едновременно наличието и прогнозата на пародонтита. По-рано тази година този панел от биомаркери бе открит и затвърден в проучване, публикувано в Journal of Clinical Periodontology от изследователски екип, ръководен лично от д-р Grant.

„Смятаме, че този тест, по който работим, ще бъде първата дентална система, която ще може да идентифицира пародонтит по този начин“, споделя професор Albrecht в прессъобщение. „Той ще открива бързо и лесно пародонтит в различни здравни заведения, предлагайки повече възможности за наблюдение и ранна намеса при пациенти със съпътстващи заболявания. Точно тези пациенти биха имали най-голяма полза от бързото лечение на пародонтит“, добавя професор Tim Albrecht.

„Възможността за откриване и профилиране на биомаркери на заболяването в реално време ще позволи да бъде следена тежестта му, и по-конкретно преходът от по-леки към по-тежки форми“, допълва ръководителят на изследването. „Това ще донесе полза не само за сферата на денталното здраве, но и ще помогне за намаляването на разходите. Важен фактор се оказва наблюдението и идентифицирането на пациенти, за които пародонтното лечение може да бъде животоспасяващо в дългосрочен план.“

Изследователите наскоро получиха финансиране по програма за ускоряване на въздействието от Съвета за научни изследвания в областта на инженерните и физическите науки на Великобритания. Екипът планира да разработят прототип на този вид тестово устройство в рамките на една година. Те се надяват в дългосрочен план да създадат сонда, която да бъде достатъчно малка, за да може лесно да се поставя в междузъбните пространства. Това ще позволи на зъболекарите и другите дентални специалисти да събират слюнка и гингивална течност, като по този начин ще могат да измерват развитието на пародонтита.

„Ако успеем да реализираме основните си цели, очаквам, че през следващите две или три години ще постигнем значителен напредък“, сподели проф. Albrecht пред Dental Tribune International.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement