Dental Tribune Bulgaria

Кърменето помага за здрава орална микрофолора

December 14, 2018

Съществува сериозен дебат за или против кърменето или храненето от шише. Изследователски екип от Queensland University of Technology (QUT) в колаборация с University of Queensland в Австралия открива, че кърменето, поне по отношение на оралното здраве, има полезно въздействие.

Позовавайки се на главния автор – доктор Emma Sweeney от Institute of Health and Biomedical Innovation на QUT, по-ранните проучвания на изследователския екип, от който тя е част, откриват значителна разлика в разпространението на основни бактерии в устната кухина при бебета, хранени естествено с кърма, и такива, хранени по млечна формула. Според тях взаимодействието между кърмата и слюнката стимулира вродения имунитет, като те действат в синергизъм в регулирането на оралната микрофлора на новородените бебета.

В едно ново изследване голямо разнообразие от микроорганизми бе изложено на смес от кърма и слюнка. Резултатите показаха мигновена инхибиция на растежа на микроорганизмите, траеща около един ден, без значение дали те са патогенни или коменсални, в устната кухина на новороденото.

„Откритията, до които стигнахме, ни навеждат на мисълта, че кърмата представлява нещо повече от един леснодостъпен източник на хранителни вещества за бебето, защото освен това тя играе ключова роля и в оформянето на здравата орална микрофлора“ – казва Sweeney. „Предишното ни проучване откри връзката между неонаталната слюнка и кърмата, която води до образуването на различни антибактериални съединения, включително и въглероден пероксид. Освобождаването на тези химични съединения активира лактопероксидазната система, която продуцира допълнителни съединения, които също имат антибактериална активност, способна да регулира растежа на микроорганизмите“ – добави още Sweeny.

Според изследователския екип съставът на микробиотата на бебешката устна кухина играе важна роля за здравето и благосъстоянието, както и за предотвратяването на инфекции и заболявания в ранните етапи на развитието им.

Проучването, озаглавено „Ефектът на комбинираното действие на кърмата и слюнката върху in vitro растежа на оралните патогенни и коменсални микроорганизми“, е публикувано онлайн в Scientific Reports на 11 октомври 2018 г.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International