Красотата на exocad е в това, че е универсално отворена платформа

Search Dental Tribune

Красотата на exocad е в това, че е универсално отворена платформа

Д-р Miguel Stanley на събитието на exocad по време на Insight 2022 в Палма де Майорка, Испания. (Снимка: exocad)

чт. 3 ноември 2022

запази

На изложението Exocad Insights 2022 Dental Tribune International се срещна с д-р Miguel Stanley, страстен защитник на висококачествените дентални грижи и клиничен директор на White Clinic в Лисабон, Португалия. В това интервю той споделя как exocad му помага в лечението на пациенти, създавайки персонализирани решения, и как отвореният софтуер помага на начинаещи и напреднали дентални лекари в подобряване на грижата за пациентите.

Д-р Stanley, до каква степен използвате решенията на exocad във всекидневната си работа?

Започнахме работа с exocad през 2017/2018 година. Не разполагахме с лаборатория, но чак след сдобиването с фрезапарат  в кабинета започнахме използването на този софтуер. След това стартирахме  постепенно да правим малки коронки и да се учим да прилагаме тази технология, защото въвеждането на нова технология или софтуер предполага и нов персонал, който да бъде компетентен, обучен и щастлив в работата. Интегрирането на нови решения в екипа трябва да става постепенно и бавно, за да бъде намерен идеалният работен процес.

Днес правим всичко дигитално и разполагаме с напълно оборудвана вътрешна лаборатория. Имаме два фрезапаратаа фрезапарата, три exocad станции, настолни скенери и няколко дентални пещи. Единственото нещо, което не изработваме в клиниката, са големи метални конструкции, тъй като сме се отказали от използването на метала почти напълно. Произвеждаме циркониеви, литиево-дисиликатни и нанохибридни композитни протези, циркониеви абатмънти, хирургически водачи, отпечатъчни лъжици – цялата гама. Много сме щастливи от работата със софтуера.

Използвате ли exoplan при лечение на импланти?

Бихме искали да го включим по-активно в работата си, особено заради лекция, която посетих на Exocad Insights. Изглежда, че exoplan направи огромен скок в опростяването и обратния инженеринг на целия процес, включително при дизайна на зъбите. Като имплантолог винаги съм смятал, че имплантите трябва да бъдат използвани за нуждите на протезите. Наличието на хирургичен водач, осигуряващ оптимално разположение на бъдещите протези – нещо, което може да бъде създадено в exoplan, е много полезно. Системата, която използвам в момента, има собствена система на направляване на имплантите. Доста лесно и безпроблемно предоставихме тази задача на системата.

А какво ще кажете за Smile Creator?

Използваме технологията доста често. Бих казал, че я прилагаме в 100% от случаите на тотална рехабилитация на цялата зъбна дъга. Не бих могъл да си представя стартирането на цялостна рехабилитация без нея, тъй като тя предоставя на специалиста толкова много възможности. Понякога сканираме член на семейството на пациента, за да използваме усмивката му като донор – това е наистина страхотно! Имахме дори и случай на пациент, който бе в преходен етап по отношение на пола. За него бяхме проектирали зъби с мъжка форма и структура, тъй като в началото не знаехме за промяната. След като установихме този детайл, използвахме софтуера, за да придадем на пациента по-женствена усмивка.

Освен това формата и ъгълът на зъбите могат да бъдат пряко свързани с характера на пациента, така например имаме триъгълни, квадратни или правоъгълни зъби. Без exocad за зъботехника остава само архаичната техника, която предполага изработването на зъбите на ръка в лабораторна среда. Това се случва и днес. Повечето зъботехници имат свой характерен стил. Получава се така, че пациентите се сдобиват с форма на зъбите, която е красива на външен вид, но не е индивидуална. Например, ако пациентът е по-организиран, прецизен и методичен човек, но има зъби с триъгълна форма, които предполагат по-отпуснат, екстровертен и динамичен характер, се получава несъответствие – усмивката няма да бъде неговата. Въпреки че всички ще казват, че пациентът изглежда фантастично, той няма да се чувства добре. Аз наричам това вид депресия, предизвикана от направата на лош зъбен дизайн.

Нека вземем за пример Джони Деп, защото той е един от първите актьори, които променят формата на зъбите си за всяка нова роля. Дали това ще бъде Уили Уонка в „Чарли и шоколадовата фабрика“, или капитан Джак Спароу в „Карибски пирати“, няма значение. Формата на зъбите е нещо, от което Холивуд разбира и взема под внимание, тъй като това има огромно значение за „съживяването“ на героите. Ето защо exocad е наистина страхотен! Софтуерът за проектиране на усмивки позволява на специалистите да тестват не само естетиката, но и емоционалния аспект във връзка с формата на зъбите.

Според д-р Miguel Stanley  Smile Creator позволява на пациентите да проверят дали новата форма на зъбите им подхожда не само от естетична, но и от емоционална гледна точка. (Снимка: exocad)

Това звучи наистина интересно. И така, кой е вашият любим продукт на exocad? Може би Smile Creator?

Всъщност най-големият продукт са хората. Заставам изцяло зад думите си, защото не просто харесвам даден продукт или услуга, а и хората, които стоят зад създаването и реализирането на услугата, за която говорим. Има компании, които страдат от корпоративна арогантност. Занимавам се с това от достатъчно дълго време и знам, че ако не сте важен човек, няма как да получите толкова добро обслужване. Exocad е отворена платформа. Tillmann (Steinbrecher, главен изпълнителен директор и съосновател на exocad) имаше идеята да създаде нещо, което да бъде повсеместно, демократично и справедливо. Така exocad се превърна в инструмент за всички.

Какво бихте казали на зъболекарите и зъботехниците, които все още изпитват затруднения с навлизането в дигиталната дентална медицина или преминаването към изцяло дигитални технологии? Бихте ли споделили някои примери за това как работата ви се е подобрила чрез използването на дигиталните системи за работа? 

Преминаването към дигиталните технологии е свързано с това, че не може просто да мислите за тях като възможен вариант. Трябва наистина да преминете към тях и да действате. Хубавото на exocad е това, че е универсална и отворена платформа, подходяща за начинаещи и напреднали. Тя може да бъде съобразена с начина, по който искате да практикувате. Ако не желаете да го закупите, може да намерите лаборатория за проектиране и срещу заплащане ще се сдобиете с готовия проект. Необходимо е да превърнете физическия отпечатък в дигитален формат, заради което ще се наложи да си набавите или наемете интраорален скенер. След като отпечатъкът е сканиран, вие ставате дигитален зъболекар. Не е задължително да притежавате машините, може просто да създадете партньорство с колеги, които вече ги притежават.

Ако има някакви проблеми с крайния продукт, причината ще бъде във вашето виждане. Преди години обвинения понасяше лабораторията, но вече няма как да обвините софтуера exocad. Възстановяването ще бъде създадено с изключителна точност, освен ако фрезапаратът не е повреден или принтерът не е в лошо състояние. Въпреки това проектът, основан на даден STL файл, е точен.

Дори в моята клиника невинаги успяваме да вземем отличен отпечатък, защото понякога случаите са много трудни. Ако този отпечатък бъде качен в софтуера exocad и има проблем, той веднага дава сигнал. Така знаем, че трябва да се върнем и да вземем друг отпечатък, без компромиси. При аналоговата дентална медицина понякога може да излъжеш. Така например зъболекарят може да се измъкне от отговорност при направата на лоша коронка. Дигиталната индустрия прави неизбежно подобряването на грижите за пациентите, защото вече няма как да бъдат скрити допуснатите грешки и дефекти в работата. Тя е чудесен инструмент за изравняване на качеството. Мисля, че ако сте лош зъболекар, то би било по-добре да стоите далеч от exocad (смее се).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement