Мидите ни дават идея как да третираме чувствителните зъби

Search Dental Tribune

Мидите ни дават идея как да третираме чувствителните зъби

Мидите произвеждат специални адхезивни протеини, за да се задържат към различни повърхности. Учените смятат, че субстанция, вдъхновена от тази биоадхезия, може също така да намали зъбната чувствителност. (Снимката е любезно предоставена от Pavel Ilyukhin/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

чт. 10 януари 2013

запази

В ново изследване учените установяват, че вещество, подобно на адхезивните молекули, които мидите отделят и използват, за да се задържат към скали и други повърхности под водата, може да подобри лечението на дентинната свръхчувствителност и да помогне за възстановяването на зъбните тъкани.

Според учените трима от всеки четирима души по света имат зъби, които са чувствителни от топли, студени, сладки или кисели храни и напитки. Освен останалите причини, на които се дължат тези симптоми, това може да бъде причинено от оголени одонтобластни израстъци, причинено от износването на емайла и дентина. Въпреки че има някои продукти, като зъбните пасти, води за уста или различни дъвки, които облекчават болката, учените отбелязват, че няма лечение, които помага за възстановяването както на емайла, така и на дентина.
Те предположили, че адхезивната субстанция, която се среща при мидите, може да бъде употребена, за да може използваните минерали да се съхранят в близък контакт с дентина за достатъчно дълго с цел да се реминерализират тъканите. В многобройни лабораторни проучвания са потапяни срезове, съдържащи емайл и дентин, в разтвор с допамин, за да се образува полидопаминово покритие. След това срезовете са били обработвани с разтвор на калций и фосфати.

Учените наблюдавали, че полидопаминовото покритие на повърхността на зъбната тъкан стимулирало значително реминерализацията на емайл и деминерализиран дентин, докато при зъбите, които са обработвани със същите минерали, но без такова покритие, е отчетена само реминерализация на емайла. Те заключават, че този метод може да бъде проста и универсална техника, с която може едновременно да се стимулира емайловата и дентинната реминерализация.

Изследването е проведено като колаборация между Anhui Medical University и University of Hong Kong. Резултатите са публикувани в декемврийското издание на ACS Applied Materials and Interfaces journal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement