Над 10 000 дентални импланта, са поставени с помощта на роботизирана система Yomi

Search Dental Tribune

Над 10 000 дентални импланта, са поставени с помощта на роботизирана система Yomi

Роботизираните технологии, които бавно се налагат в денталната медицина ще помогнат на клиницистите да планират и извършват дентална имплантология. (Изображение: Garaz Eugen/Shutterstock)
Iveta Ramonaite (DTI)

Iveta Ramonaite (DTI)

чт. 27 януари 2022

запази

МАЯМИ, САЩ: Yomi – подпомагано от роботи хирургично устройство, разработено от стартиращата здравна компания Neocis, получи разрешение от FDA за общи процедури за дентални импланти през 2016 г. и за процедури за множествени възстановявания с дентални импланти през 2020 г. Във връзка със своето развитие Yomi набира все повече популярност, а неговият производител наскоро обяви, че клиницистите вече са поставили над 10 000 дентални импланта, използвайки денталната роботизирана платформа.

В предишно интервю за Dental Tribune International, главния изпълнителен директор и съосновател на Neocis д-р Алон Мозес говори за мотивацията зад развитието му на роботизираната система Yomi и страстта си към инженерството и компютърните науки. Той също така коментира някои от характеристиките и възможностите на Yomi, като подчерта, че роботът е в състояние да подобри клиничните процедури и да улесни работата на клиницистите. Това твърдение се потвърждава от забележителния брой процедури, извършени с помощта на Yomi.

„Този ​​етап е наистина феноменално постижение от нашите партньори клиницисти“, коментира д-р Мозес. „Бързият растеж и приемането на платформата Yomi показва ангажимента на денталните специалисти да предоставят най-висок стандарт на грижи за своите пациенти и Neocis се гордее, че е партньор в успеха на практиката им чрез Yomi“, продължи той.

Yomi е първата и единствена одобрена от FDA система за дентална хирургия, асистирана от роботи. Той подпомага клиницистите както при планирането, така и в хирургичната фаза на хирургията на денталните импланти. Според Neocis системата позволява на клиницистите точно да планират и поставят дентални импланти, използвайки физическо, осезателно навигиране, което не е достъпно при други форми за лечение.

Обсъждайки предимствата на роботизираната система, потребителят на Yomi д-р Джей Нойгартен, който е орален и лицево-челюстен хирург, сподели в прессъобщение: „Yomi ми позволи да предоставя качествено лечение с ненадминати нива на точност и прецизност.“

Какво има бъдещето за Yomi

Изследванията върху роботизирани технологии в денталната медицина са във възход, въпреки че изглежда липсват доказателства за функционалността на наличните в търговската мрежа роботизирани системи. Въпреки това, денталните специалисти могат да бъдат спокойни, че денталната роботика ще предостави жизнеспособни решения в бъдеще. Например, системата Yomi вече е приета от различни дентални училища и е помогнала на много студенти по дентална медицина успешно да поставят дентални импланти дигитално.

Говорейки за своите планове, Neocis коментира, че има за цел да развива допълнително роботизираната платформа Yomi, за да разшири нейните възможности отвъд поставянето на импланти. Той също така има за цел да предостави на денталните клиницисти по-всеобхватно партньорство, което ще предложи удовлетворение на пациентите и опит в денталната практика.

„Колкото и страхотна да е тази технология днес, нямам търпение да видя какво има бъдещето за Йоми. Това е истинска промяна в играта на денталната хирургия“, добави д-р Нойгартен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement