Dental Tribune Bulgaria

Най-старите вкаменелости от хоминин показват сходства със съвременното дентално развитие

By Dental Tribune International
January 31, 2019

Кълъмбъс, Охайо, САЩ: Един от най-точните методи за разбиране на еволюцията на човешката история е чрез изследване на вкаменени зъби. В едно ново археологическо изследване учени откриват роднина на съвременния човек, живял преди около 104 000 години в Северен Китай, който показва доказателства за зъбен растеж и развитие, много сходни с тези на хората днес.

Вкаменелостта от хоминина, открита в Xujiayao, Северен Китай, принадлежи на 6-годишно дете, живяло преди около 104 000–248 000 години. Екипът от изследователи от Китайската академия на науките в Пекин и Ohio State University са първите, които извършват подобна систематична оценка на растежа и развитието на зъбите, базирана върху древен фосил, останал от източноазиатските хоминини.
Говорейки за направеното откритие, съавторът на изследването д-р Debbie Guatelli-Steinberg, професор по антропология в Ohio State University, коментира, че било изненадващо да открият, че като цяло развитието на зъбите на детето е много сходно с това, което бихме видели при децата в днешно време. „Детето от Xujiayao е най-старата вкаменелост, намерена в Източна Азия, която представя зъбно развитие, подобно на това на съвременните хора“, обясни тя.
Сред големия набор от използвани техники изследователите прилагат и синхротронно рентгеново изображение с цел визуализиране на вътрешната структура на зъбите, включително на линиите на растеж, които разкриват скоростта на развитие на зъбите.
Според Guatelli-Steinberg възможността да видим толкова отдавна в миналото се дължи на факта, че антрополозите разполагат с точни данни за растежа и развитието на древните предци на съвременните хора.
В допълнение към останалите открития екипът от изследователи откри, че първият постоянен молар на детето е пробил няколко месеца преди смъртта му, като освен това е започнал да се изтрива, а коренът му е около три четвърти развит.
Според изследователите откритието от проучването за сходството със съвременното дентално развитие е още по-интересно в светлината на множеството елементи и характеристики на фосила, различаващи се от настоящето, например формата и дебелината на черепа, големия размер на зъбите и бързината на развитие на корена. „Не знаем точно къде ще се впише този загадъчен източноазиатски хоминин в контекста на човешката еволюция“, заяви водещият автор д-р Song Xing от Китайската академия на науките.
Въпреки любопитните прилики Guatelli-Steinberg предупреди, че все още не бива да се правят твърде много заключения. Освен това отбелязва, че би било интересно да се проучи дали зъбното развитие и в по-късните години от детството, като например растежа и развитието на третите молари, също е подобно с това при съвременните хора.

Изследването, озаглавено „Първа систематична оценка на растежа и развитието на зъбите при архаичен хоминин (род, Homo) от Източна Азия“, е публикувано в изданието Science Advances, януари 2019 г.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International