Dental Tribune Bulgaria

Нека всички забавим темпото – денталната медицина не е нужно да се практикува скоростно – Част 1

By Dr. Miguel Stanley
September 02, 2021

Зъболечението в много части на света бива превзето от финансово мотивирани практики и изглежда, че има все по-голям брой клиники, които са фокусирани само върху крайния резултат и като такива приемат възможно най-голям брой пациенти на ден, поставяйки себе си и своите пациенти в риск. Как? Като не се отделя необходимото количество време за обработка на информацията на пациентите, за внимателно обсъждане с тях на възможностите за лечение и за подготовка за терапията, и в много случаи, като не се поставя кофердам, когато е необходимо.

В момента на уебсайта на един от най-големите производители на паста за зъби в световен мащаб, Colgate-Palmolive, има следното изявление относно използването на кофердам: „Недостатъците на използването на кофердам са практически и психологически. Според проучване на Journal of Clinical and Diagnostic Research, някои зъболекари съобщават, че не са склонни да използват кофердам поради допълнителното време и разходи, (и) липсата на обучение за прилагането на този зъболекарски инструмент.“ Мисля, че трябва сериозно да променим това неприемливо положение. За мен и всички зъболекари, които са част от нашата глобална мрежа, използването на кофердам трябва да бъде задължително, тъй като той е там не за защита на зъболекаря, а за защита на пациента! И това трябва да бъде основно право на денталните пациенти.

 

Клиниката за бавна стоматология обикновено работи с по-малко стрес и е по-фокусирана върху създаването на дълготрайни взаимоотношения с пациентите си. (Изображение: White Clinic)
Клиниката за бавна стоматология обикновено работи с по-малко стрес и е по-фокусирана върху създаването на дълготрайни взаимоотношения с пациентите си. (Изображение: White Clinic)

Бавната дентална медицина (Slow Dentistry)е насочена към създаване на глобална мрежа от съмишленици в денталната медицина, управители на практики, собственици на малък бизнес и хигиенисти, които са ангажирани да практикуват форма на дентална медицина, която е ориентирана към пациента по отношение на хигиената и безопасността, като по този начин се различават от останалите практикуващи в техния регион. За целта бяха създадени четири основополагащи принципа, които биха могли да бъдат приложени във всяка страна, при всякакви обстоятелства и не изискват технология или специално обучение. Предпоставката беше бавната дентална медицина  да бъде възможно най-повсеместна и да позволи на най-голям брой хора да се присъединят. Вярваме, че зъболекарите, които практикуват според тези четири прости правила, преподавани във всяко училище по света, се грижат малко повече за себе си, за своя екип и за своите пациенти и като такива предоставят по-високи стандарти на грижа. Те се различават от тези, които се фокусират просто върху попълване на документи

Slow Dentistry цели да подобри пацентското рпеживяване и качеството на денталната грижа. (Изображение: White Clinic)

и извършване на лечение, само за да печелят. Клиниката за бавна дентална медицина обикновено работи с по-малко стрес и е по-фокусирана върху създаването на дълготрайни взаимоотношения с пациентите въз основа на етичната предпоставка, която бива постулирана още от Хипократовата клетва, а именно да не вредим.

Често сме толкова фокусирани върху механиката на денталната медицина  и големите задачи, че забравяме за малките такива, а както се казва в известната реплика - „Дяволът е в детайлите“. Един от най-важните детайли в денталната медицина е дезинфекцията на кабинета между отделните часове - подходяща дезинфекция, а не просто подреждане на кабинета, както се случва редовно по цял свят. Кой би отрекъл, че претупваме тази важна стъпка, когато бързаме? Някои зъболекари всъщност се чувстват комфортно, заявявайки, че не поставят кофердам, защото отнема твърде много време и усилия, въпреки че знаят колко важна е безопасността, да не говорим за общия резултат от възстановителната дентална медицина, най-вече при лечението на коренови канали.

 

Когато започнах частната си практика в края на 1999 г., нямах реален критерий и не ми бяха дадени насоки, тъй като поех една стара практика, която всъщност не беше променила оперативната си работа от 70-те години на миналиявек. Исках да бъда модерен и исках да бъда добър! Така че, когато основах White Clinic, въведох протоколи за безопасност и сигурност, както и начин на работа, валиден до ден днешен. Това означаваше, че трябваше да си направя  домашната работа и да говоря с техниците, които създадоха кабинетите, както и с търговските представители, които ми продаваха дезинфекционните продукти, за да ми покажат идеалния начин за дезинфекция на всеки един инструмент. Така съвсем откровено научих, че ако следвате всички указания, е практически невъзможно за по-малко от 10 минути да дезинфекцирате правилно кабинета си, всички повърхности и пода, и да проветрите след процедура, независимо дали е имало или не генериране на аерозоли. Ето защо, винаги се чудя какво се случва с дезинфекцията на помещенията, когато клиниките имат записани над 20 пациента при един специалист на ден.. А дали  когато зъболекари правят 20 или 30 възстановявания на ден,  наистина отделят време да поставят кофердам.

И така, какво правим в White Clinic?

Много просто. Не претупваме работата си, приемаме по-малко пациенти на ден, а от края на 1999 г. не сме записвали повече от един пациент на час на един стол. Имаме седем зъболекарски стола в клиниката, което означава не повече от 56 пациенти на ден. Работим по осем часа на ден от понеделник до петък и това е максималният разрешен капацитет. Среднодневният резултат за последните ни пет години е 35 пациента на ден в клиниката - и това е разделено между седемте ни зъболекарски   стола. Това означава, че е възможно наистина да се съсредоточим върху нашите пациенти, създавайки качествени взаимоотношения, да се уверим, че имаме пълното им съгласие, и че те имат ясно разбиране за лечението, което трябва да се проведе, както и да дадем на специалистите си необходимото време за правилна дезинфекция между часовете. Нещо повече, дори имаме специален екип за дезинфекция, така че зъболекарите да могат да се съсредоточат по-добре върху своите задачи.

Ясен пример за това е протичането на часа за устна хигиена. Примерът е добър, защото протоколът винаги е един и същ. В продължение на 20 години нашите орални хигиенисти са работили със зъболекар до тях, а времето, отделено за всеки пациент, е точно 1 час. Действителната интервенция обикновено завършва 5 до 10 минути преди часа, а реалната работа със следващия пациент ще започне 5 до 10 минути след часа, оставяйки приблизително 45 до 50 минути време на стола, за да се извърши добра процедура за дълбоко почистване. Междувременно денталният асистент сменя дезинфекцираните връхчета на инструментите, като се увери, че всичко е правилно подготвено за следващия час, а хигиенистът разговаря с пациентите, нанася  клиничните бележки и при това има известно време за почивка, може да изпие чаша вода и спокойно да се приготви за следващия си час.

Много от колегите ми твърдят, че това е невъзможно да се приложи и едновременно с това да се изкарват пари от дентална медицина. Винаги отговарям, как можете да практикувате зъболечение, без да се фокусирате върху безопасността и хигиената? Какво продавате в крайна сметка? Не е ли доверие? Нали точно ние трябва да решим какво е важно за пациента? В световната ситуация преди COVID-19 можех да си обясня вместването на възможно най-много пациенти на ден, което водеше до препълнени чакални и бързане от пациент на пациент. След COVID-19 това вече не е възможно. Ако вашият бизнес план стъпва изцяло на обема работа, за да можете да таксувате по-малко и да привличате повече пациенти, това е за сметка на основните протоколи за безопасност, като дезинфекция на кабинетите и поставянето на кофердам.

Португалия не е най-богатата държава в Европа; всъщност е една от най-бедните европейски страни. Националн

 

ата здравноосигурителна каса не покрива дентални услуги, а 99% от практиките са частни. Практикуването по този начин в продължение на 20 години не винаги е било лесно, но едно е сигурно: в края на краищата нашите пациенти се чувстват по-сигурни с нас. Накарахме много пациенти да се върнат в нашата клиника, след като преди години ни напуснаха, за да посещават по-евтини клиники за проследяване и поддръжка. През 2020 г. вследствие на пандемията, всички те се върнаха в White Clinic , защото разбраха, че по-високата цена, която плащат е за хигиената и за тяхната собствена безопасност.

Нещо повече, когато работите по този начин, несъмнено има много по-малко стрес за клиничния персонал. Психичното здраве е основна тема в денталната медицина днес и ако проучите темата, вероятно ще откриете, че в някои развити индустриално  страни, самоубийствата  сред зъболекарите са с най-висок  процент,  сравнено с други браншове. Дали защото работата ни е стресираща? Не мисля така! Вярвам, че денталната медицина  е всъщност много отплащаща се  работа, стига да й давате необходимото време.. Мисля, че много зъболекари се прибират вкъщи претоварени, неоценени  и стресирани, защото знаят, че в крайна сметка не са свършили работата си перфектно и безопасно, и често пациентът не е бил в центъра на тяхното внимание. Всичко, което правим, се основава на научни принципи и клинични доказателства. Основните крайъгълни камъни на бавната дентална медицина безспорно са правилни. Не винаги и на всяка цена е нужно да инвестирате в скъпо образование и в технологии.  Всичко, което трябва да направите, е да забавите темпото и да разберете какви са вашите приоритети. А сред тях трябва да са безопасната, етична и отговорна работа.

Всичко, което трябва да направите, е да забавите темпото и да разберете какви са вашите приоритети. А сред тях трябва да са безопасната, етична и отговорна работа. (Снимка: White Clinic)
Всичко, което трябва да направите, е да забавите темпото и да разберете какви са вашите приоритети. А сред тях трябва да са безопасната, етична и отговорна работа. (Изображение: White Clinic)

ЗАБЕЛЕЖКА:

Slow Dentistry е част от нестопанската Фондация за високи постижения в денталната медицина, базирана в Швейцария. Нямам финансов интерес от организацията. Тя е създадена, за да подобри денталната медицина  и е като част от наследствената ми работа в полза на индустрията.

www.slowdentistry.com

Редакционна бележка: Това е първата от четири статии от поредицата за бавната дентална медицина и нейните принципи и предимства. Статията е публикувана в Roots - международно списание за ендодонтия брой 1/2021.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International