Dental Tribune Bulgaria

Нови биоразградими нишки могат да осигурят по-добро антибиотично лечение за пародонтит

By Dental Tribune International
December 20, 2019

Хале (Заале), Германия: Установено е, че честотата на пародонталните заболявания остава доста висока въпреки подобрената информираност за важността на оралното здраве. Макар че съществуват много лечебни възможности, всяка има своите минуси. Екип от изследователи се е заел с разрешаването на този проблем и като резултат е създал гъвкави биоразградими нишки, които могат да осигурят антибиотик точно в засегнатата от пародонтит зона.

Учените от Martin Luther University Halle-Wittenberg са имали за цел да разработят нова система за освобождаване на медикаменти, която да осигурява локално антимикробно лечение за пародонтално засегнатите тъкани, подобрена стабилност на антибиотика, по-лесно приложение и контролирано освобождаване на нужния медикамент или медикаменти. Често антибиотиците се прилагат системно във вид на таблетки, което се отразява на цялото тяло и може да има странични ефекти като гадене, болки в стомаха и диария, освен това допринася за повишената резистентност към антибиотици.

С цел да преодолеят тези недостатъци учените са използвали полимери за фармацевтична употреба, за да създадат малки биоразградими нишки, които бавно освобождават смес от антибиотика миноциклин и магнезиев стеарат, който е доказан фармацевтичен пълнител. Нишките могат да бъдат поставени директно в пародонталните джобове и предвид че тялото може да ги разгради, няма нужда да бъдат премахвани. 

„Тези нишки са значително по-ефективни при in vitro тестове в сравнение с наличните досега продукти“, споделя Martin Kirchberg, съавтор на проучването и помощник-изследовател във Фармацевтичния институт Martin Luther University. Той заяви пред Dental Tribune International, че е много вероятно клиничните тестове да се проведат съвсем скоро, предвид че всички фармацевтични съставки са вече съществуващи на пазара.  

„В момента сме на етап на планиране на клиничните тестове“, отбелязва Kirchberg. „Мострите ще бъдат произведени съобразно условията за добра производствена практика. След което те ще бъдат изпробвани върху пациенти под супервизията на опитни пародонтолози.“  

Проектът се осъществява със съдействието на федерална провинция Саксония-Анхалт и се финансира от eвропейски фондове за регионално развитие. 

Изследването, озаглавено „Екструдати от липофилни тетрациклинови комплекси: Нова възможност за пародонтална терапия“, е публикувано онлайн на 31 октомври 2019 г. в International Journal of Pharmaceutics, публикуването в печатно издание предстои.

Comments are closed here.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International