Dental Tribune Bulgaria

Ново проучване доказва отново взаимовръзката между еректилната дисфункция и пародонтита

By Dental Tribune International
January 31, 2019

Гуанджоу, Китай: Нарастващият интерес относно връзката между еректилната дисфункция и пародонталните заболяване през последните години води до провеждането на все повече изследвания в тази област. Нов систематичен преглед и метаанализ по темата, проведен в университета Jinan в Гуанджоу, представя още нови доказателства за връзка между двете. Резултатите показват, че при мъжете с пародонтално заболяване има почти три пъти по-голям риск от развитие на еректилна дисфункция.

Учени провеждат качествена оценка и анализ на чувствителността при пет клинични случая, които отговарят на зададените критерии. Тези проучвания включват информация, събрана от над 200 000 участници. Резултатите от проучването показват, че заболяванията на пародонта трябва да бъдат включени сред рисковите фактори за еректилна дисфункция.
Според Световната здравна организация тежкият пародонтит се смята за 11-ото най-широко разпространено заболяване в световен мащаб за 2016 година. Еректилната дисфункция, както и пародонтитът се свързват с C-реактивния протеин, който представлява вещество, продуцирано от черния дроб в отговор на възпалителен процес някъде в тялото. Високото ниво на CRP в кръвта е сигурен маркер за налично възпалително състояние, включително и на възпаление на артериите, свързано със сърдечно заболяване. Учените смятат, че еректилната дисфункция и пародонтитът са свързани именно защото същият този тип възпаление може да започне и в по-малките кръвоносни съдове на устната кухина и пениса, преди да достигне и да засегне по-големите артерии.
Предишно подобно проучване, проведено от University of Granada в Испания, публикувано миналата година в Journal of Clinical Periodontology, показва много точно колко сериозни могат да бъдат последиците. В това проучване нивата на CRP са по-високи при мъже, страдащи от пародонтит/ еректилна дисфункция, отколкото при мъжете без тези здравословни проблеми. Освен това мъжете с хроничен пародонтит са два пъти по-склонни да страдат от импотентност в сравнение с мъжете, които имат здрави зъби и гингива. Това предполага, че лечението на пародонталното заболяване, чрез което възпалението на гингивата се овладява, би могло да доведе до подобрение в случаите на еректилна функция.
Проучването, озаглавено „Актуализирани доказателства за връзката между пародонталните заболявания и честотата на еректилна дисфункция“, е публикувано в изданието на Journal of Sexual Medicine, януари 2019 г.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International