Dental Tribune Bulgaria

Обеззъбените жени са с повишен риск от развитие на хипертония

By By Dental Tribune International
December 13, 2018

Въпреки многото проведени методологични епидемиологични проучвания, предполагащи наличието на връзка на пародонталните заболявания и обеззъбяването с хипертонията, точната зависимост между двете остава неизяснена. В ново изследване учените от Университета в Бъфало откриват, че жени след менопауза, които имат липсващи зъби, са с повишен риск от развитие на високо кръвно налягане.

В Women’s Health Initiative-Observational Study, САЩ, учени правят проучване, събирайки данни от 36 692 жени във възраст след менопаузата, които са проследявани ежегодно – от инициалното пародонтално изследване през 1998 г. до 2015 г., когато е диагностицирана хипертония.
Според учените връзката между загубата на зъби и риска от развитие на хипертония сред жените на средна възраст представлява около 20% повече в сравнение с тези без налично обеззъбяване. Друг фактор, играещ роля при по-младите жени, е повишеният индекс на телесната маса (BMI). Въпреки това не е открита връзка между пародонталните заболявания и хипертонията.
Учените смятат, че възможно обяснение за резултатите е това, че при загубата на зъби хората променят диетата си, включвайки по-мека и по-добре обработена храна. Тези промени в хранителния режим могат да играят ролята на допринасящ фактор в развитието на хипертония. Именно затова екипът от изследователи смята, че повишената орална хигиена при хората с по-голям риск от загуба на зъби, както и предприемането на превантивни мерки като мониториране на кръвното налягане, промени в диетата, физическа активност, загуба на тегло могат да спомогнат в намаляване на риска от развитие на проблеми с кръвното налягане.

Проучването, озаглавено „Връзка между пародонталните заболявания и обеззъбяването и хипертоничния риск при жени след менопаузата“, е публикувано на 4.12.2018 г. в American Journal of Hypertension.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International