Dental Tribune Bulgaria

По-безопасните дентални клиники може да се окажат само на един тест разстояние

Изпълнителният директор на Американската дентална асоциация д-р Kathy O’Loughlin казва, че „всички зъболекари имат нужда от бързи тестове, които точно предсказват наличието или отсъствието на вируса COVID-19 в реално време“. (Снимка: Photoroyalty/Shutterstock)
By Jeremy Booth, DTI
May 14, 2020

ЛАНСИНГ, щата Мичиган, САЩ: Възможността денталните професионалисти да тестват пациентите си за SARS-CoV-2 би намалила високия риск от предаване на вируса в денталните клиники. Освен това понастоящем на някои лекари по дентална медицина не се позволява да извършват лечение, ако пациентите им не са с отрицателна проба за вируса. Dental Tribune International (DTI) разговаря с един изследовател от Michigan State University (MSU), разработил бързи тестове, които ще бъдат пригодени за условията на денталния кабинет.

Лекарите по дентална медицина в Япония вече имат разрешението да вземат проби от носа и гърлото, за да тестват своите пациенти за SARS-CoV-2, а денталните организации в САЩ призовават незабавно да се снабдят с тестове денталните клиники в цялата страна.

Тъй като тази история получи отзвук в пресата, заповедта да се възобнови по ефективен начин извършването на планово дентално лечение в Аляска изключи възможността масово да се извършват дентални лечения, тъй като в нея се заявява, че пациентите трябва да се върнат с отрицателен резултат от теста за SARS-CoV-2 в рамките на 48 часа преди процедурата, при която се образуват аерозоли. Alaska Board of Dental Examiners призовава зъболекарите да разчитат на държавните регулаторни органи вместо на стриктни протоколи за скрининг на пациентите, но това бе отхвърлено от директора на щатската медицинска регулаторна агенция д-р Anne Zink. „Става все по-трудно да се идентифицират пациенти с COVID“, каза тя в едно предаване по местната радиостанция KTOO. „Това е едно изключително подло заболяване, което, изглежда, е най-заразно в периода преди появата на симптоми или при пациенти с ранни симптоми, които могат да приличат на почти всичко друго.“

 Аляска е един от първите американски щати, които възстановиха извършването на медицински услуги не по спешност, но може и да не е последният щат, който поставя зъболекарите в парадоксална ситуация, при която те не могат да лекуват пациенти без доказателство за отрицателен резултат от тест, но също така не са и в позицията да извършват сами тестове. 

Тестове за SARS-CoV-2 за денталния екип

Спешната необходимост от такива тестове създаде еуфория сред създателите на тестове, какъвто е например д-р Brett Etchebarne, който ръководи лабораторията Etchebarne към MSU College of Osteopathic Medicine, където е и асистент по спешна медицина. Д-р Etchebarne създаде диагностичен тест инвитро, разновидност на който е създаден за по-малки здравни заведения, каквито са денталните клиники, и може лесно да се извършва от денталните екипи. 

„Категорично смятам, че има реална възможност денталният лекар и неговият екип да вземат проба от пациент, докато той чака в чакалнята и се подготвя за лечението“ – д-р  Brett Etchebarne, асистент по спешна медицина, MSU

 „Зъболекарите имат необходимото предпазно оборудване като за начало и работят в сферата на грижите за устната кухина, така че всичко се напасва доста лесно“, обяснява д-р Etchebarne. „Зъболекарите вече имат автоклав и извършват ограничен набор от анализи. Безспорно смятам, че бързият процес, по който може да се направи моят тест, позволява на сам клиницист или зъботехник лесно да вземе пробата и лесно да я унищожи, така че вече да не представлява инфекциозен, опасен патоген. Тази проба след това може да бъде анализирана с помощта на молекулна техника, която може да се пусне на мобилна дигитална апликация или върху плочка, с които лесно може да се работи в денталната клиника или кабинет. Категорично смятам, че има реална възможност денталният лекар и неговият екип да вземат проба от пациент, докато той чака в чакалнята и се подготвя за лечението.“ 

Тестът полимеразна верижна реакция с обратна транскриптаза се извършва с помощта на проба, а резултатите са готови в размките на 15–20 минути, позволявайки на пациентите да продължат посещението си, казва д-р Etchebarne.

 Тъй като маските и други артикули са в недостиг, възможността да се провеждат тестове в денталните клиники би изисквало най-малко допълнително лично защитно оборудване. Д-р Etchebarne коментира, че пробите се обезвреждат в средата, която се използва за анализ, което ще рече, че би могло пробите да се извършват безопасно чрез използване на стандартно защитно оборудване. „Зъболекарите тук са вече добре защитени, така че целта ни не е да нарушим баланса чрез добавяне на други изисквания. Цялото оборудване, необходимо за тестовете, се използва еднократно, така че рискът от допълнително предаване на инфекцията е отстранен.“

 Д-р Etchebarne и екипът му са разработили разновидности на теста, при които се използва проба от назофаринкса или орофаринкса, а те работят върху метод за тестване на слюнка, която ще премахне напълно необходимостта от вземане на проба. По времето, когато DTI разговаря с д-р Etchebarne на 28 април, той сподели, че в момента очаква спешно да получи одобрение на теста от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). 

„Надявам се, че ще успеем да сглобим пъзела до следващите няколко седмици и цяла една нова платформа ще бъде на разположение на хората, които аз смятам, че ще бъдат доста развълнувани, съдейки по нашите анализи и по това, което чуваме от различни сътрудници и помощници, с които имахме възможността да работим, за да превърнем този продукт в реалност“, казва той. 

Какви са наличните методи за тестване?

Диагностичен панел на RT-PCR за SARS-CoV-2 на центровете за контрол на заболяванията в САЩ. (Снимка: U.S. Centres for Disease Control)

За момента съществуват четири основни подхода за тестване на SARS-CoV-2. Тестовете за полимеразна верижна реакция с обратна транскриптаза (RT-PCR) се основават на проби от дихателните пътища, които се получават чрез методи за вземане на проба от назофаринкса. Ако вирусът е напреднал от гърлото към белите дробове, се препоръчат пробите от храчка. Този метод се използва широко в засегнатите страни, а времето, необходимо на лабораториите да върнат резултатите от RT-PCR, варират от няколко часа до два дни.

Поне един тест чрез изотермична амплификация бе одобрен от FDA, а учените в Южна Корея са открили, че изотермичната амплификация може да даде по-бързи резултати благодарение на способността да се провеждат тестовете в децентрализирани съоръжения.

Тестовете с антиген засичат протеини от повърхността на вируса – обикновено шипчетата на повърхността, от проби, които се събират от устната кухина. В резултат на надеждността на тестовете с антиген, сходна на методите RT-PCR или изотермична амплификация, този метод бе признат като решение за масово тестване, което държавите може да налагат, преди да отворят напълно своите икономики и образователни системи. Тези тестове обаче може да се окажат по-слабо ефективни при тестване на асимптоматични лица.

Извършване на бърз серологичен тест за SARS-CoV-2 в Перу. (Снимка: Luis Enrique Saldana/CC BY 2.0 creativecommons.org)

Серологичните тестове засичат антитела в кръвна проба, които тялото произвежда, за да се бори с вируса. Този метод на тестване може да се окаже полезен при изчисляване на процента от населението, което е прекарало вируса, и поради това да има имунитет към него.

Силното търсене на тестове за SARS-CoV-2 внезапно доведе до поява на търговски пазар за тестове, което изпълнителният директор на Американската дентална асоциация д-р Kathy O’Loughlin нарече „Дивият запад“. В средата на април д-р O’Loughlin коментира, че всички зъболекари имат нужда от бързи тестове, които точно предсказват наличието или отсъствието на вируса COVID-19 в реално време. За съжаление, много малко тестове са покрили висок стандарт за специфичност и чувствителност, което означава възможност за висок процент фалшиво отрицателни и фалшиво положителни резултати“, предупреждава тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International