Dental Tribune Bulgaria

Преглед на First International Perio-Implant Snow Meeting

By Д-р Елица Русева
March 11, 2011

 От 17 до 20 февруари в хотел „Кемпински Гранд Арена“, Банско, се проведе първото издание на International Perio-Implant Snow Meeting. Събитието, реализиранo от организаторите на Sofia Dental Meeting, събра около 100 български дентални специалисти, които имаха възможност да проследят 9 лекции, 3 дискусионни панела и практически курс на проф. Андре Саадун.
В рамките на форума се представиха 11 известни български и чуждестранни лектори в областта на пародонтологията и имплантологията.
Събитието бе подкрепено от фирмите „Вилем“, Colgate, Naturprodukt, Planmeca, Sticktech и Zimmer Dental.
Един от основните гости на First International Perio-Implant Snow Meeting беше проф. Нитцан Бичачо (Израел). След представянето си в рамките на Sofia Dental Мееting 2009 професорът посещава за втори път България. Проф. Бичачо едва ли се нуждае от представяне. Бивш президент и настоящ член на Европейската академия по естетична дентална медицина и директор на Ronald Goldstein – център за естетична дентална медицина, експерт протезист и професор във Факултета по дентална медицина в Hebrew University, Йерусалим – това е само една малка част от впечатляващата му биография.
В рамките на двучасова лекция на тема: „Протетични решения при биологични лимитирани пространства в естетичната зона“, проф. Бичачо представи блестящи случаи на имплантологична и пародонтологична тематика и разясни принципите за постигане на високоестетични резултати при комплексни случаи и при единични импланти в естетичната зона. В последния конгресен ден на срещата проф. Бичачо беше модератор на дискусионен панел, посветен на темата за имедиатно имплантиране и имедиатно натоварване.
Проф. Андре Саадун посети България за пореден път и проведе за втори път началното ниво на курса „Основни принципи на муко- и костно-гингивалната пародонтална хирургия“. В двата дни (17 и 18 февруари) професорът по пародонтология от Университета в Южна Калифорния представи теоретична и практическа част, в която участниците научиха повече за пародонталните присадки.
В дискусионен панел, ръководен от проф. Саадун, участници от курсовете му през изминалата година представиха свои случаи пред аудиторията и получиха ценни съвети за постигане на още по-добри резултати.
Друг важен гост-лектор в програмата на „Снежната дентална среща“ в Банско бе д-р Набих Надер от Ливан, познат с лекцията си от конгреса на БАОИ, който запозна гостите със съвременните концепции в регенеративната пародонтология и подготовка за имплантация. Засегна темата за имедиатното имплантиране с костозаместване и показа как би могъл да бъде постигнат максимален резултат във водената костнотъканна регенерация, като направи впечатляващ анализ на предимствата на алографтните костозаместители пред синтетичните и ксенографтните. На следващия ден след лекцията направи операция – поставяне на два Zimmer импланта, и то на български колега. Операцията беше извършена в денталната клиника на д-р Марин в Банско, излъчена на живо в хотел „Кемпински“. След перфектно поставените импланти и отличната инициална стабилност д-р Надер заслужи аплодисментите на аудиторията и позитивния коментар на проф. Бичачо.
Един от най-известните пародонтолози в Израел – проф. Офер Мозес от Факултета по дентална медицина в Тел Авив, гостува специално за събитието. Той заинтригува присъстващите с една много интересна тема – интердисциплинарен подход за пародонтално и имплантологично лечение при пациенти с диабет. Известно за всички е, че това е рискова група от пациенти, но какъв трябва да бъде нашият подход спрямо тях – това е въпрос, който винаги ни е тревожел.
Темата за гласфибровлакната набира все по-голяма популярност и те заслужиха своето място на Snow Meeting. Лектори бяха д-р Янс ван Ренсбург от Великобритания, д-р Илия Попов и д-р Елена Йончева, които засегнаха различни области на приложение на подсилените с фибри композитни влакна: пародонтално шиниране, възстановяване на девитализирани зъби с индивидуален радикуларен щифт, изработен от такива влакна, и директни адхезивни мостове. След края на презентациите им се организира дискусионен панел, в който се включиха колеги с натрупан вече клиничен опит с гласфибровлакна, които представиха случаи с тях. Направените изводи бяха полезни за всички присъстващи, тъй като се представиха два различни подхода при изработването на мостовото тяло при директните адхезивни мостове и в последвалата дискусия се коментираха предимствата и недостатъците на всяка една от тях.
Като част от лекционната програма на конгреса свои клинични презентации представиха д-р Станислава Шулева, д-р Пресиян Кръстев, д-р Петър Полихронов и д-р Димитър Филчев.
Дебютът на дискусионния панел като нова формула на Snow Meeting се оказа много атрактивен и интересен подход. Всеки от присъстващите можеше да задава свободно интересуващите го въпроси и да получава отговор от именитите си колеги в един съвсем непринуден и приятен разговор.
Сесиите в Snow Meeting излязоха от рамките на стандартните лекции и получиха много по-полезен и практически насочен образ.
Perio – Implant Snow Meeting предложи за всекиго по нещо: любителите на ски емоциите успяха да се насладят на пистите в курорта Банско, а най-модерният СПА център в България в хотел „Кемпински“ – Банско беше на разположение на тези, за които зимните спортове не са страст.
Организаторите бяха подготвили много изненади във вечерната програма на проявата – от официалната галавечеря в хотел „Кемпински“, през традиционната банска механа с акапелно пеене, до вечеря на нощната писта с много музика и танци. Първият зимен конгрес се отличи с това, че успешно съчета науката с удоволствието от зимните спортове. Интересна формула се оказаха и дискусионните панели на различни теми, които ще са и основен акцент на предстоящата през есента поредна Софийска дентална среща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International