Смяната на четката за зъби след гърлобол може би е ненужна

Search Dental Tribune

Смяната на четката за зъби след гърлобол може би е ненужна

Като правило се препоръчва четката за зъби да се сменя след всяка настинка, грип или след възпалено гърло. Ново проучване показва, че това може би е излишно. (Снимка: claudiofichera/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

чт. 9 май 2013

запази

Учени от САЩ откриха, че може би не е нужно да изхвърляме старата четка за зъби след изкарване на стрептококов фарингит, както повсеместно се съветва. Проучването не открива доказателства за повишен бактериален растеж върху четките на инфектираните деца.

В предишен експеримент учените култивират стрептококи от група А (GAS) – именно тези, които най-често причиняват възпалено гърло, върху четки за зъби в лабораторни условия. GAS обаче се развивали и върху нови четки за зъби от контролна група, които не са изложени на бактериите, а са разпечатани от новата си стерилна опаковка.

В последващо изследване върху хора, от които 14 пациенти със стрептококов фарингит, 13 пациенти с възпалено гърло с неидентифициран причинител и 27 здрави индивиди на възраст от 2 до 20 години, инструкциите включвали миене на зъбите за повече от една минута с нова четка за зъби. При изследване на бактериалния растеж учените установили GAS само върху една четка за зъби, и то използвана от пациент без стрептококов фарингит.

„Проучването доказва, че явно е ненужно да се изхвърля четката за зъби след диагноза стрептококов фарингит“, казва д-р Джудит Роуен, съавтор на проекта и доцент към Катедрата по детски болести на Тексаския университет, където е проведено изследването. Тя добави още, че тъй като настоящото проучване е проведено в малък мащаб, са необходими допълнителни проучвания, за да бъде потвърдено, че GAS не се развива върху четките за зъби, използвани в домашни условия от инфектирани деца.

Резултатите са представени на годишната среща на Педиатричните академични общества във Вашингтон в началото на май.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement