Dental Tribune Bulgaria

Според проучване денталната фобия не пречи на лечението

By Dental Tribune UK
May 09, 2019

Лондон, Великобритания: Установено е, че пациентите, които имат страх от зъболекари, често отлагат ходенето на зъболекар или не ходят въобще. И точно тук е добре дошла новината за едно ново проучване, което открива, че плановете на лечение, които предлагат зъболекарите, зависят значително от състоянието на устната кухина на пациентите, а наличието на фобия не е пречка за изпълнението им.

Въпреки че над 50% от британците твърдят, че се страхуват да ходят на зъболекар, 12% имат толкова високи нива на тревожност, че могат да се класифицират като фобия. Тези пациенти често имат по-лошо орално здраве и по-висока честота на зъбен кариес – резултат, дължащ се отчасти на отказ от лечение.

Едно ново проучване, проведено от учените в Кралския колеж в Лондон (King’s College London), има за цел да провери дали наличието на дентална фобия променя предложения план на лечение при такъв пациент в сравнение с плана при пациент без фобия. Изследователите поканват 79 лекари по дентална медицина, намиращи се в Обединеното кралство, да създадат терапевтичен план на базата на определени зависими променливи, като пародонтално лечение, екстракции и поставяне на коронки.

Резултатите от проучването сочат, че зъболекарите предлагат комплексен план на лечение при по-сложните случаи и че решенията за лечение първоначално са били повлияни от нуждите на пациентите, а не от това дали има, или не дентална фобия.

Д-р Ellie Heidari, водещ автор на проучването и старши преподавател в Кралския колеж в Лондон, споделя следното относно проучването: „За провеждане на дентално лечение при хора с дентална фобия е важно да се възприеме подход, който предлага превенция на оралните заболявания и запазване на зъбите, доколкото е възможно, като част от оралното здравеопазване на пациентите“.

„Друг важен елемент от оралните грижи на пациентите е справянето с денталната фобия чрез осигуряване на достъп до когнитивна поведенческа терапия. Тази терапия е с доказан успех“, добавя тя.

Д-р Tim Newton, професор по психология в сферата на денталната медицина в Кралския колеж в Лондон, коментира: „Пациентите с дентална фобия изпитват едновременно големи затруднения да живеят с този страх и с по-лошото си орално здраве. Радостната новина е, че денталният екип не смята наличието на фобия за пречка при изпълнението на комплексни ресторативни и превантивни процедури. Надяваме се, че хората с дентална фобия ще успеят не само да получават облагите от доброто орално здраве, но и да преодолеят страха си благодарение на най-ефективното лечение – когнитивна поведенческа терапия.“

 

Comments are closed here.

Latest Issues
E-paper

DT Bulgaria No. 04, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International