Dental Tribune Bulgaria

Спортистите по-лесно се съгласяват да подобрят оралното си здраве за по-добро атлетично представяне

By Kasper Mussche, DTI
May 23, 2019

Изследванията непрекъснато показват лошо орално здраве сред елитните спортисти, чиито вредни ефекти се отразяват неблагоприятно не само върху общото им здраве, но и върху тяхното атлетично представяне. Комбинирайки успешно денталната медицина и спорта, Zak Lee-Green е идеалният човек, който може да хвърли яснота по темата. В допълнение към кариерата си като зъболекар той е част от отбора по гребане на Великобритания и е печелил два поредни вътрешни шампионата по гребане, както и сребърен медал на световните шампионати по гребане през 2017 година.

Д-р Lee-Green, изследванията показват, че честотата на зъбен кариес, гингивит и пародонтит е по-висока сред елитните спортисти. Според вас какви са причините за това?

Като спортисти, които се състезават на възможно най-високо ниво, по-голямата част от времето ни отива в тренировки, като средно се падат по 16 тренировъчни сесии на седмица. За да заредим телата си с необходимата за това енергия, трябва да приемаме между 4000 и 6000 калории през деня, което често включва прости захари под формата на спортни напитки и енергийни гелове. В резултат на това натрупаната зъбна плака в съчетание с лошото почистване на зъбите създава идеалните предпоставки в устната кухина за възникването на тези дентални проблеми.

 

Как се организира мониторингът на оралното здраве на един спортист? И конкретно във вашия отбор?

Спортистите в отбора по гребане сами са отговорни за организацията на дентални грижи и няма такова нещо като „организиран“ мониторинг в нашия отбор или организация. Въпреки това преглеждаме голяма част от спортистите в нашата клиника в Мейдънхед. Също така адаптираме подхода си спрямо всеки спортист, за да гарантираме, че съветите за превенция и лечението, които той получава, подобряват максимално оралното му здраве. Изнасяме и регулярно презентации, даващи здравни съвети, за да сме сигурни, че спортистите не забравят колко е важно оралното здраве.

 

Какво могат да направят спортните организации и самите спортисти по отношение на превенцията на оралното здраве?

Виждаме, че даването на подходящи съвети на спортистите за поддържане на добро орално здраве и илюстрирането на това как техните нужди може да са различни от тези на другите хора, ги мотивира да обръщат повече внимание на собственото си орално здраве. Можем да използваме наличните средства, като например води за уста с флуор, пасти с високо съдържание на флуор и средства за почистване на междузъбните пространства, за да гарантираме едно добро почистване. Що се отнася до останалата част от обществото, тези проблеми се разрешават лесно, ако съветите, които даваме, се приведат в действие и се поддържат високи стандарти в грижите за оралното здраве. Но при младите спортисти е по-трудно да имаме такова влияние, тъй като те си тренират в своите клубове и училища и са пръснати из цялата страна. Следователно това е допълнителна задача за треньорите, родителите, зъболекарите и самите спортисти да следят оралното си здраве и да търсят съвет, когато се налага.

 

В крайна сметка оралното здраве не засяга само спортистите – знаем, че кариесът и гингивитът лесно се овладяват и ползите от доброто орално здраве не са мит. Спортистите осъзнават, че това е още едно място за потенциална малка победа в стремежа им да бъдат най-добрите, и с подходящите съвети на специалистите по дентална медицина силно вярвам, че можем да направим големи промени в тази насока.

Comments are closed here.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International