Dental Tribune Bulgaria

Усъвършенствани техники за роботизирана хирургия позволяват лечение на иноперабилни тумори в лицево-челюстната област

By Dental Tribune International
January 05, 2015

Изследователи от Калифорнийския университет развили хирургична техника за лечение, извършвана с помощта на робот, с което успешно достигнали недостъпни до този момент участъци в лицево-челюстната област. Иновативният метод вече може да бъде безопасно и ефективно прилаган върху пациенти за премахване на тумори, които до този момент не е можело да бъдат оперирани или за които са били нужни високоинвазивни хирургични техники в комбинация с химио- или лъчетерапия.

Този нов подход, разработен от д-р Аби Менделсон, член на Jonsson Comprehensive Cancer Center към университета UCLA и ръководител на отделението по лицево-челюстна роботизирана хирургия, предоставя на хирургичното общество най-модерната технология за лечение на пациенти, които са имали малка или никаква надежда за живот без рак.

„Това е революционен нов подход, който използва високонапреднали технологии, за да стане възможно достигането до най-дълбоките зони в лицево-челюстна област“, обяснява д-р Менделсон, главният автор на проучването. „Пациентите вече могат да бъдат лекувани по начин, който се доближава до обикновените дентални процедури, и след това да се върнат към нормалния си начин на живот като здрави хора само след няколко дни с малко или никакви странични ефекти.“

Нови подходи към спасяването на животи

Парафарингеалното пространство е с пирамидална форма и се намира близо до основата на човешкия череп. То свързва няколко от дълбоките ложи в лицево-челюстната област. Обградено е с множество кръвоносни съдове, нерви и сложни лицеви мускули, което прави достъпа до мястото посредством традиционните хирургични методи невъзможен или високоинвазивен.

Съвременните хирургични техники може да изискват външни инцизии в областта на врата, такива близо до гласовия апарат или разрез на челюстните кости. Често се изисква химио- и лъчетерапия, което още повече утежнява възстановителния процес и потенциално излага на риск от сериозни усложнения.

Одобрен от FDA през 2009 г., TransOral Robotic Surgery (TORS) използва роботизираната хирургична система „Да Винчи“. Тази най-модерна технология е разработена от специализираната програма по лицево-челюстна хирургия в Калифорнийския университет. TORS използва минимално инвазивни процедури, при които под пълния контрол на специално обучени лекари хирургични роботи оперират посредством триизмерна камера с висока резолюция и роботизирани ръце.

Миниатюрните роботизирани ръце могат да преминават през малките, тесни и деликатни участници в устата без нуждата от външни инцизии, като създадената система за ретракция спомага хирургът да има видимост върху цялото оперативно поле. Работейки от операционна конзола на няколко крачки от леглото на пациента, всяко движение на китките и пръстите на хирурга се пренася върху хирургичните инструменти.

Инструменти оперират в парафарингеалното пространство

При разработване на програмата с роботи д-р Менделсон подобрил, приспособил и усъвършенствал TORS техниките, за да даде възможност на хирургичните инструменти и на уредите за 3D изображения да достигнат и оперират безопасно в парафарингеалното пространство и в други труднодостъпни зони от лицево-челюстната област.

В момента от новата процедура на д-р Менделсон се възползват най-вече пациенти с тумори в областта на ларинкса, тонзилите и езика, но тя постоянно се адаптира и увеличава полето си на работа и положителните си резултати.

„Изключително много се вълнуваме от възможностите, които тези нови подобрения от TORS дават на хирургичното общество“, коментира д-р Менделсон. „Вече на пациентите се дават възможности, които не са съществували досега, като могат да се разработят потенциални приложения на процедурата дори отвъд зоната на лицево-челюстната област.“

Изследването бе публикувано в предпечатното онлайн издание на журнала Head & Neck.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Bulgaria No. 04, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International