Dental Tribune Bulgaria

Учени откриха черти, характерни за неандерталците, в древни зъбни останки

By Dental Tribune International
November 05, 2018

В скорошно изследване френски, италиански и испански учени анализираха едни от най-старите находки на човешки зъби, открити в Европа и принадлежащи на средния плейстоцен. С помощта на микрокомпютърна томография и щателен морфологичен анализ те обследваха формата и анатомията на зъбните структури и ги сравниха с тези при други човешки видове.

Компютърната томография разкрива зъбни характеристики, присъщи за неандерталците, което е аналогично на наблюденията върху фосилите в Atapuerca Sima de los Huesos – една от няколкото пещери в Северна Испания, в които наскоро са открити повече от 1600 човешки останки. Ръководителят на екипа от учени д-р Clément Zanolli, палеоантрополог в Université Toulouse III Paul Sabatier във Франция, смята, че това е доказателство, че първообразът на зъбната морфология при неандерталците се е оформил в Западна Европа преди повече от 430 000–450 000 години.

През последните години се водят разгорещени дебати относно произхода и връзките между праисторическите хора от средния плейстоцен в Евразия. Учените смятат, че откриването на зъбни характеристики, присъщи за неандерталците, в толкова древни фосили подкрепя твърдението, че неандерталските популации са се разграничили от тези на съвременния човек по време на прехода между ранен и среден плейстоцен. Освен това анализираните зъби значително се различават от останалите зъбни находки от този период в Евразия, което може да означава, че множество различни човешки популации са населявали региона по едно и също време. Това от своя страна е още едно доказателство, че средният плейстоцен представлява период на много по-сложна човешка еволюция, отколкото се смяташе преди.

Зъбите, датиращи отпреди 450 000 години, са открити на две различни места – Fontana Ranuccio (на 50 км югоизточно от Рим) и Visogliano (на 18 км северозападно от Триест, Италия). Тези находки „представляват едни от най-старите човешки фосили, доказващи заселването на човешки популации на Италианския полуостров“, споделя д-р Zanolli.

Научното изследване, озаглавено „Зъбни човешки останки от средния плейстоцен, открити във Fontana Ranuccio (Latium) и Visogliano (Friuli-Venezia Giulia), Италия. Сравнителен структурен анализ с висока резолюция“, е публикувано за първи път в брой 3 на сп. PLOS ONE през октомври 2018 г. 

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International