Dental Tribune Bulgaria

Учени се опитват да открият лек за намаляване на болката в челюстите

By Dental Tribune International
April 25, 2019

Лос Анджелис, САЩ: Учени от Университета в Южна Калифорния (USC) и сътрудници от Университета в Калифорния, Лос Анджелис (UCLA) съобщават за пробив в превенцията на увреждането на челюстта – страничен ефект, от който страдат някои хора, при които се провежда лечение на рак или остеопороза. Публикуваното наскоро изследване е важна крачка към лечението на остеонекроза на челюстта, която е рядка последица от лекарствата, често използвани срещу загубата на кост.

Остеонекрозата на челюстта причинява тежко и персистиращо възпаление, което води до загуба на кост от челюстта и няма ефективни средства за превенция и лечение. Рискът, макар и минимален, възпира хората от приемането на лекарства, предписвани при лечение на рак на костта или за предотвратяване на фрактури вследствие на загубата на костна плътност.

Проф. Charles McKenna от Университета в Южна Калифорния споделя, че проучването дава нова надежда, и вярва, че лекарите ще успеят да приложат новия метод за лечение на заболяването в практиката си. „Това е едно изключително болезнено състояние и създава трудности при лечението му вече от десетилетие насам. Вярваме, че новият ни подход може да даде надежда за в бъдеще.“

От години лекарите изписват един клас лекарства, наречени бифосфонати (БФ), при пациенти с метастатичен рак на костта и с остеопороза за поддържане на костната плътност. БФ включват редица вещества, които имат забележителната способност да се прикрепват към костта, но когато се използват във високи дози в клиники за лечение на онкологични заболявания, понякога БФ имат тежки странични ефекти, изразяващи се в некроза на челюстта. Проблемът често възниква след екстракцията на зъб; постекстракционната алвеола не оздравява, а челюстта започва да се влошава.

Въпреки че състоянието е много рядко при по-ниски дози БФ, използвани за лечение на остеопороза, много пациенти избягват лекарствата въобще поради страх от странични ефекти. Рискът е нисък, тъй като Националната фондация по остеопороза изчислява, че честотата на остеонекроза на челюстта вследствие на БФ, използвани при лечение на остеопороза, е между 1 на 10 000 и 1 на 100 000 души годишно. Изчислено е, че рискът е много по-висок, около 3% от пациентите на БФ терапия, с доза, използвана за лечение на рак, казва McKenna. Въпреки това обаче все повече пациенти с остеопороза са склонни да рискуват да оставят заболяването си без лечение, отколкото да рискуват със страничните ефекти от терапията. Наблюденията показват, че новата тенденция към намаления брой бедрени фрактури сред постменопаузални жени може и да се увеличи отново поради силното нежелание да се ползват бифосфонатите.

„Страхът от това състояние е довел до такъв спад в употребата на бифосфонати за лечение на остеопороза, че вече наблюдаваме ръст в броя на бедрените фрактури при хора в напреднала възраст, силно нежелание да се ползват бифосфонати в онкологичните клиники и притеснения от поемане на отговорност в денталните кабинети“, казва McKenna.

Изследователският екип използва различно вещество бифосфонат – неактивна съставка, която може да се използва локално в устната кухина за изместване на лекарството БФ от челюстната кост, като същевременно оставя необезпокоено полезното вещество в останалата част на скелета. „Гледайте на него като средство за потушаване на пожара с пожар“, коментира McKenna.

Учените, участващи в изследването, използват мишки за тестване на различни бифосфонати, прикрепени към флуоресцентни бои. Единият се нарича „золедронат“, прилагащ се при системно лечение на остеопороза и рак, а другата боя е свързана с бифосфонатно вещество с подобен афинитет към костта, но без биологична активност и се нарича „спасителен БФ“. Учените установяват, че спасителният БФ, инжектиран в челюстта, измества по-голямата част от БФ лекарство, което уврежда костта на челюстта, като по този начин отваря път към естествения оздравителен процес на животното за възстановяване на екстракционното място.

Новата техника все още не е готова за клинично приложение при хора. McKenna казва, че BioVinc, който осигурява финансирането за изследването чрез стипендия за проучване на малкия бизнес на националните институти по здравеопазване, ще има отговорността да придвижи лечението към масовия пазар. Някои от авторите на проучването не криеха интереса си към BioVinc – компания, специализирана в остеотропните фармацевтични препарати и диагностиката. McKenna е академичният основател на компанията.

Проучването, наречено „Спасителна биофосфонатна терапия на алвеоларната кост ускорява оздравителния процес в постекстракционната алвеола и намалява остеонекрозата при мишки, лекувани със золедронат“, е публикувано онлайн, преди да бъде отпечатано на 26 март 2019 г., и се очаква да се появи в броя на Bone през юни 2019 г.

Comments are closed here.

Latest Issues
E-paper

DT Bulgaria No. 03, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International