Dental Tribune Bulgaria

Учени тестват сигурността на хирургичните маски

By Dental Tribune International
September 17, 2019

Далас, САЩ: Поради постоянния контакт с много пациенти рискът зъболекарите и останалите медицински работници да се заразят със заразни болести е по-голям. Един от най-лесните и ефективни начини за намаляване на този риск е чрез употребата на хирургични маски. От години специалистите спорят коя маска е по-ефективна: стандартната маска или маска N95. Може би най-после имаме отговор на този въпрос: най-мащабното провеждано досега проучване по тази тема не установи съществена разлика между двете маски при превенция на грипа сред медицинските работници.

По време на епидемията от H1N1 вируса в САЩ центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention) препоръчаха употребата на плътно прилепваща N95 маска за редуциране на риска от заразяване. Тази препоръка разпали дебат по темата, но до този момент нямаше мащабно проучване, което да сравнява ефективността на двете маски. 

В рамките на четири сезона с повишен риск от грип от 2011 г. до 2015 г. учените са събрали данни за ефективността на маските за превенция на грип и други респираторни заболявания сред здравните работници. “Изследването установи, че няма разлика в броя случаи на предаване на вирусните заболявания сред медицинските работници, носили двата различни типа маски”, казва водещият автор на проучването Dr. Trish Perl, завеждащ Отделението по инфекциозни болести и географска медицина към University of Texas Southwestern Medical Center. “Тези открития са важни от гледна точна на стратегиите за обществено здраве, понеже дават яснота какви са препоръчителните мерки и какъв вид предпазни средства трябва да са налични при епидемии.”  

Проучването устнови, че от общо 2400 здравни работници, които са взели участие в изследването, има 207 лабораторно потвърдени случая на инфлуенца в групата с маска N95 срещу 193 случая в групата с хирургични маски. Освен това е имало 2734 случая на грипоподобни състояния, лабораторно потвърдени респираторни заболявания и остри или лабораторно потвърдени респираторни инфекции в групата с маска N95 в сравнение с 3039 случая в групата със стандартните еднократни маски.  

Вероятно още много проучвания ще произлязат от настоящото изследване, твърди д-р Perl и заявява, че следващата й тема за анализ ще бъде динамиката на вирусната трансмисия, за да може по-добре да разбере как се разпространяват респираторните вируси. 

Изследването, озаглавено “Маска N95 срещу медицинска маска в борбата за превенция на инфлуенца сред здравните работници: рандомизирано клинично проучване”, е публикувано на 3 септември 2019г. в JAMA.

https://am.dental-tribune.com/news/researchers-put-surgical-masks-to-the-test/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International