Dental Tribune Bulgaria
News
Нека всички забавим темпото – денталната медицина не е нужно да се практикува скоростно – Част 1

September 2, 2021 | News

Зъболечението в много части на света бива превзето от финансово мотивирани практики и изглежда, че има все по-голям брой клиники, които са фокусирани само върху крайния резултат и като такива приемат възможно най-голям брой пациенти на ден, поставяйки себе си и своите пациенти в риск. Как? Като не се отделя необходимото количество време за обработка на информацията на пациентите, за внимателно обсъждане с тях на възможностите за лечение и за подготовка за терапията, и в много случаи, като не се поставя кофердам, когато е необходимо.

Защо емоционалната интелигентност в денталната медицина е жизненоважно умение

September 2, 2021 | News

ЛАЙПЦИГ, Германия: Емоционалната интелигентност (EИ) се отнася до начините, по които индивидът може да разбере и управлява собствените си нужди, а също така да разпознава и нуждите на заобикалящите го и способноста да се справя с тях. За всеки специалист по дентална медицина това са умения от изключителна важност, тъй като всяка дейност по време на лечебен процес изисква емоционално свързване с пациентите и тези, които могат да приложат ефективно своята ЕИ в практиката, ще бъдат по–успешни професионалисти в дългосрочен план.

advertisement
Интервю: „IDS ще осветли пътя за цялата дентална индустрия“

September 2, 2021 | News

От 22 до 25 септември Кьолн отново ще се превърне в гореща точка за дентални специалисти, когато ще се проведе 39-тото издание на IDS. Марк Стивън Пейс, председател на Асоциацията на германската дентална индустрия (VDDI), сподели с нас оптимизма си преди събитието и иновациите, които вижда като движещи сили в бъдещето на денталната индустрия.

Зъболекари, прилагащи козметични инжекционни процедури, настояват за подсигуряване на защита

August 9, 2021 | News

Лондон, Великобритания: След едногодишно проучване Сборната парламентарна група за красота, естетика и уелнес (All-Party Parliamentary Group on Beauty, Aesthetics and Wellbeing – APPG) публикува доклад относно регулациите, засягащи нехирургичните естетични процедури, като инжекции с дермални филъри и ботулинов токсин например (последният е популярен под името ботокс). Предвид факта, че тези интервенции се предлагат все по-широко в денталните практики във Великобритания, Британската дентална асоциация предупреждава зъболекарите да се уверят, че са взели всички предпазни мерки, за да се защитят при извършване на тези услуги.

Учени провеждат ново проучване в Космоса, свързано с оралното здраве

June 30, 2021 | News

Ню Йорк, САЩ: Както се казва в една поговорка, небето е единственото ограничение. Това е вярно за учените, които провеждат първия научен експеримент в Космоса на тема орално здраве. Проучването анализира растежа и отговора на оралните бактерии спрямо различни медикаменти при условията на нулева гравитация. Проектът е финансиран от Националната лаборатория към НАСА и е осъществен в колаборация с Colgate-Palmolive, трае два месеца и една от целите му е насочена към подобряване на оралните грижи на Земята.

advertisement
Продажбите на 3D принтери и интраорални скенери бележат ръст в Европа

June 30, 2021 | Business | News

Пазарът за дигитална дентална апаратура в Европа, който включва CAD/CAM системи, CAD/CAM материали и дентални 3D принтери, се очаква да претърпи двуцифрен растеж до 2027 г., достигайки над €1.4 млрд. ($1.7 млрд.), понеже дигиталните технологии предизвикват революция в начина на практикуване на денталната медицина в Европа и тази тенденция ще се запази и в бъдеще. Това е предизвикано от бума в продажбите на интраорални скенери и дентални 3D принтери.

Конкурсът „Усмивка на годината“ награди 16 млади дентални професионалисти

June 12, 2021 | Education | Events | News

Вечерта на 11 юни 2021 г. (петък) в новото място за събития в столицата – EVENT SPACE 2020 на бул. „България“ 1, в присъствен формат се проведе ежегодната официална церемония по награждаването в международния конкурс „Усмивка на годината“. Вследствие пандемичните регулации събитието събра двойно по-малко присъстващи от обикновено. 100 подбрани гости, сред които участници, oфициални гости, партньори и приятели на събитието отпразнуваха връчването на ежегодните призове.

ПРЕДСТОИ Х НАУЧЕН КОНГРЕС НА СРК

February 4, 2021 | Events | News

На 20 и 21 февруари ще се проведе Х научен конгрес на СРК под наслов „ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ“.

advertisement
Денталната медицина е в топ 10 на най-добрите професии за 2021

February 4, 2021 | Business | Education | News

Вашингтон, САЩ: Тази година само осем професии са по-добри от денталната медицина според листа на най-желани професии за 2021 г. в САЩ, съставен от U.S. News & World Report. Медийната компания изготвя годишна ранглиста на най-желаните професии и изследвания, свързани с тях, а за тази година денталната професия е на девето място (според 2021 Best Jobs list).

Повдигнато е обвинение срещу зъболекар, притискал негов служител да се ваксинира срещу COVID-19

February 1, 2021 | News

Пфафенхофен на Илм, Германия: Стартира дългоочакваното ваксиниране срещу COVID-19 на здравни работници по целия свят. В много страни денталните работници са включени в първите групи, имащи право да бъдат ваксинирани. Наскоро баварски зъболекар записал часове за ваксинация на целия си екип. Освен това той е заплашил с негативни последици всеки, който откаже да се ваксинира. Тъй като към момента законодателството в Германия до допуска подобен тип принуждаване, лекарят по дентална медицина е бил докладван на властите.

Какво е бъдещето на теледенталната медицина?

January 14, 2021 | News

Лайпциг, Германия: Поради пандемията от SARS-CoV-2 преобладаващата част от денталните практики по света бяха частично или напълно затворени за различни периоди от време, в резултат на което рутинните прегледи и манипулации бяха отложени. Докато някои практики отвориха врати отново, предлагайки традиционни дентални интервенции на място, макар и със затегнати мерки за лична безопасност, други клиники модифицираха услугите си, така че да предлагат теледентално лечение и консултации.

През 2020 г. зъболекарите възприеха онлайн обучението

January 14, 2021 | Education | News

Лайпциг, Германия: Не всички последствия от пандемията от SARS-CoV-2 са негативни. Социалното дистанциране и рестрикциите върху пътуванията ефективно тласнаха развитието на онлайн обученията през 2020 г., в резултат на което повече зъболекари в сравнение с която и да било предходна година получиха кредити за продължаващо обучение чрез уебинари и онлайн обучения. Изглежда, че дори и след края на 2020 г., надяваме се скоро в постпандемична обстановка, денталните екипи и лекторите ще продължат с онлайн обученията поради удобството и лесния достъп, които те предлагат.

advertisement
Пет стъпки за практикуване на дентална медицина без мускулно-скелетни болки

January 13, 2021 | Education | News

Портланд, Орегон, САЩ: Изследване показва, че 75% от денталните специалисти се оплакват от мускулно-скелетна болка, а сега пандемията COVID-19 добавя към проблема и допълнителен стрес и физическо натоварване. Д-р Bethany Valachi, автор на „Практикуване на дентална медицина без болка: базирани на доказателства стратегии за предотвратяване на болката и удължаване на кариерата ви“ и клиничен инструктор по ергономия в Университета по дентална медицина в Орегон в Портланд, проведе уебинар на живо на 13 януари, (който ще е достъпен на запис), в който представи преглед на своята система в пет стъпки, която има за цел да премахне болката от денталната практика.

Представете вашия бизнес пред аудиторията на Dental Tribune

November 23, 2020 | Business | News

През декември DENTAL TRIBUNE ще представи на своите страници мнения, анализи и коментари по темата: “Как COVID-19 наложи всички да преразгледаме нашите практики, живот и цели?”

Напусна ни акад. проф. д-р Николай Попов

November 3, 2020 | Education | News

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 2 ноември 2020 г. ни напусна една от най-знаковите фигури в денталното съсловие - академик Николай Попов. Едва ли имаме съвременник, направил повече за родната имплантология от него, но всички ние ще свързваме името му най-вече с това, че той бе основоположник и радетел на идеята за учредяване на специалност „Имплантология“.

Пародонталният статус може потенциално да влияе на тежестта на протичане на COVID-19

November 2, 2020 | Education | News

Лос Анджелис, САЩ: Връзката между пародонталните заболявания и системния статус на организма, като например състоянието на сърдечносъдовата система, е добре документирана в научната литература. Ново обзорно изследване изказва предположението, че нелекуваните пародонтални заболявания могат индиректно да повлияят на тежестта на протичане на COVID-19; това подчертава нуждата от поддържане на добро орално здраве по време на тези трудни времена.

Водещи дентални факултети се обединяват

November 2, 2020 | Education | News

Лондон, Великобритания: Четири от водещите дентални факултети са сформирали съюз, чиято цел е да подобри денталното образование и да предприеме нови научни инициативи. Новото обединение, наречено DentAlliance, свързва дентални факултети от четири континента, а учредяването му бе приветствано като иновативна стъпка, трансформираща денталното обучение.

Новото злато ли са личните предпазни средства и кой плаща за тях?

July 20, 2020 | News

Холи Ридж, Северна Каролина, САЩ: Скорошно сравнение между цената на личните предпазни средства (ЛПС) и цената на златото повдигна интересни въпроси, като например дали пандемията от SARS-CoV-2 не подтикна потребителите да ценят своето здраве повече, отколкото ценят редките минерали или символите на социален статус. Монетарната стойност на ЛПС все още е далеч от тази на златото, но осигуряването на важни услуги, като денталните например, зависи от техните доставки. Много лекари по дентална медицина поемат допълнителните разходи за ЛПС, за да запазят пациентите си, но за чия сметка се случва това?

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International