Dental Tribune Bulgaria

IDS е премиерната сцена за иновациите в глобалната дентална индустрия

By Даниел Цимерман, DTI, и Жанет Ендерс, DT Германия
March 11, 2011

Интервю с Оливър Курт, изпълнителен вицепрезидент на Koelnmesse, и д-р Мартин Рикерт, председател на Асоциацията на немските дентални производители (VDDI)

Регистрациите за предстоящото събитие в Кьолн, International Dental Show, са в разгара си. След успешното издание през 2009 г. колко изложители и участници очаквате тази година?
Оливър P. Курт: Очакваме на IDS 2011 да присъстват приблизително 1900 компании от 55 страни. Поради нарастващата бройка на участниците организаторите и VDDI предполагат, че тазгодишното изложение ще надмине това от 2009 г., на което в Кьолн дойдоха повече от 100 000 посетители от цял свят.

Много от производителите са готови да покажат новите си продукти за първи път тъкмо на IDS в Кьолн. Този факт ще повлияе ли върху броя на посетителите?
Д-р Мартин Рикерт: Не очаквам специален ефект, тъй като IDS е премиерната сцена за иновациите в глобалната дентална индустрия. Нали знаете, денталните специалисти трябва да се справят със сложни решения и приложения, които са отвъд обичайните консуматорски продукти, и за тях нововъведенията в практиката и лабораторията не губят притегателната си сила толкова бързо. Решението, дали и как да се приложат нови методи в собствения ни бизнес, се базира на това, колко дълбоко желаем да погледнем в него.
Като цяло IDS все още предлага най-подробния и цялостен преглед на иновациите за зъболекари и зъботехници.

На последното издание на IDS присъстваха много повече азиатски производители. Ще видим ли някоя нова страна участник тази година?
Оливър Курт: Според последните проучвания сред изложителите няма да има нови страни участници. Пазарите с най-голям брой участващи изложители традиционно са Германия, Италия, Южна Корея, Швейцария и Щатите. В допълнение ще посрещаме нови компании от страни като Аржентина, Австралия, Бразилия, България, Китай, Япония, Израел, Пакистан, Русия, Испания и Тайван.

По време на IDS 2009 фокусът беше върху имплантатните решения и CAD/CAM технологиите. Ще продължи ли тази тенденция и през 2011 г.?
Д-р Мартин Рикерт: Очакваме много нови продук­ти и тенденции през 2011 г., но дигитализацията определено ще вземе превес. Тази сфера, варираща от висококачествено сканиране на отпечатъци до фрезоване на различни, нови материали, става все по-важна.
Имплантологията е процъфтяващ сегмент от години и с времето започват да се предлагат все по-малки и по-къси импланти. Дори зъбите с високи нива на кариес сега могат да бъдат възстановени и да имат предишната си функционалност много години напред. В ендодонтията ефективното почистване на кореновите канали остава една от най-важните теми. По отношение на новите бизнес модели се наблюдава сътрудничество между лабораториите, центровете за дистрибуция и индустрията.
Днес лаборатория с един-единствен работещ там човек може да предложи почти същото портфолио като лабораториите с много повече персонал. Дигиталните образи позволяват на специализираните центрове да предлагат на малките практики целия спектър от диагностични услуги.

Кои продуктови сегменти показват висока перспектива?
Оливър Курт: Растеж се усеща в много различни дентални сфери, което основно е в резултат на разширяването и допълнението на продуктовите оферти с обещаващи нови продукти и решения. Най-важните сегменти вероятно ще бъдат денталните импланти, профилактиката, денталната хигиена, козметичната стоматология и CAD/CAM. Наред с това обаче предвиждаме и растеж в сферата на оборудването на денталната практика и функционалните системи за денталните лаборатории.

Световната икономика бързо се възстановява. Преживявали ли сте подобно развитие в денталната индустрия така, както в изложбения бизнес?
Д-р Мартин Рикерт: Устойчивото търсене на дентални услуги от пациенти потвърждава, че волята да поддържат добро здраве не е засегната негативно от трудните икономически обстоятелства. Повечето хора знаят, че инвестицията в здравето им е инвестиция в качеството им на живот и, не на последно място, инвестиция в собственото им бъдеще.

Вследствие на рецесията американската дентална индустрия продължава да изпитва затруднения. Мислите ли, че това може да окаже ефект върху позицията на IDS като най-голямото дентално изложение в света?
Д-р Мартин Рикерт: Безспорната позиция на IDS като водещото световно дентално изложение е резултат от продължителна таргет ориентирана стратегия на немската дентална индустрия и партньора є Koelnmesse. Силното присъствие на чуждестранни изложители и посетители създава особена атмосфера и чувство за общност, което превръща IDS в това, което е днес – международен дентален пазар, независещ от временните или локалните икономически развития.

Ще бъде ли посветен първият ден на изложението отново на денталните дилъри и вносители?
Д-р Мартин Рикерт: Определено! Според повечето изложители и международни дилъри, с които говорих, Денят на дилъра във вторник се е приел много добре в миналото. Повечето представители на индустрията оценяват факта, че специалистите са постоянно на разположение за бизнес контакти и преговори през целия този ден.

Какво още може да се очаква от тазгодишното издание на IDS?
Оливър Курт: В допълнение на зали 3, 4, 10 и 11 тази година ще отворим и зала 2 с допълнително изложбено място от 143 000 кв. м. Поради тази мярка всички изложбени зали сега ще са разположени една до друга и ще бъдат леснодостъпни през Южния, Източния и Западния вход, за да навигират лесно потока от посетители.

Благодарим ви за това интервю.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Bulgaria No. 03, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International