Dental Tribune Bulgaria

IDS 2019: Предизвикателството да бъдеш като Давос за денталната медицина

By Dental Tribune International
January 31, 2019

Предизвикателството, което стои пред IDS в момента, е дигитализацията в денталната практика да бъде коректно представена на тазгодишното изложение. Бон, Германия: По повод предстоящото 38-о издание на International Dental Show (IDS) в Кьолн този март организаторите поканиха журналисти на Европейска търговска пресконференция на IDS на 23 януари в Telekom Design Gallery в Бон. На събитието лектори и специални гости дискутираха и представиха нововъведенията на пазара и тенденциите в индустрията, които ще бъдат част от предстоящото ново издание на най-голямото събитие в областта на денталната медицина.

Официалната европейска пресконференция на IDS обикновено се провежда през декември преди самото събитие. Провеждането й през януари т.г. обаче не бе единственото бягство от традицията по отношение на IDS 2019. Налице са още много новости. От добавянето на нова изложбена зала до чисто новия паркинг и логистичен център, в комбинация с възможностите за персонализирано обслужване, организаторите смятат, че подобренията в инфраструктурата на територията на Koelnmesse ще обогатят цялостното преживяване както за изложителите, така и за посетителите. Най-новите продукти и технологии, свързани с дигитализирането на денталната практика, очакват в залите всички онези, които се подготвят за пътуване до Кьолн.
Представителите от пресата бяха посрещнати на събитието от германската телевизионна водеща Gundula Gause и от представители на организаторите на IDS Koelnmesse и Gesellschaft zur Förderung der Dental-Industrie. С публиката, настанила се удобно в авангардната галерия Telekom Design, която сама по себе си представлява дигитална и технологична иновация, сцената за представянето на IDS 2019 бe готова.
Frank A. Schloße, германският телекомуникационен гигант, постави началото на пресконференцията, представяйки в резюме настоящите и бъдещите тенденции в технологичното развитие в областта на здравеопазването. Schloße обясни, че има нужда от определянето на, както той самият ги нарече, дигитални стандарти. Освен това коментира, че поставянето на пациента в центъра на технологичните нововъведения ще бъде ключът към разбирането на пълния потенциал на дигитализацията, като предимствата на тези технологични постижения трябва да обхванат и области извън медицината, казва Schloße.
Следващ на подиума се качи пазарният анализатор д-р Bernd Rebmann от компанията Rebmann Research, която специализира в проучване на пазара на здравеопазване. Денталният пазар, както поясни Rebmann, в момента е особено вълнуващ в спектъра на глобалното здравеопазване, тъй като очевидно той е водещ в приложението на дигиталните новости в практиката. Въпреки това организаторите на IDS разглеждат темата предпазливо.
„IDS е като Давос за денталната индустрия“, сподели изпълнителният директор на Koelnmesse Gerald Böse, оприличавайки събитието в Кьолн с непретенциозния швейцарски град, който може да се похвали с огромно финансово влияние поради факта, че е домакин на ежегодния World Economic Forum. За Böse интернационалният характер на IDS заедно с качеството и задълбочеността на индустриалния му обхват превръщат събитието в един истински лидер сред световните дентални събития. Предизвикателството, което стои пред IDS в момента, е дигитализацията в денталната практика да бъде коректно представена на тазгодишното изложение.
В изпълнението на това предизвикателство има много клопки, коментира д-р Peter Engel, президент на германската федерална асоциация на зъболекарите (Bundeszahnärztekammer). „Основната тема на IDS 2019 ще бъде, както вече бе и през 2017 г., дигитализацията, като този път акцентът върху това ще е дори по-силен“, обясни той. Engel каза пред представители на пресата, че напредъкът в дигитализацията не може да бъде спрян, добавяйки следното: „Прогресът на дигитализацията на денталната медицина освен всичко друго трябва да бъде и критично оценен“. Той добави още: „Кои са новите дигитални технологии, които всъщност имат полза за лекарите по дентална медицина? Кои от тях могат да бъдат определени като „наложителни“ и кои като само „препоръчителни“? Engel коментира още, че най-важно е внимателно да се подходи към тази тема, като се вземат предвид и етичните принципи, лежащи в основата на денталната практика. „Лесно можем да си създадем грешното впечатление, че новите технологии по подразбиране са способни да заместят вече установените принципи“, казва той. След това Engel посочва като пример взаимоотношенията лекар–пациент, които, както той заключи, едва ли скоро биха били заменени от която и да е дигитална технология.
Въпреки че основният акцент на събитието пада върху нововъведенията в денталната медицина, организаторите поясниха, че тънкостите на денталната практика няма да бъдат пропуснати на изложбения етаж на IDS 2019. Като обобщение на тази дискусия Mark Stephen Pace, председател на Съвета на Association of the German Dental Industry, коментира, че „търговските изложения събират хората заедно. IDS, като един световен лидер сред денталните събития, винаги се намира крачка напред“. Посетителите освен всичко друго могат да очакват и сериозен фокус върху 3D принтирането, което Pace нарече „повратна точка, способна да направи денталната медицина силно конкурентна отново“.
По отношение на самото провеждане на събитието организаторите заявиха, че изложбеното пространство ще бъде разширено и в зала 5 в съответствие с големия брой посетители и повишените изисквания на изложителите. Освен обширна столова зала 5 ще помещава и някои от щандовете на големи компании, работещи в областта на защита на потребителите. Зала 5 заема централно разположение в Koelnmesse и нейното интегриране в IDS означава, че главният коридор може да се използва за лесен достъп до близките паркинги, автобусни спирки, както и новия паркинг за посетители. Организаторите съобщиха, че IDS 2019, включващ зали 2, 3, 4, 5, 10 и 11, ще покрие площ от около 170 000 м².
Посетителите и участниците в изложението вече могат да изтеглят официалното приложение на IDS и да започнат да разглеждат залите още преди да пристигнат в Кьолн. Приложението, което може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play, предлага интерактивен поглед върху изложбените зали, както и редица други инструменти, предназначени да помогнат на посетителите да се възползват максимално по време си на събитието. С приложението потребителите могат да намерят най-бързите маршрути между отделните щандове и зали и да се свържат с изложителите преди, както и по време на определените часове.
От пресконференцията стана ясно, че IDS 2019 ще бъде по-мащабен и по-интернационален от предишното издание на събитието през 2017 г., когато посетителите бяха около 155 000. Организаторите очакват около 2300 изложители от над 60 страни, като над 70% от тях ще бъдат чужди компании, което отново потвърждава международния характер на тазгодишното търговско изложение. Като цяло седмицата от 12 до 16 март се очертава вълнуваща за всички онези, които планират да посетят събитието.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International