Dental Tribune Bulgaria

Straumann може да загуби една трета от продажбите си в Азия заради епидемията от коронавирус

By Jeremy Booth, DTI
March 05, 2020

БАЗЕЛ, Швейцария: Компанията Straumann съобщи за 17% увеличение в приходите за цялата 2019 г. на фона на непрекъснат растеж и увеличени инвестиции в бизнеса й с импланти, ортодонтия и дигитални технологии. Но главният изпълнителен директор Guillaume Daniellot предупреди инвеститорите, че епидемията от коронавирус в Китай вероятно ще засегне продажбите им в ключовия Азиатско-Тихоокеански регион (APAC) през първата четвърт на 2020 г. с поне 30 милиона швейцарски франка (CHF).

 Тази седмица Straumann обяви резултатите си за последната четвърт и за цялата 2019 г., а Daniellot сподели в конферентен разговор пред слушателите на един уебкаст, че коронавирусът, или COVID-19, понастоящем оказва огромно влияние върху денталния бизнес, включително и върху собствените му дейности. Наложени са вече рестрикции за пътуване в повечето градове в Китай, а обществените болници и денталните практики в страната за момента лекуват само спешните случаи – повечето частни практики остават затворени. Daniellot казва: „На базата на информацията в момента смятаме, че влиянието на вируса може да намали приходите ни за първата четвърт на 2020 г. с 30 милиона CHF (28.2 милиона евро) или повече. Но както отбелязах, очакваме този бизнес да изпадне във временен застой, но не и да спре окончателно дейността си“. 

   Спад с 30 милиона CHF в приходите от APAC през първата четвърт на 2020 г. би означавало икономически спад с около 37% в приходите от 81.1 милиона CHF, публикувани през четвъртата четвърт на 2019 г. 

   Азиатско-Тихоокеанският регион е третият по големина на Straumann и понастоящем съставлява 19% от бизнеса на компанията. Китай е най-големият регионален пазар на Straumann в APAC, следван от Япония и Южна Корея, а продажбите в страната донесоха на компанията приходи от 166 милиона CHF през 2019 г. За по-голямата част от региона APAC компанията публикува приходи от 81.1 CHF за четвъртата четвърт и 304.5 милиона CHF за 12-месечния период, приключил на 31 декември 2019 г. 

   Straumann има 350 служители в Китай, десет от които се намират в Ухан – града, в който избухна огнището на вируса. Daniellot сподели, че няма заразени служители и че компанията е предприела мерки за безопасност за служителите си по света, в това число забрана за пътуване от и до Азия. 

 

   Предупреждението отразява наскоро излязлата прогноза на Align Technology за спад в продажбите на Invisalign в Китай през първата четвърт на годината поради епидемията и двете компании предвиждат подобен спад в приходите. 

 

Двуцифрен ръст във всички работещи региони

 

   Приходите за четвъртата четвърт са 445.2 милиона CHF, а приходите за цялата година са малко под 1.6 милиарда CHF – 17.1% увеличение в органичния растеж за двата периода в сравнение със същите периоди през изминалата година. Това е забележително, тъй като през 2018 г. компанията публикува най-високите си стойности за ръст от 13 години насам. Основните нетни печалби за цялата година достигнаха 338 милиона CHF, с 15% повече от съобщените през 2018 г. 

   Daniellot изтъкна, че силното увеличение в органичния растеж (който се базира на нарастващите продажби и производство и изключва печалбите от присвоявания, придобивания и сливания) се дължи на двуцифрения ръст, наблюдаван във всички четири работещи региона на компанията. 

   Регионът на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA), който е най-големият на Straumann и съставлява 42% от компанията, отбеляза приходи от 670.2 милиарда CHF за цялата година и органичен растеж на приходите от 13.4%. Бе отбелязано, че силното представяне в Германия заедно с ръста в Русия, Испания, Турция и Близкия изток са допринесли за резултатите, както и за продажбите на имплантите BLX. 

   Регионът на Северна Америка, в който се намират 30% от бизнеса на компанията, отбеляза органичен ръст на приходите с 19.8%, а приходите за този регион в сравнение с цялата година са 481.6 милиона CHF. Бе отбелязано, че силните продажби на имплантите BLT и BLX, както и бързият напредък, постигнат с франчайзинга на стандартните импланти Neodent, са спомогнали за доброто представяне в региона. 

   Продажбите за цяла година в региона APAC, който е най-бързоразвиващият се на Straumann и третият по големина, отбелязаха приходи от 304.5 милиона CHF и 21.5% органичен растеж. Органичният растеж за четвъртата четвърт в региона APAC бе изключително силен – малко под 25%, а Daniellot споделя, че това се дължи на продажбите на качествени импланти и престижни марки. Продажбите на Anthogyr бяха силни в Китай за тримесечието, а Straumann представиха своя имплант Neodent в Япония и Тайланд. 

   Латинска Америка, където се намират 9% от бизнеса на компанията, допринесе към печалбите със 139.9 милиона CHF за цялата година, а органичният растеж в региона е 16.8%. Daniellot отбелязва, че регионът е „показал изключително добро представяне в една икономически нестабилна среда“ и че Neodent – бизнесът с биоматериали на компанията, както и прозрачните шини Clear Correct са подпомогнали за резултатите. 

Инвестиране в бъдещ растеж

   Изчислено е, че световният пазар за зъбни импланти възлиза на около 4 милиарда CHF, или 4.6 милиарда CHF, включително временните абатмънти, трансферните елементи и оздравителните винтове, а пазарът в момента се увеличава с около 4–5% годишно. Straumann е лидерът на пазара и има 26% дял от всички продажби на импланти. Компанията стартира редица нови имплантни решения миналата година. 

Тази година се планира представяне на имплантите BLX на пазарите в Турция, Мексико, Колумбия, Япония и Южна Корея, както и на пазарите в Русия и Китай през 2021 г.

 Качествените импланти BLX бяха представени в Австралия и Нова Зеландия през първата четвърт, на повечето пазари в региона EMEA през първата и втората четвърт, в Бразилия през втората четвърт и в Северна Америка през третата четвърт. Над 100 000 импланта BLX бяха продадени през 2019 г. Тази година се планира представянето на имплантите BLX на пазарите в Турция, Мексико, Колумбия, Япония и Южна Корея, както и на пазарите в Русия и Китай през 2021 г. след получаване на одобрение от регулаторните органи. 

   Компанията има 44% дял от пазара на качествени импланти и споделя, че спечелването на пазарен дял в различните нива на важния сектор за импланти извън Бразилия дава възможност на компанията да увеличи настоящия си 10% дял  от световните продажби на качествени импланти. През първата година на миналата година Straumann инвестира в южнокорейската компания Warantec, за да подпомогне пробиването й в сектора за стандартни импланти, и постави основите на дъщерно дружество за нови проучвания и разработване на импланти в Тайван, където се имплантират около 400 000 зъбни импланта годишно. Във втората половина на годината компанията създаде NUVO – нови конични импланти в третото ниво на сектора, които ще се произвеждат в Бразилия и ще бъдат представени в Латинска Америка през първата четвърт на тази година. 

   Капиталовите разходи в Straumann през 2019 г. са 150 милиона CHF, най-високите до ден днешен. Това включва разширяване на производствения капацитет с очакваните 35% в завода им Curitiba в Бразилия, където се произвеждат имплантите Neodent и NUVO, както и прозрачните шини Clear Correct. 

   Компанията също така извърши редица придобивания в логистичната верига на материалите си, включително придобиването на производителя на термопластични материали за приложение в ортодонтията Bay Materials, както и компанията за биоматериали Yller Biomaterials. 

Може ли Straumann да продължи да расте?

   Straumann държи 6% дял от световния дентален пазар и е шестата по големина дентална компания в света. През последните пет години приходите и печалбите в компанията са се удвоили, а броят на служителите, които назначава, се е утроил. Само през 2019 г. Straumann създаде 830 нови работни места и това плюс придобиванията увеличи световната работна сила до 7590 от 6882 през 2018 г. Въпросът е възможно ли е компанията да продължи да нараства с такава скорост?

   Продажбите на прозрачни шини са се увеличили с над 60% през 2019-а, а компанията споделя, че инвестициите й за растеж в сфери като прозрачни шини и качествени импланти ще й дадат възможност да продължи да публикува стойности в зеления сектор.

 Давайки насоки за настоящата година, Guillaume Daniellot, главен изпълнителен директор на Straumann коментира: „Очакваме пазарът на дентални импланти да продължи да расте с около 4–5%. Сигурни сме, че можем да продължим да добиваме акции чрез постигане на органичен растеж на приходите в ниския обхват на двуцифрените проценти.“

   Той добавя още: „Тъй като продължаваме да инвестираме в продажби, маркетинг, проучвания и развитие, очакваме основният марж EBIT (печалбата преди начисляването на лихви и данъци) да бъде стабилен, като изключим влиянието на валутните колебания и епидемията от коронавирус“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International