DT News - Bulgaria - Европейският ден на оралното здраве повишава осведомеността относно оралния рак

Search Dental Tribune

Европейският ден на оралното здраве повишава осведомеността относно оралния рак

Съветът на европейските зъболекари организира среща в Европейския парламент на 23 юни с цел повишаване на осведомеността на обществото относно оралния рак. Сериозното заболяване и неговата превенция и ранно откриване са темата на тазгодишния Европейски ден на оралното здраве, който ще се състои на 12 септември. (Снимка: Съветът на европейските зъболекари)

чт. 6 август 2015

запази

На 12 септември Съветът на европейските зъболекари (СЕЗ) ще бъде домакин на ежегодния Европейски ден на оралното здраве. Наскоро съветът съобщи, че тази година фокусът на събитието ще бъде върху оралния рак и повишаването на осведомеността относно значението от ранното му откриване и лечение. Освен това СЕЗ подчертава важната роля, която имат зъболекарите за превенцията, ранната диагностика и лечение на пациентите с орален рак в Европейския съюз.

Оралният рак е десетото най-често срещано раково заболяване в Европа, с около 75 хил. нови случая, диагностицирани всяка година в ЕС. То представлява ракови образувания на устните, езика и устната кухина и се среща по-често при мъжете, отколкото при жените. Болестта е с висока смъртност, протича много агресивно и е една от най-обезобразяващите форми на рак. Ако бъде открита в късен стадий, прогнозата за пациентите е неблагоприятна.

Общественото безпокойство нараства, тъй като броят на нови случаи на орален рак се увеличава. Това може да се дължи най-вече на излагането на рискови фактори, като тютюнопушене, употреба на алкохол, заразяване с човешкия папилома вирус или нездравословен начин на живот. Въпреки това оралният рак е предотвратим и броят на случаите би могъл да се намали, подчертават от СЕЗ. Ранното откриване и диагностика значително увеличават процента на оцеляване на пациентите с орален рак.

На 23 юни СЕЗ проведе среща на тема „Оралният рак: зъболекарите спасяват животи“ в Европейския парламент заедно с групата на депутатите от Европейския парламент за борба срещу рака, известна като „Депутати срещу рака“. За да адресират предизвикателствата, които ЕС среща, групата от депутати работи с Европейската комисия и съвета и си партнира със съответните организации, като СЕЗ, като крайната цел е до 2020 г. случаите на рак да се намалят с 15%. Срещата на открито включи различни лекции и панелни дискусии относно важността от ранното откриване и лечение на оралния рак и жизненоважната роля на зъболекарите.

Тук може да научите повече за оралния рак.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement