DT News - Bulgaria - Известният ортодонт д-р Алекс Дитмаров се присъединява към журито на конкурса "Smile of the Year"

Search Dental Tribune

Известният ортодонт д-р Алекс Дитмаров се присъединява към журито на конкурса "Smile of the Year"

Известният ортодонтист д-р Алекс Дитмаров се присъединява към журито на конкурса "Smile of the Year" (Снимка:
Dental Tribune Bulgaria

Dental Tribune Bulgaria

вт. 14 ноември 2023

запази

Журито за изданието на конкурса Smile of the Year през 2024 г. се състои както от част от членовете, които журираха в миналогодишното издание, така и от нови попълнения от световни авторитети в различни сфери на денталната медицина. Увеличаването на броя на журиращите бе наложено от т. нар. селективно журиране, което бе въведено през 2022 г., а именно: във всяка категория да журират поне трима различни специалисти, всеки от които има точната експертиза за съответната категория.

Представяме ви най-новия член на журито в конкурса Smile of the Year – д-р Алекс Дитмаров от Русия. Той е специалист ортодонт, който работи в клиника Face Smile Center, специализирана в ортогнатната хирургия. Също така е създател и активен автор в своя ортодонтски блог OrthodonticGrammar.com

Повече за д-р Алекс Дитмаров, научете в блиц интервюто. 

Д-р Дитмаров, какво бихте споделили с читателите ни за вашето минало?
Роден съм и съм израснал в Москва. Работя в клиника, която е специализирана в ортогнатната хирургия. Това е единствената частна клиника от този тип в Москва.

Вашата практика строго към ортодонтията ли е насочена, или извършвате и други типове дентални лечения?
Да, насочена е строго към ортодонтията.

Защо решихте да се специализирате в ортодонтията?
Общата дентална медицина ми бе изключително скучна.

Работите ли с реферирани пациенти?
Някои от пациентите са препоръчани от мои колеги, други четат блога ми онлайн и след това решават да ме посетят.

От колко години се занимавате с ортодонтия и какви системи използвате?
Практикувам в сферата на ортодонтията от 2014 г. насам. Използвам предимно фиксирани апарати.

През какви обучения сте преминали?
Специализирах ортодонтия в Москва. Но след това пътувах много с цел обучения, за да разширя знанията си и да подобря клиничните си умения. Смятам, че работата с по-възрастни и опитни колеги и попиването на знания от тях, както и неформалното общуване са по-полезни, отколкото посещението на курсове и конференции.

Кои хора ви вдъхновяват?
Имам много примери. Например в определен период от живота ми Archibald Cochrane е бил голямо вдъхновение. Той е провел първото в историята съвременно медицинско изследване, докато е бил в плен по време на Втората световна война. Днес наследството на Cochrane се въплъщава в международна организация, която помага за провеждането и разпространението на систематични обзори. Мислех много за него, когато след специализацията си работех в рамките на националната здравноосигурителна система.

Намирам също така много вдъхновение в трудовете на William Proffit, Lysle Johnston, James Vaden, Vincent Kokich, Wick Alexander и Kevin O’Brien. По мои наблюдения по изключителния литературен талант можеш да разпознаеш и добрия ортодонт.

Коя е най-удовлетворяващата част от вашата работа?
Най-удовлетворяващата част се случва, когато бивш пациент се върне след няколко години и поиска лечение за дете или друг член на семейството си.

Кое според вас е отличаващо и уникално във вашата практика?
Иска ми се да вярвам, че моят подход не е уникален. Практикувам много традиционна ортодонтия и не прилагам в практиката си нови, силно рекламирани техники, освен ако не съм запознат с неопровержими научни доказателства, доказващи ефективността им.

Какъв щяхте да бъдете, ако не бяхте станали зъболекар?
Надявам се, че щях да си намеря друго интелектуално предизвикателство.

Какво е бъдещето на денталната медицина и ортодонтията?
Понастоящем бъдещето на ортодонтията е неясно. Агресивният маркетинг определено е оказал значително влияние върху ортодонтския пейзаж. *Жълтият павиран път ни отведе до Изумрудения град. Ако мнозинството от нас не пожелае да свали зелените очила, нашата специалност ще загуби научния си елемент и ще се върне като услуга в бръснарските салони.

Какви са най-важните съвети, които бихте дали за поддържане на успешна специализирана практика?
Това зависи от начина, по който определяте успеха. Ако искате да печелите много пари, най-добрият съвет е да се популяризирате активно по всички възможни начини: социални мрежи, билбордове, радио и т.н. По този начин ще съберете много пациенти. Има вероятност обаче тогава да не разполагате с достатъчно време, за да предоставите висококачествено лечение.

От друга страна, ако целта ви е висококачествено лечение, тогава моят съвет би бил обратен: намалете броя на пациентите си, за да можете да вършите работата си по-усърдно: фотодокументирайте всеки клиничен случай, отделяйте повече време на всеки пациент, вършете работата сами, вместо да делегирате всичко на асистентите.

Какъв съвет бихте дали на прохождащите ортодонти?
Не съвет, а молба. Моля, не се страхувайте да отстоявате това, което е правилно! Сега специалността е пълна със самопровъзгласили се гурута, на които компаниите плащат, за да прокарват различни нови продукти. Обикновено тези хора са много харизматични и с добри контакти. Това често води до формиране на култове към личността и тогава гурутата могат лесно да преминат границите на научната стойност с цел финансова изгода, без да срещнат никакъв отпор.

Мисля, че трябва да си припомним, че не е неетично да търсим и изискваме доказателства. Нещо повече, ако не оспорваме постоянно съмнителните твърдения, може да се окаже, че внуците ни няма да имат никакви други ортодонтски възможности освен поръчани по имейл алайнери... Разбира се, това ще бъдат алайнери, щадящи дихателните пътища и темпоромандибуларната става...

Какви са вашите хобита и какво обичате да правите в свободното си време?
Обичам да пътувам!

Redaktionelle Anmerkung:

*Препратка към детската книжка „Вълшебникът от Оз“.

Към блога на д-р Дитмаров: OrthodonticGrammar.com

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement