Изследване на биофилмите може да помогне за напредъка на денталната медицина

Search Dental Tribune

Изследване на биофилмите може да помогне за напредъка на денталната медицина

Ново изследване твърди, че водораслите, гъбите и бактериите притежават интересни свойства както от научна, така и от техническа гледна точка, което може да спомогне за подобряване на създаването на структурни шаблони и разработването на нови дентални материали. (Изображение: sangriana/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

чт. 18 януари 2018

запази

Според експерти биофилмите обикновено се разглеждат като проблем, който трябва да бъде премахнат, поради риска, който представляват за хората и материалите. Ново изследване от Германия обаче показва, че водораслите, гъбичките или бактериите притежават интересни свойства както от научна, така и от техническа гледна точка. Тези свойства могат да доведат до създаване на по-добри структурни шаблони, включително дентални материали.

Всички естествени материали (независимо дали става въпрос за дърво, кости, перли или зъби) са оптимизирани от еволюцията в продължение на милиони години на базата на принципа на адаптирана стабилност с възможно най-ниско тегло, като природата предоставя „чертежите“ за техническо развитие. Въпреки това възпроизвеждането им не може да копира структурната сложност на оригиналния материал в природата.

„В природата откриваме много вещества, притежаващи свойства, които изкуствените материали не могат да възпроизведат по същия начин“, обясни проф. Cordt Zollfrank, който заедно с екипа си изследва основните научни принципи за разработването на нови материали в университета TUM Camping Straubing за биотехнологии и устойчивост.

Проф. Zollfrank и неговият екип от изследователи са представили серия от процедури в областта на биологията, които използват светлина, топлина, специално подготвени субстрати и други стимули, за да направляват посоката на движение на микроорганизми по много специфични пътеки. „Тези биологични открития за контролиране на микробите чрез целенасочени стимули ще променят бъдещето на разработването на материали“, заяви проф. Zollfrank. Според статията техните открития правят възможно създаването на шаблони за нови материали с естествени структури от самите микроби или техните секрети. „С нашата статия искаме да покажем посоката, по която можем да навлезем в областта на материалните науки, вдъхновени от природата“, допълни той.

След публикацията и като част от проекта на Германската фондация за изследвания (DFG) на Reinhart Koselleck учените вече отчасти използват технологията. Възползвайки се от специалните свойства на червените водорасли, които отделят вериги от захарните молекули и чиято посока на движение зависи от излагането им на светлина, учените са проектирали светлинни модели, които се променят спрямо растежа на водораслите с времето за да създадат дълги, фини полимерни нишки, които служат като персонализирани шаблони за производство на функционална керамика.

Докладът, озаглавен „Перспективи за биомедиирано структуриране на материали“, е публикуван на 27 ноември 2017 г. в сп. Advanced Materials.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement