Straumann инвестира в компания за изкуствен интелект

Search Dental Tribune

Straumann инвестира в компания за изкуствен интелект

Straumann наскоро инвестира във френската компания Dental Monitoring, лидер в развитието на изкуствения интелект в областта на денталната медицина. (Изображение: Phonlamai Photo/Shutterstock)
Dental Tribune International

By Dental Tribune International

чт. 19 април 2018

save

Приложението на изкуствения интелект (AI) в денталната медицина все още се намира в ранните етапи на развитие, но развитие все пак има. Доказателство за това е скорошната инвестиция на Straumann във френската компания Dental Monitoring (DM), която е създала система за дистанционно наблюдение, активирана от AI, позволяваща на зъболекарите да проверяват напредъка на ортодонтското лечение, без пациентът да посещава практиката.

С помощта на смартфон и специално мобилно приложение пациентът прави снимки на своите зъби, които се качват в системата на DM. След това с помощта на изкуствен интелект снимките се сравняват с по-стари изображения, което прави възможно откриването дори на най-малките промени в състоянието на пациента. Системата уведомява зъболекаря, като позволява навременна намеса или корекция на лечението.

„Тази възможност за зъболекарите да предлагат на своите пациенти надеждно и лесно за употреба мобилно приложение за проверка на състоянието на зъбите и напредъка на лечението ще промени денталната медицина. Нашата инвестиция в DM ни осигурява доказана система за проследяване на ортодонтското лечение и достъп до технология за изкуствен интелект. Освен това спечелихме и партньор с голям опит, с когото да разработваме нови иновативни решения в нашата област“, заяви изпълнителният директор на StraumannGroup Marco Gadola.

Споразумението предоставя на Straumann права за разпространение в световен мащаб на технологиите на DM, както и малък дял във френската компания в замяна на финансиране. Straumann ще интегрира технологията на DM в портфолиото си от ортодонтски и дигитални решения и двете компании ще си сътрудничат за разработването на други приложения на AI в областта на денталната медицина.

В допълнение към мониторинга на ортодонтското лечение DM е разработила и системи, които следят оралната хигиена и откриват зъбен кариес, фрактури, дефекти във възстановяванията, рецесии, възпаления, инфекции и други проблеми. Освен това са възможни и други приложения на технологията, например в комбинация с интраорални скенери в денталния кабинет или за проследяване на лечение с дентални импланти. Според Straumann технологията може да намери място в цялото портфолио на компанията, включително в корективната, превантивната, възстановителната дентална медицина и протетиката.

В коментар на новото партньорство главният изпълнителен директор на DM Philippe Salah заяви: „Straumann е идеален за нас партньор поради много причини: те са наистина глобална компания и инвестират значително в дигиталната дентална медицина. Клиничната изключителност на продуктите с марката е известна, а компанията споделя нашата страст за иновации и предприемачески дух. Предвид тяхното научно наследство и силни позиции в дигиталните технологии те са най-подходящият партньор за разработването и установяването на системи за дистанционно наблюдение, съчетани с изкуствен интелект, като нов стандарт в предоставянето на дентални грижи“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement