DT News - Bulgaria - Дентална клиника, адаптирана към сетивните възприятия, намалява стреса при деца с аутизъм

Search Dental Tribune

Дентална клиника, адаптирана към сетивните възприятия, намалява стреса при деца с аутизъм

Ново проучване показва, че някои сензорни приспособления в клиничната среда могат да помогнат за релаксацията на децата с аутизъм и да улеснят зъболечението им. (Снимка: bodganhoda/Shutterstock)

Лос Анджелис, САЩ: Посещенията в зъболекарския кабинет могат да бъдат повод за силен стрес при пациентите, особено при тези с аутизъм. В наскоро проведено проучване изследователите от Университета на Южна Калифорния (USC) в Лос Анджелис проучват ефекта на денталната среда, адаптирана към сетивните възприятия, (SADE) върху физиологичния стрес на деца с аутизъм. Установено е, че някои визуални, слухови и тактилни сензорни адаптации могат да спомогнат за създаването на по-малко стресиращо преживяване при грижите за устната кухина при децата с аутизъм, като по този начин улесняват тяхното зъболечение.

По данни на Световната здравна организация приблизително едно на 100 деца в целия свят страда от аутизъм. Поради различията в сетивните възприятия децата с аутизъм имат по-лошо здраве на зъбите и са изправени пред по-трудни предизвикателства при грижите за устната кухина в сравнение с децата с типично неврологично развитие. Изследователите смятат, че е от съществено значение да се подобри преживяването им при посещение на зъболекар, за да се преодолеят тези проблеми.

„Показахме, че комбинацията от адаптации към сетивните възприятия за зрение, слух и осезание – всички от които са лесноприложими, евтини и не изискват обучение за безопасно използване – води до статистически забележимо намаляване на физиологичния и поведенческия стрес на децата с аутизъм по време на почистване на зъбите“, казва в прессъобщение водещият автор на проучването д-р Leah Stein Duker, доцент в отдела по ерготерапия на USC Chan.

Проучването включва 162 деца с аутизъм. Всяко дете е получило професионално почистване на зъбите както в стандартна, така и в адаптирана клинична среда в интервал от около шест месеца. SADE включва модифицирани визуални, слухови и тактилни стимули, като например използването на затъмняващи завеси, успокояваща музика и слагането на оловна престилка на гърдите на детето. След процедурата изследователите оценяват електродермалната активност на децата и наблюдават честотата и продължителността на поведения, показващи стрес по време на почистване на зъбите, като такива поведения могат да са отдръпване от зъболекаря, опити за ухапване, плач и викове.

Резултатите показват, че по време на посещение при зъболекар в SADE децата изпитват значително по-нисък физиологичен стрес в сравнение със стандартна дентална среда. Установено е също, че сензорните адаптации не нарушават по никакъв начин логистиката, продължителността на процедурата и графика на клиниките.

„Толкова много процедури се стремят да променят човека“, коментира д-р Stein Duker. „Вместо това тази мярка разглежда децата такива, каквито са – не се опитва да ги „поправи“ или промени, а се фокусира върху модифицирането на проблематичните фактори, възникнали от средата, като начин да се даде възможност на детето и семейството да се включват успешно в процеса.“

Изследователска клиника за адаптирана към сетивата дентална среда в Детската болница в Лос Анджелис. (Снимка: Phil Channing)

Как ще се подобри посещението ни в клиника

Изследователският проект SADE започва през 2011 г. в USC. Според д-р Stein Duker този подход е повторен в някои експериментални проучвания, но настоящото е първото такова, което има достатъчно голяма извадка, за да има достатъчна статистическа меродавност.

„Тъй като проучването е широкомащабно, успяхме да установим и други вълнуващи открития“, казва тя. „Например данните ни сочат, че физиологичният стрес на децата е спаднал директно в момента на влизане в адаптираната стая за почистване на зъби още преди да е започнала процедурата по почистване на зъбите, и че нивото на физиологичния стрес е било показателно за поведението по време на почистването.“

Изследователите също така отбелязват, че при някои деца като тези, които са по-млади, и тези, които имат по-нисък коефициент на интелигентност и по-ниски способности за изразяване, стресът е намалял в по-голяма степен в рамките на проучването. Сега те ще проучат ефективността на модифицираната стая SADE за невротипично развиващи се деца, които имат тревожност и страх от зъболекари.

„Независимо от контингента съветът ми към специалистите по дентална медицина и родителите е да си съдействат, за да се намерят начини за подобряване на цялостното прекарване в клиничната обстановка“, казва д-р Stein Duker. „Във всеки зъболекарски кабинет да има утежнени рентгенови престилки, които да могат да спомогнат за успокояване на детето; то да може да носи слънчеви очила и шапка, която да му закрива ушите, с цел заглушаване на шумовете от оборудването – това са лесни и безплатни мерки, които потенциално ще подобрят посещението в клиниката за хората с чувствителни сетивни възприятия, без да оказват отрицателно влияние върху способността на зъболекарите да предоставят необходимите грижи“, заключи тя.

Проучването, озаглавено Sensory adaptations to improve physiological and behavioral distress during dental visits in autistic children: A randomized crossover trial, е публикувано на 2 юни 2023 г. в JAMA Network Open.

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement