DT News - Bulgaria - Зъботехниците са изложени на по-висок риск от мезотелиом

Search Dental Tribune

Зъботехниците са изложени на по-висок риск от мезотелиом

Азбестът, който отдавна е доказано канцерогенен, е бил често употребяван при някои дентални процеси през 60-те и 70-те години. (Изображение: Microgen/Shutterstock)

ср. 3 май 2017

запази

Зъботехниците са изложени на повишен риск от рак, свързан с излагането на азбест. Според резултатите от изследване, проведено от италиански учени, излагането в миналото на материали, които са се използвали при изработката на зъбни протези, на по-късен етап може да предизвика развитие на злокачествен мезотелиом – вид онкологично заболяване, което най-често засяга плеврата и по-рядко перитонеума.

Азбестът, който доказано причинява рак, е широко използван материал в строителството, особено през 60-те и 70-те години на миналия век. В денталната медицина се е използвал като свързващо вещество в пародонталните превръзки и като облицовъчен материал за калъпи за отливки и тигели.
Италианските изследователи, експерти в областта на околната среда и здравето на работното място, направили анализ на повече от 5000 пациенти с плеврален мезотелиом между 2000 и 2014 г. Учените установили, че при четирима от тях единственият досег до азбест е бил в тяхната работа като зъботехници.

„Тримата мъже са работили като зъботехници с излагане на азбест в продължение на съответно 10, 34 и 4 години, а жената е помагала на съпруга си в продължение на 30 години при изработката на зъбни протези“, съобщават авторите на изследването, сред които е д-р Каролина Мензи от отдела по превантивна медицина към Fondazione IRCCS Ca’ Granda of the Ospedale Maggiore Policlinico – научен институт за изследвания, хоспитализация и здравеопазване в Миланската болница. Мъжете са описали употребата на азбест като облицовъчен материал за калъпи за отливки, докато жената не могла да даде подобна информация.

Вероятно зъботехниците, работили с азбест в миналото, са вдишвали микроскопични влакна от канцерогенния материал, което е могло да доведе до образуване на мезотелиом години по-късно.

Проучването, озаглавено „Плеврален злокачествен мезотелиом при зъботехниците“, е публикувано в предпечатното онлайн издание на American Journal of Industrial Medicine на 13 април 2017 г.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement