DT News - Bulgaria - Интервю: Целта ни е да подобрим оралното здраве чрез научни изследвания

Search Dental Tribune

Интервю: Целта ни е да подобрим оралното здраве чрез научни изследвания

Д-р Marcelo W.B. Araujo, вицепрезидент на Научния институт на Американската дентална асоциация (Снимка: Marc Chalupsky, DTI)
Marc Chalupsky, DTI

Marc Chalupsky, DTI

пн. 25 април 2016

запази

Денталната медицина, базирана на доказателства, продължава да печели все повече привърженици сред работещите в сферата на оралните здравни грижи. Този терапевтичен подход комбинира експертизата на зъболекаря, научните доказателства и нуждите и предпочитанията на пациента, за да се постигне възможно най-доброто лечение. По време на AEEDC Dubai 2016 Dental Tribune Online разговаря с д-р Marcelo W.B. Araujo, вицепрезидент на Научния институт на Американската дентална асоциация (ADA). Откакто зае поста си преди година, д-р Araujo е инициирал редица научноизследователски проекти, посветени на денталната медицина, базирана на доказателства.

Д-р Araujo, какъв е основният фокус на Научния институт на ADA?
През последната година ADA насочи усилията си към своите членове, особено що се отнася до тяхното обучение на базата на доказателства. Приоритет номер едно на научния ни отдел е денталната медицина, базирана на доказателства. Това е област, в която инвестираме необходимото време и ресурси, разработването на клинични насоки, систематични прегледи и потребителски ръководства. По този начин зъболекарите могат на свой ред да образоват своите пациенти, фокусирайки се единствено върху науката.

Освен това се обърнахме повече към самите пациенти. ADA е уникална по рода си организация по отношение на оценяването на продукти чрез изследвания. Програмата ADA Seal of Acceptance е мощен инструмент, който промени изискванията за производство на истински иновации и изпитване на продукти. До 2017 г. ще разполагаме с нови правила за оценка на продуктите. Когато пациентите видят печата на ADA, те знаят, че продуктът е надежден.

На последно място, смятам, че сме постигнали голям прогрес в промотирането на научна информация. През последната година публикувахме три статии относно често срещани проблеми в денталната медицина. Тези статии бяха едни от най-цитираните и изтегляни публикации от нашето издание Journal of the American Dental Association по темите за профилактиката, лечението на пародонтални заболявания и превенцията, която е сериозен проблем в САЩ.

Защо превенцията е толкова важна за денталната медицина в САЩ?
За да си отговорите на този въпрос, просто вижте колко разпространени са оралните заболявания в САЩ. Миналата година Центровете за контрол и превенция на заболяванията публикуваха нови данни, според които около 91% от американците страдат от зъбен кариес, а от тях голям процент страдат от нелекуван кариес. Друго проучване за пародонталните заболявания сочи за високо разпространение на гингивит и други пародонтални болести сред населението. Нашите членове са в крак с новите технологии и методи на лечение. Според мен, ако човек може да предотврати едно заболяване, той може да ръководи практиката си доста успешно и да има много пациенти.

Освен това направихме и едно видео, което цели да инструктира зъболекарите как да мият ръцете си правилно, за да предотвратят евентуалното заразяване на пациентите с различни болести.

Кои са основните отговорности на Научния институт?
ADA е отговорна за денталните стандарти за практиките и продуктите в САЩ. В научната ни лаборатория работят 12 души, които се занимават с разработването на стандарти и оценки на продукти. Някои от по-новите стандарти покриват високоскоростните инструменти, керамиката и електрическите четки за зъби. Силно ангажирани сме с денталните стандарти, чрез които осигуряваме най-доброто решение за нашите членове. Всички тези стандарти са базирани на научни прегледи, които членовете могат да намерят в ADA Professional Product Review. В тази онлайн публикация можете да научите за последните материали, дентални инструменти и технологии. Вземете например високоскоростните наконечници – ние правим оценка на тяхната мощност и технически възможности.

Разкажете ни повече за присъствието на ADA на AEEDC.
Целта ни на AEEDC е да информираме посетителите на изложението за нашите публикации, инициативи и възможности за членство. Вече имаме членове от Близкия изток и виждаме потенциал в региона. За специалистите там е важно да знаят, че всички изследователски ресурси на ADA са на тяхно разположение. Услугите, които предоставяме на международните ни членове, включват достъп до всички научни публикации, което е нещо, от което все повече зъболекари в цял свят се интересуват. А всеки практикуващ може да стане член на асоциацията.

Участвахме и във форума AEEDC, фокусиращ се върху оралното здраве в Близкия изток. В комбинация с нашите усилия в посока дентална медицина, базирана на доказателства, бихме могли да помогнем за сътрудничеството на организациите от Близкия изток и ADA.

Благодаря ви за това интервю.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement