DT News - Bulgaria - Нова система за прилагане на антибиотици при лечение на агресивен пародонтит

Search Dental Tribune

Нова система за прилагане на антибиотици при лечение на агресивен пародонтит

В нов проект учени от университета Lehigh в САЩ се опитват да инкапсулират антибиотици вътре в клетките на гостоприемника с цел да лекуват агресивни форми на пародонтит, асоциирани с бактерията Aggregatibacter actinomycetemcomitans. (Снимка: Alex Mit/Shutterstock)

Витлеем, Пенсилвания, САЩ: Агресивните форми на пародонтит се асоциират с наличие на Aggregatibacter actinomycetemcomitans и често са трудни за третиране с традиционната терапия, а същевременно много малко лечебни модалности са разработени през последните години. Понеже бактериите произвеждат левкотоксин, който убива имунните клетки по време на инфекциозния процес, а това от своя страна намалява възможността на организма да се бори с възпалението, в момента учените се опитват да разработят липозомно-базирана, насочена срещу левкотоксина система за дистрибутиране на антибиотици, с помощта на която да се лекува агресивен пародонтит при възрастни пациенти. Резултатите биха помогнали за установяване на основа за бъдещи разработки на насочени срещу левкотоксина терапии.

Според скорошно проучване 4.95 милиона смъртни случая на година са причинени от резистентни бактерии, а поне 1.27 милиона от тях се дължат на антимикробна резистентност. Статистически данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията показват, че само в САЩ за година възникват повече от 2.8 милиона инфекциозни случая, причинени от резистентни бактерии, водещи до повече от 35 000 смъртни случая. 

Учени от университета Lehigh в САЩ наскоро получиха субсидиране от Националните институти по здравеопазване, като заданието им е да разработят неоперативна система за прилагане на медикаменти, която ще позволи контролираното прилагане на антибиотици за лечение на агресивен пародонтит. В своя проект те ще използват модел за съвместно култивиране, който позволява едновременното отглеждане на човешки имунни и бактериални клетки.

Водещият изследовател д-р Angela Brown. (Снимка: Университетът Lehigh)

„Стандартният начин за лечение на тези инфекции е чрез пародонтално почистване и полиране, което по същество представляват остъргване на бактериите, последвано от предписване на перорални антибиотици“, заявява в обръщение към медиите водещият изследовател д-р Angela Brown, доцент в Катедрата по химично и биомолекулярно инженерство към Университета Lehigh. „И макар този подход обикновено да работи, понякога бактериите се появяват повторно и тогава трябва да се поднови прилагането на антибиотици. Колкото по-често се приемат антибиотици, толкова по-голям е рискът бактериите да станат резистентни към тях“, допълва тя.

В предишни техни изследвания д-р Brown и нейният екип доказаха, че антибиотиците могат да бъдат инкапсулирани в липозомите и това да се използва като механизъм за дистрибутиране до желаната зона. Освен това те са установили, че левкотоксинът, произведен от бактериите, отключва отделянето на антибиотици. 
„Левкотоксинът се бори с имунния отговор на организма, като се свързва с холестерола по клетъчната мембрана на левкоцитите, разкъсва мембраната и така убива клетката“, разяснява д-р Brown. „Ние разработихме липозоми, които съдържат холестерол, и се надяваме, че цялото количество левкотоксин, или поне по-голяма част от него ще се свърже с липозомите вместо с клетките на организма“, коментира тя и допълва, че щом токсинът се свърже с липозомите, това би трябвало да доведе до отделяне на антибиотици, които да унищожат бактериите, причинители на заболяването.  

Д-р Brown смята, че приложението на контролирана система за дистрибуция на антибиотици може да спомогне за лечението не само на агресивен пародонтит, но и на други заболявания. „Токсинът, с който работим, е сходен с тези, причиняващи заболявания като коклюш, холера и E. coli инфекции, следователно този подход може да е ползотворен при борбата с редица бактерии“, споделя тя в заключение.  

Повече информация за научния проект, озаглавен Controlled antibiotic delivery vehicle for treatment of aggressive periodontitis, можете да откриете тук.   

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement