DT News - Bulgaria - Сигурен инструмент ли е Zoom за провеждане на онлайн дентални обучения?

Search Dental Tribune

Изглежда, че всеки използва Zoom. Но пропуските в сигурността й повдигат въпроси сред всички индустрии по света. (Снимка: Ink Drop/Shutterstock)
Monique Mehler, DTI

Monique Mehler, DTI

ср. 29 април 2020

запази

ЛАЙПЦИГ, Германия: По време на пандемията от COVID-19 виртуалните срещи, денталната медицина от разстояние (teledentistry) и онлайн обучението придобиха по-голямо значение от когато и да било. Предлагат се редица конферентни услуги от разстояние, сред които асоциациите и компаниите могат да избират, за да провеждат събития, да организират уебинари или да консултират пациенти. Изглежда, че много хора избират набиращата популярност платформа, наречена Zoom Meetings, за тези цели. Това е главният продукт на компанията Zoom Video Communications, която е разположена в Сан Хосе в щата Калифорния, САЩ. Въпреки това обаче Zoom получи силна критика за практиките й на събиране на данни и други проблеми, свързани със сигурността.

В края на месец март се появиха множество статии, в които критично се разглеждаше политиката за поверителност на Zoom, за която се твърди, че позволява на компанията да събира информация от срещите на потребителите. Тази информация варира от запис на разговор от видео до писмени разговори, споделени чрез функцията за чат. Според оценка на независимата организация с нестопанска цел Consumer Reports „политиката за поверителност не забранява на Zoom да използва тази лична информация за целите на рекламата във или извън платформата или за други бизнес цели“. 

В един анализ на експерта по IT сигурност Mike Kuketz се посочва, че Zoom предоставя потребителски данни на различни доставчици на услуги не само когато потребителите посещават уебинар, но и след като влязат в собствения си профил. „Тук абсолютно всичко се събира на момента“, пише в блога си компютърният експерт, който също работи за немската федерална провинция Баден-Вюртемберг. „На този фон силно се препоръчва да се избягва използването на Zoom“, казва в заключение той.

Zoom като платформа за провеждане на онлайн дентални обучения 

Кризата с коронавируса принуди денталната индустрия да промени из основи мисленето си. Уебинарите, например винаги са били популярно средство сред лекарите по дентална медицина, които искат да продължат образованието си и да придобият кредити от продължаващо обучение, докато си седят удобно вкъщи. Днес обаче те имат по-голямо значение от когато и да било, тъй като поради наложените забрани за пътуване и струпване на хора на едно място не е възможно да се провеждат конгреси, срещи и други събития. Понастоящем професионални асоциации като Американската дентална асоциация (ADA) и компании като израелската MIS Implants Technologies използват Zoom за провеждане на своите уебинари. 

В отговор на въпроса на Dental Tribune International за това дали от ADA са запознати с критиките, асоциацията казва, че наистина са запознати с притесненията, появили се наскоро, относно видеоконферентната киберсигурност. ADA е голяма организация с над 163 000 членове зъболекари и използва различни средства за комуникация с цел да поддържат развитието на професията и здравето на обществото, на което служи. Според ADA изборът на средства за комуникация, които използват, се основава на редица съображения, като например надеждност, да е лесен за употреба за участниците, цена на предлаганата услуга и подходящи мерки за сигурност на чувствителното съдържание. От ADA уверяват, че работят с доставчиците на услугата, за да гарантират подобряване на сигурността. 

Разлика с акредитираните платформи за продължаващо обучение

Предназначените за продължаващо обучение платформи като Dental Tribune Study Club и виртуалните образователни среди на Straumann, Ivoclar Vivadent, EMS, CURADEN и Henry Schein използват софтуер като Adobe Connect, чиято политика на поверителност ясно показва как се обработва получената информация. Акредитираните средства за дигитално обучение като споменатите вече предлагат редица предимства в допълнение към точната защита на данните. Точките за продължаващо обучение се признават след успешно решаване на тест след края на уебинара, а по време на сесията има на разположение модератор и техническо лице, които предлагат помощ при нужда. Освен това предлагат архив на уебинара и функция за чат, което дава възможност на участниците да задават въпроси към експертите. 

В интервю на Dental Tribune International адвокатът д-р Carsten Ulbricht от Щутгарт, Германия, обяснява, че организаторите на уебинара са задължени да гарантират сигурността от тяхна страна, както и да защитят зрителите. Той препоръчва сключване на договор за обработка на данните със Zoom. Той добавя още, че „настройките трябва да се избират от администратора, така че обработването на данните да е ограничено до необходимото ниво и участниците в конференцията да са достатъчно добре информирани относно обработването на данните от страна на компанията организатор и самата платформа Zoom“.

Както вече беше споменато, Zoom е също така полезно средство в денталната медицина извън семинарите онлайн. Всеки ден, понякога дори и по няколко пъти на ден се организират виртуални пресконференции от Световната здравна организация с обновяване на информацията относно развитието на COVID-19. University of Michigan School of Dentistry дори я използва като средство за преподаване от разстояние (teledentistry). Необходимо е пациентите да дадат своето съгласие за такъв тип контакт. Но не е ясно как Zoom обработва след това разговорите, които се провеждат по време на прегледа. По отношение на законите за защита на данните използването на Zoom все още остава под въпрос. 

По време на пандемията от коронавирус много хора са принудени да останат вкъщи. (Снимка: Girts Ragelis/Shutterstock)

Забрана за използване на Zoom

Няколко дни след като все повече експерти, нови търговски дружества и потребители дадоха гласност на практиките й, Zoom преразгледа някои части от своята политика за поверителност. В едно обръщение към пресата главният юрисконсулт на Zoom Aparna Bawa изтъкна, че личните данни не се продават, нито пък „се използва с цел реклама информацията, която получаваме след използване на нашите услуги, в това число и срещите, които потребителите провеждат“. В една публикация в блога на компанията се съобщава: „Няма да променим нито една от нашите практики. Обновяваме нашата политика за поверителност, за да бъдем по-ясни, по-точни и по-прозрачни“. 

Докато пренаписването е важно и вкарва някои ясноти, Министерството на отбраната на Великобритания, SpaceX, NASA и др. забраниха използването на Zoom с цел защита на чувствителна информация, като например въпросите за националната сигурност. Consumer Reports също продължава да призовава за повишено внимание и споделя съвети за това как може да се защити поверителността при участване в разговори в Zoom. Това включва молба към организатора да активира функция, която изисква участниците да дадат своето съгласие, преди да започне записването на разговора, да изключват микрофона и/или камерата си, когато не говорят, и да избират различна снимка за фон. 

Въпреки всичките мерки за сигурност, които и самите потребители могат да приложат, оценката на Kuketz остава същата. „Вероятно използването на Zoom е в съгласие със законите за защита на данните. Но човек може да бъде сигурен за това само когато види, че не се нарушава обменът на информация. Но искам да подчертая, че само защото нещо попада под закон за защита на данните, не го прави наистина сигурно. И има едно нещо, което платформата Zoom със сигурност не е: не е подсигурена, що се отнася до защита на данни“, заключава той. 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement