DT News - Bulgaria - Скоро антибиотичната резистентност ще взима повече жертви от рака

Search Dental Tribune

Скоро антибиотичната резистентност ще взима повече жертви от рака

Източник: Скенер.нюз

Източник: Скенер.нюз

ср. 14 ноември 2018

запази

Нужни са спешни мерки, национален план за действие и финансиране, заяви шефът на българския офис на СЗО Скендер Сила Антибиотичната резистентност убива 700 хиляди души годишно в световен мащаб, жертвите в Европа са около 33 000 души, като 39 % от тях се дължат на вътреболнични инфекции. „Ако не се вземат спешни мерки, до 2050 г. тя ще взима повече животи от рака“, предупреди Скендер Сила, ръководител на българския офис на Световната здравна организация (СЗО). Днес беше даден старта на Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорното прилагане на антибиотиците.

„Злоупотребата с антибиотици излага на риск всички, а пациентите с инфекции са изложени на повишен риск. Без ефективно действащи антибиотици за профилактика и лечение на инфекции, редица медицински процедури като трансплантации, химиотерапии, лечение на диабет ще носят изключително високи рискове и затова са необходими координирани действия, за да може появата и разпространението на резистентни микроби да бъдат сведени до минимум“, подчерта Сила. Той припомни, че през последните няколко години СЗО работи в тясно сътрудничество с България за създаване на план за действие за антибиотичната резистентност.
„Такъв план има от 2016 г., но е нужно координирането му с други министерства и финансирането му“, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му най-големият проблем у нас е използването на антибиотици от трето поколение в болниците. „Въпреки това страната ни е под средното ниво на смъртност в ЕС от инфекции, причинени от резистентни бактерии“, уточни той.
„Антибиотиците се използват повече от необходимото, в грешната доза и често без надзор“, алармира и експертът по обществено здраве д-р Михаил Околийски. По думите му тези лекарства би трябвало да бъдат предписани от лекар след назначена антибиограма.
„От 20-30 години не е открит нов антибиотик. И ако наличните се използват безотговорно, утре може да не успеем да лекуваме най-обикновени инфекции, а лечими в миналото инфекциозни заболявания могат да станат нелечими и разпространени в целия свят“, предупреди още той. Според него, широкоспектърните антибиотици трябва да се използват само в случаи на спешност.
От Агенцията по лекарствата пък съобщиха, че през миналата година са били извършени над 300 проверки в аптеките в страната и са издадени 42 наказателни постановления за продажба на медикаменти без рецепта. До октомври 2018 г. глобите са 50, като са в размер на 1000 лева.

 

advertisement
advertisement