Водещи дентални факултети се обединяват

Search Dental Tribune

Водещи дентални факултети се обединяват

E-Newsletter

The latest news in dentistry free of charge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Водещи дентални факултети от Великобритания, САЩ, Сингапур и Австралия стартираха нова колаборация. (Image: silvabom/Shutterstock)
Jeremy Booth, Dental Tribune International

By Jeremy Booth, Dental Tribune International

пн. 2 ноември 2020

save

Лондон, Великобритания: Четири от водещите дентални факултети са сформирали съюз, чиято цел е да подобри денталното образование и да предприеме нови научни инициативи. Новото обединение, наречено DentAlliance, свързва дентални факултети от четири континента, а учредяването му бе приветствано като иновативна стъпка, трансформираща денталното обучение.

Много от вас вероятно са чували за King’s College London’s Faculty of Dentistry, Oral and Craniofacial Sciences във Великобритания, University of North Carolina at Chapel Hill Adams School of Dentistry в САЩ, National University of Singapore Faculty of Dentistry, Сингапур, и Melbourne Dental School в Австралия. Посредством DentAlliance тези четири факултета ще работят съвместно през идните пет години за уеднаквяване на учебните си програми и развиване на нови научни инициативи.

Началото на новия съюз бе официално дадено на 23 октомври по време на виртуално събитие, което включваше презентация на проф. Jenny Gallagher, декан на отдела по международни отношения на King’s College London’s Faculty of Dentistry, както и на редица нейни колеги и декани на останалите побратимени факултети. Провеждането на събитието онлайн беше отражение на смутното настояще, но същевременно подчерта висотите, до които са достигнали дигиталните технологии, давайки ни нови възможности за сътрудничество в сферата на денталното образование.    

Партньорите в рамките на DentAlliance ще си сътрудничат за трансформиране на денталното образование и развитие на учебния материал. 

Едни от първите думи на проф. Gallagher бяха следните: „Макар че бихме се радвали да бъдем заедно в една зала, да се социализираме, а не да се дистанцираме, все пак сме щастливи, че благодарение на съвременните технологии днес виртуално могат да се включат много повече хора“.

Проф. Mike Curtis, изпълнителен директор на King’s College London’s Faculty of Dentistry, подкрепи изказването на проф. Gallagher в последващо изявление към медиите: „Опитът ни през последната една година демонстрира, че е напълно възможно да се проведе пълноценно и продуктивно сътрудничество и обучение във виртуален формат, и затова вярваме, че ще постигнем бърз прогрес в постигането на целите на това уникално партньорство“. 

В изявление пред медиите King’s College London съобщи, че партньорите в DentAlliance ще работят в посока към трансформиране на денталното образование, развиване на учебния материал и на иновативни научни инициативи. Всеки от четирите дентални факултета ще допринесе за съвместния проект с опита си, като целта е да се подобри денталната практика и да се обогатят знанията в оралната и лицево-челюстната област.      

Идеята за DentAlliance е разработена от четиримата декани на участващите факултети, а сътрудничеството им има за цел да създаде нови и трансформативни обучения и възможности за обмен на студенти и преподаватели, както и да вдъхнови и развие бъдещите лидери в денталната професия.  

Проф. Jenny Gallagher, декан на отдела по международни отношения на King’s College London’s Faculty of Dentistry, поздрави участниците от всички краища на света, включили се във виртуалното събитие по повод официалното стартиране на DentAlliance на 23 октомври. (Image: King’s College London/Zoom)

Anusha Chopra, председател на денталния студентски съвет на King’s College London, и Nima Kazempour, студент и президент на денталното общество на King’s College London, са на мнение, че DentAlliance дава уникална възможност за колаборация между студенти на глобално ниво. „Много се вълнуваме да сравним нашите впечатления и опит в сферата на грижата за пациента, денталното образование и последващите възможности за кариерно развитие“, споделят те ентусиазирано. 

Три от четирите партньора в DentAlliance се намират в Топ 50 в класацията на Quacquarelli Symonds (QS) за най-елитни висши учебни заведения. Публикувана през март месец, QS ранглистата на университетите по света (QS World University Rankings) обяви King’s College London’s Faculty of Dentistry, Oral and Craniofacial Sciences за най-добрия факултет по дентална медицина в света. University of North Carolina at Chapel Hill Adams School of Dentistry заема 18-о място, а Melbourne Dental School е на 26-о. 

Запис на виртуалното събитие по повод официалното стартиране на DentAlliance  ТУК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement