През 2020 г. зъболекарите възприеха онлайн обучението

Search Dental Tribune

През 2020 г. зъболекарите възприеха онлайн обучението

DTI си партнира с лектори и компании през 2020 г. за организирането и разпространяването на долуупоменатите събития, което спомогна зъболекарите да продължават да натрупват CE кредити дори по време на пандемия. (Снимка: Alexander Supertramp/Shutterstock)
Jeremy Booth, Dental Tribune International

By Jeremy Booth, Dental Tribune International

ср. 13 януари 2021

save

Лайпциг, Германия: Не всички последствия от пандемията от SARS-CoV-2 са негативни. Социалното дистанциране и рестрикциите върху пътуванията ефективно тласнаха развитието на онлайн обученията през 2020 г., в резултат на което повече зъболекари в сравнение с която и да било предходна година получиха кредити за продължаващо обучение чрез уебинари и онлайн обучения. Изглежда, че дори и след края на 2020 г., надяваме се скоро в постпандемична обстановка, денталните екипи и лекторите ще продължат с онлайн обученията поради удобството и лесния достъп, които те предлагат.

През юли месец Dental Tribune International (DTI) съобщи за нарастващ брой онлайн платформи за обучение, които бързо промениха условията за придобиване на знания в денталния бранш. Концепцията на всички тези платформи е една и съща – да предостави на денталните лекари лесен и бърз достъп до образователни материали независимо от местонахождението на участниците и от ограничителните мерки в тяхното населено място.   

Цифрите говорят сами за себе си. Straumann Group организира две събития през май чрез платформата Straumann Campus – в симпозиумите Virtual Immediacy и Virtual Immediacy Essentials участваха респективно 2500 и 2800 зъболекари. По-късно същия месец 16 000 души от 126 държави се регистрираха за участие в симпозиума на Ivoclar Vivadent International Expert, който беше заплануван да се проведе в Париж, Франция. Близо 10 000 зъболекари се включиха в симпозиума  24H Global на 3Shape през юни. На 20 юли GC Europe проведе първия онлайн International MI Congress, в който се включиха 5700 участници. Конференцията, посветена на минималните интервенции, трябваше да се проведе в Барселона, Испания.  

„Онлайн обученията играят ключова роля в множество бизнеси в различни сфери, естествено, това важи и за денталния бранш.“

– Lars Christian Lund, 3Shape

През септември средно 2700 лекари по дентална медицина са се регистрирали ежедневно за участие за едноседмичен виртуален курс, организиран от Straumann Campus. Osstell стартираха своя собствена платформа през септември, в която се проведе симпозиумът Osstell ISQ Online с 1800 участници. През октомври ежедневно по 1000 души се записваха за петдневния курс на GC Germany на тема моларно инцизивна хипоминерализация.

Lars Christian Lund, вицепрезидент по корпоративно бизнес развитие и маркетинг на 3Shape, коментира, че пандемията е ускорила темпа на промяна, която вече беше започнала. Той сподели пред DTI, че и преди избухването на болестта денталните екипи са показвали засилен интерес към дистанционни обучения, които не изискват напускане на работното място. Той уточнява: „Пандемията само ускори процеса поради невъзможността за провеждане на физически присъствени събития. Онлайн обученията играят ключова роля в множество бизнеси в различни сфери, естествено, това важи и за денталния бранш“. 

Всички гореизброени събития и уебинари бяха проведени със съдействието на DTI, който използва собствената си платформа DT Study Club, за да разшири спектъра от образователни материали по време на пандемията. Самият DT Study Club от началото на пандемията проведе десетки уебинари с участници от всички краища на света. 

Денталните онлайн обучения са нещо повече от алтернатива

Уебинарите през 2020 г. помогнаха на денталните екипи да се адаптират към промените, които пандемията наложи в практикуването на денталната професия. (Снимка: roibu/Shutterstock)

„Броят на регистриралите се участници е достатъчно красноречив сам по себе си“, коментира изпълнителният директор на DTI Torsten Oemus през юли. Според него успехът на онлайн събитията по време на пандемията показва, че те са не просто компромис предвид невъзможността за провеждане на физически присъствени конференции, а „са тяхна реална и може би дори по-добра алтернатива в съвременния дигитален свят“. 

GC Europe стартира първите си уебинари през 2013 г. и от много време насам вярва, че онлайн обученията в някакъв момент ще се превърнат в значителна част от бизнеса. Предвид ранното начало компанията си е сътрудничила с DTI в организирането на над 60 уебинара и е придобила значителен опит в онлайн обученията. Ward Gerets, мениджър по маркетинг, комуникации и услуги на GC Europe, сподели пред DTI: „Онлайн обучението е реална алтернатива, понеже има потенциала да достига до много по-голяма аудитория в сравнение със събитията на живо“. Той отчита факта, че срещата на живо с колеги от бранша може да създаде работни взаимоотношения, но като цяло удовлетвореността от онлайн платформите за образование е висока – това показва обратната връзка, получена след едно от онлайн обученията през 2020 г. „Коментарите и реакциите след онлайн събитието показват, че клиницистите оценяват този метод за придобиване на знания. Същевременно лекторите са доволни от факта, че техните познания достигат до по-широка публика“, добавя Gerets.   

„Коментарите и реакциите след онлайн събитието показват, че клиницистите оценяват този метод за придобиване на знания.“

– Ward Gerets, GC Europe

Симпозиумът на 3Shape’s 24H Global Symposium изпъкна с иновативния си 24-часов формат на протичане, който разгърна възможностите за провеждане на уебинари, а според  Lund събитието е пожънало огромен успех и е ценна алтернатива на физическото провеждане на обучения. Той допълни: „Поради факта, че COVID-19 ограничи пътуванията, събиранията на хора и като цяло наруши стандартния ритъм на протичане на конференции и изложения, онлайн обучението се оказа чудесен начин да продължим комуникацията с денталните специалисти“.
Към момента вече е ясно, че онлайн обученията предлагат и бизнес възможности. Lund сподели пред DTI, че онлайн събитията на 3Shape през 2020 г. са дали възможност на компанията да надмине поставените цели за годината и да намали разходите си. По-рано миналата година изпълнителният директор на Straumann Guillaume Daniellot каза пред анализатори, че компанията е използвала първоначалния локдаун, за да привлече нови клиенти и да предостави допълнително обучение на вече наличните такива посредством платформата Straumann Campus. Guillaume заяви, че към средата на май онлайн обученията на Straumann са генерирали повече от 200 000 онлайн посещения и поне 20 000 потенциални клиенти. 

Бъдещето на денталното образование

DTI съобщи през декември, че редица присъствени дентални мероприятия са потвърдени за 2021 г., но каква част действително ще се проведат, зависи до голяма степен от успеха на кампаниите за ваксинация срещу SARS-CoV-2. Д-р Gary Severance, изпълнителен директор на професионалните отношения на Henry Schein, коментира пред DTI, че успехът на ваксината зависи от широкото ѝ приложение и общественото приемане. „Докато не бъде създадена ваксина, която е ефективна, достъпна и срещаща широко одобрение, ние очакваме тенденцията за преобладаване на виртуалните, онлайн събития да продължи“, отбелязва Severance.   

И все пак има място за оптимизъм. След като Dentsply Sirona проведоха онлайн събитието DS World 2020 през ноември, те потвърдиха, че планират DS World 2021 да се проведе в Caesars Forum в Лас Вегас на 23-25 септември 2021 г. 

Lund спомена, че 3Shape през 2021 г. ще продължи да се фокусира върху онлайн обученията. „Вярвам, че през 2021 г. ще бъдем свидетели на постепенен спад в разпространението на пандемията, особено след като ваксините станат общодостъпни за населението. Бизнес фокусът на 3Shape ще продължава да пада върху дигитални събития, което означава, че денталните обучения ще са достъпни единствено онлайн.“ Той допълва: „През втората половина от годината вероятно ще се проведат някои физически мероприятия и практически курсове“.   

Според Gerets промените, които денталното обучение претърпя през 2020 г., са в посока на дигитализиране – или поне отчасти. „Пандемията категорично промени условията за провеждане на дентални обучения“, смята той. „За всички стана ясно, че комбинираният формат на физическо и дигитално обучение е бъдещето на продължаващото образование.“ 

Ред. бел.: Записи на лекциите и уебинарите са достъпни онлайн за тези, които са ги пропуснали на живо.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement