Dental Tribune Bulgaria
В стремежа си да разберат по-добре развитието и метаболизма на оралния биофилм учените провеждат иновативен експеримент в Космоса, свързан с оралното здраве. (Снимка: Dima Zel/Shutterstock)

Учени провеждат ново проучване в Космоса, свързано с оралното здраве

By Iveta Ramonaite, Dental Tribune International
June 30, 2021

Ню Йорк, САЩ: Както се казва в една поговорка, небето е единственото ограничение. Това е вярно за учените, които провеждат първия научен експеримент в Космоса на тема орално здраве. Проучването анализира растежа и отговора на оралните бактерии спрямо различни медикаменти при условията на нулева гравитация. Проектът е финансиран от Националната лаборатория към НАСА и е осъществен в колаборация с Colgate-Palmolive, трае два месеца и една от целите му е насочена към подобряване на оралните грижи на Земята.

За експеримента инженери от Университета в Невада, Лас Вегас (UNLV), са разработили иновативен 3D принтиран изпомпващ апарат, който работи автоматично. На 3 юни 25 кита с такива апарати, съдържащи слюнка и бактерии от 30 UNLV пациенти, са били изпратени към космическата станция. Бактериите са такива, които се откриват при нормална, здрава орална среда, както и такива, причиняващи кариес и пародонтални заболявания.      

В Космоса учените ще отгледат бактериални култури върху 5 мм хидроксиапатитен чипс в изпомпващия уред при температура 37° C, която отговаря на нормалната човешка температура. Апаратът непрекъснато ще впръсква течни хранителни вещества, нужни за бактериалния растеж, върху чипса, като скоростта на потока ще бъде изключително ниска, така че да се имитират условията в устната кухина, а всеки тест ще се проведе в рамките на 48 часа. 

„Има толкова много добри продукти за орална хигиена. Но ако се замислите за дългосрочните пътувания в Космоса, няма никаква гаранция, че това, което работи на Земята, ще е удачно и при условия на нулева гравитация“, сподели в пресконференция един от сътрудниците в проекта проф. Jeffrey Ebersole, заместник-декан на научния отдел към Факултета по дентална медицина към UNLV. „Експериментът ще ни помогне да разширим знанията си за това как да се справяме с оралното здраве в Космоса – както да поддържаме добра орална хигиена, така и да лекуваме заболявания.“ 

След около два месеца китовете ще бъдат изпратени обратно към Земята с космическия кораб SpaceX Dragon и учените ще анализират ефектите на нулевата гравитация върху оралните бактерии и ефективността на антибактериалните агенти в продуктите за орална хигиена на Colgate-Palmolive, които пречат на метаболизирането на хранителни вещества и сформирането на биофилм в Космоса. След това данните за бактериалния растеж на културите на космическата станция ще бъдат сравнени с очакваните резултати при отглеждане на сходни бактериални култури на Земята. 

Изпомпващ хранителни вещества апарат, разработен от учени в Университета в Невада, Лас Вегас. (Снимка: Shengjie Zhai/University of Nevada, Las Vegas)

Коментирайки новината, главният директор по технологиите на Colgate-Palmolive д-р Patricia Verduin сподели по време на пресконференция: „Целта на Colgate е да претвори едно по-здравословно бъдеще за всички хора, техните домашни любимци и за планетата. Ние непрекъснато се стремим да разширяваме кръгозора си посредством най-иновативни проучвания и разработки, а сега достигаме дори по-далеч – чак до Космоса.“

Подразбира се от само себе си, че проектът предизвика големи вълнения сред участващите в него и дори спомогна за осъществяването на някои дългогодишни мечти. „Наред с огнеборец и ловец на динозаври да бъдеш астронавт е една от мечтаните професии на всяко дете“, коментира координаторът на проекта д-р Shengjie (Patrick) Zhai, учен към Катедрата по машиностроене към UNLV. „Благодарение на този проект моята мечта да бъда астронавт се сбъдна, макар и по малко по-различен начин.”

След като експериментът приключи, изследователите ще използват натрупаните данни, за да разработят нови начини за справяне със заболяванията в устната кухина и да подобрят денталните лечения на Земята. „Нашето единствено по рода си партньорство с ISS националната лаборатория и UNLV ще ни помогне да преминем отвъд границите на очакваното, отвъд това, което е познато, и дори отвъд нашата планета, за да тестваме и подобрим научните постижения в сферата на оралното здраве“, заключава д-р Verduin. 

Ред. бел.: Това е първият от няколко научни проекта, планирани да се осъществят в Космоса от Colgate-Palmolive и ISS националната лаборатория. Проектът е стартиран през 2019 г., но реализацията му е  била забавена поради пандемията от COVID-19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International