Dental Tribune Bulgaria

Млада жена претърпя успешна трансплантация на лице

By Dental Tribune International
September 05, 2018

21-годишна жена стана най-младият човек в САЩ, получил трансплантация на цяло лице. Кейти Стъбълфийлд страдала от животозастрашаващи наранявания и лицева травма, причинени от огнестрелна рана, когато момичето е било на 18-годишна възраст. Tрансплантацията била осъществена в 31-часов хирургичен маратон в Cleveland Clinic.

През март 2014 г. Кейти се простреляла в банята на дома на семейството си в Мисисипи. Куршумът  пронизал устата и носната кухина, нанесъл необратими поражения на много от костите на челюстта и лицето и засегнал очите. Преди пълната трансплантация младата жена претърпяла 22 лицеви операции, целящи да подпомогнат възстановяването на функцията, въпреки че все още срещала редица трудности при прости действия като хранене.

Скоро след инцидента хирург предложил на семейството й да обмислят трансплантация на лице – процедура, за която те никога не били чували. „Нямах представа какво е трансплантация на лице“, споделя Стъбълфийлд в интервю за CNN. „Когато моите родители ми обясниха, бях много развълнувана от идеята отново да имам лице, чиито части функционират.“

След подписването на формулярите за съгласие за лицевотрансплантационна хирургия през ноември 2015 г. изминали 18 месеца преди Кейти действително да претърпи процедурата. По време на операцията екип от 11 хирурзи заменил всички лицеви тъкани с тези на донора. Освен това горната челюст и две трети от долната челюст са трансплантирани от донора.

От операцията е изминала повече от година и досега Кейти не е имала признаци на отхвърляне, твърди д-р Франк Папай, председател на Института по дерматология и пластична хирургия на Cleveland Clinic. Тя вече може да диша, дъвче и поглъща по-добре и може да изразява емоциите по-лесно. Следващите операции за фина настройка на способността й за говор и други са успешни и пациентката не страда от странични ефекти от имуносупресивните лекарства.

„Винаги ще бъда благодарна за грижите, които получих в тази болница, и усилията, които лекарите продължават да полагат за моето възстановяване и излекуване“, казва Кейти. „Благодарна съм и на моя донор и нейното семейство – не мога да опиша с думи какво значи за мен този невероятен подарък. От цялото си сърце благодаря на всички, които направиха всичко това възможно.“

Трансплантацията на лицето на Кейти Стъбълфийлд е третата такава операция, която се провежда в Cleveland Clinic, и 40-ата в света. Първата успешна трансплантация на цяло лице се състоя през 2010 г. в университетската болница Vall d'Hebron в Испания.

Comments are closed here.

Latest Issues
E-paper

DT Bulgaria No. 03, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International