Dental Tribune Bulgaria

Проучване сочи връзка между дългосрочната употреба на опиоиди и екстракцията на трети молари

By Dental Tribune International
August 23, 2018

В САЩ пристрастяването към опиоиди представлява сериозен проблем. Наскоро учени са установили, че тийнейджърите и младите хора, на които са предписани опиоиди след екстракция на трети молари, могат да бъдат подтикнати към продължителната им употреба.

Според резултатите от проучването младите хора на възраст между 13 и 30 години, които са започнали да приемат опиоиди непосредствено преди или веднага след екстракцията на трети молари, са близо 2.7 пъти по-склонни да продължат с приема в продължение на месеци в сравнение със своите връстници.

„Годишно в САЩ се извършват 3.5 милиона екстракции на мъдреци и много зъболекари рутинно предписват опиоиди, в случай че пациентите им имат нужда от тях, за да се справят със следоперативната болка“, обясни водещият изследовател на проучването д-р Calista Harbaugh, изследовател и хирург в Института за здравна политика и иновации на Университета в Мичиган.

За целите на проучването група изследователи от университета събрали застрахователните данни на млади хора, които никога не са лекувани с опиоиди и не са получили рецепта в период от 6 месеца преди мъдреците им да бъдат отстранени, нито са преминали други процедури, изискващи анестезия, в рамките на една година след екстракцията.

От 56 686 пациенти с премахнати трети молари, които са приемали опиоиди по рецепта в периода 2009–2015 г., общо 1.3% продължили да ги употребяват, т.е. са закупили опиоидни медикаменти два или повече пъти без значение от доставчика или причината за рецептата. За сравнение, 0.5% от 14 256 пациенти с екстрахиран трети молар изобщо не са изпълнили рецептите си.

„До момента нямахме данни за дългосрочните рискове от употребата на опиоиди след екстракцията на мъдрец. Вече знаем, че голям брой пациенти продължават да се възползват от рецептите за опиоиди дълго време след като би трябвало да са се възстановили, като основният фактор, показателен за продължителна употреба, е дали пациентите изпълняват първоначалната рецепта или не“, заяви д-р Harbaugh.

Главният автор на проучването д-р Chad Brummett, съдиректор на Opioid Prescribing Engagement Network (организация, която работи срещу пристрастяването и злоупотребата с опиоидни медикаменти) в Мичиган, добави, че макар резултатите от проучването да са едни от първите данни за дългосрочните нежелани ефекти от рутинното предписване на опиоиди, „зъболекарите и оралните хирурзи трябва да спрат тази практика при екстракция на трети молари и други рутинни дентални процедури“.

Резултатите от проучването са публикувани в изследване, озаглавено „Дългосрочна употреба на опиоиди след екстракция на мъдреци“, на 7 август 2018 г. в Journal of the American Medical Association.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Bulgaria No. 03, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International