Dental Tribune Bulgaria

Във Франция е открит древен млечен зъб

By Dental Tribune International
August 09, 2018

Наскоро испански и френски археолози доброволци открили древен млечен зъб по време на разкопки във Френските Пиренеи, на границата с Испания. Фосилът е открит в пещерата Араго – огромна праисторическа пещера в Тутавел. По всяка вероятност зъбът принадлежи на дете от вида Хайделбергски човек.

Все още предстои зъбът да бъде изследван, но изследователите са анализирали почвата и на базата на тази оценка са датирали фосила на възраст от поне 560 000 години. Това го прави със 100 000 години по-древен от черепа на Тутавелския човек, открит през 1971 г. на същия обект.

Археолозите твърдят, че находката е изключителна, тъй като човешките останки, датиращи от този период, са изключително редки, макар че в пещерата Араго вече са открити няколко зъба от същата ера. Обектът е място на редица открития, наброяващи близо 150 вкаменелости на праисторически хора, които значително помогнаха на учените да придобият по-ясен поглед върху начина им на живот. Все още не е известно дали пещерата е била временен подслон, където прадедите ни са се отбили за почивка по време на лов, или са я използвали за по-постоянен дом.

„Зъбът вероятно е принадлежал на дете на 5- или 6-годишна възраст, при което все още са били налице млечни зъби, но ги е използвало известно време“, обясни д-р Tony Chevalier, палеоантрополог в Университета в Перпинян и в Европейския център за праисторически изследвания в Тутавел.

„Това е една от най-старите човешки останки, открити във Франция, и най-старото дете“, допълни д-р Gaël Becam, колега на д-р Chevalier. Според д-р Becam зъбът има корен, което означава, че детето е умряло преждевременно, тъй като не е достигнало възраст, на която зъбът да се смени с постоянен.

Comments are closed here.

Latest Issues
E-paper

DT Bulgaria No. 03, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International