DT News - Bulgaria - FDI представи нов подход за справяне със зъбния кариес

Search Dental Tribune

FDI представи нов подход за справяне със зъбния кариес

Изображение: Google
FDI World Dental Federation

FDI World Dental Federation

вт. 13 септември 2016

запази

Световната дентална федерация FDI наскоро представи Бяла книга за превенцията и мениджмънта на зъбния кариес в контекста на партньорството си за превенция на кариеса с Colgate. В документа се предлагат стратегии за предотвратяване и лечение на зъбния кариес чрез съгласувани действия от страна на професионалистите, работещи в сферата на оралното здраве, създателите на политики и обществеността.

Президентът на FDI д-р Patrick Hescot обясни: „Нелекуваният зъбен кариес засяга почти половината от световното население (44%), но въпреки това в много страни все още не са предприети никакви действия за справяне със заболяването. FDI има мисия да предпазва хората от болка, страдание и дори загуба на зъби, причинени от зъбен кариес, с помощта на ефективни стратегии за превенция“.

Бялата книга, която бе представена по време на Годишния световен дентален конгрес в Познан (7–10 септември), дава съвети на практикуващите дентални лекари как да преминат от възстановителен подход към лечението на зъбния кариес към такъв, който е фокусиран върху превантивната дентална медицина. В документа също така се подчертава, че това не може да бъде постигнато в изолация, и се призовават създателите на политики да имплементират стратегии за превенция на национално ниво (например достъп до флуор и облагане с данъци на храни и напитки със съдържание на захар).

По думите на един от съавторите на доклада – проф. Nigel Pitts: „Оралното здраве е основно човешко право, но въпреки това 3.9 млрд. души в света страдат от орални заболявания, тъй като необходимите системи за контрол просто не съществуват. В Бялата книга предлагаме решения на проблема със зъбния кариес, базирани на доказателства. Тези предложения обаче трябва спешно да бъдат превърнати в действия на клинично и политическо ниво, за да могат денталните професионалисти да предоставят възможно най-добрата грижа на своите пациенти“.

Вицепрезидентът за световна орална грижа на Colgate д-р Marsha Butler добави: „Радваме се, че сме част от това партньорство за превенция на кариеса, което в допълнение към предоставянето на висококачествени образователни материали оказва подкрепа на иновативните проекти на асоциациите, членуващи във FDI, да се справят със заболяването на национално ниво с връчването на две награди FDI Smile Awards. Тазгодишните победители бяха Палестинската и Камбоджанската дентална асоциация. Силно се надяваме да подкрепим още проекти през 2017 г.“

Заключенията от доклада предполагат, че денталното общество и създателите на политики трябва спешно да предприемат действия по отношение на:

  • подкрепа на усилията за превенция на зъбния кариес на индивидуално и национално ниво;
  • иницииране на промяна в мениджмънта на кариеса;
  • промотиране на нов академичен подход към кариесологията;
  • по-силна интеграция на оралното здраве в общите здравни политики;
  • преосмисляне на възнаграждението на денталните лекари за превенция и мениджмънт на кариеса;
  • насърчаване на методите за превенция и мениджмънт, базирани на данни и доказателства.

Друг от съавторите на Бялата книга – проф. Domenick Zero, подчерта: „Много групи и организации в денталната сфера вече 20 години настояват за по-ефективна превенция на кариеса и запазване на здрава зъбна структура. Време е да престанем да говорим и да започнем да работим по въпроса. Бялата книга ще бъде един полезен инструмент в това начинание“.

Повече за партньорството за превенция на кариеса можете да научите тук.

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement